Квасоля в мультиварці: поради, секрети, рецепти

Квасоля в мультиварці: поради, секрети, рецепти

Рецепти
24.02.2019
Не знаєш, як готувати цей смачний корисний продукт? ViWa.com.ua навчить! А твоя улюблена мультиварка зробить процес приготування страв простим, швидким і дуже приємним.

Якщо страви з квасолі входили і входять в раціон твоєї родини, то ти добре знаєш, наскільки вони смачні й поживні. Але якщо це не так, пропонуємо познайомитися з ним ближче і неодмінно навчитися його готувати. Отже, давай розбиратися разом, чому квасоля точно гідна твоєї уваги.

Суцільна користь


Перш за все, цей продукт відрізняється високим вмістом білка, якого так не вистачає кожному з нас. Багато дієтологів сьогодні говорять про те, що раціон середньостатистичної людини перенасичений вуглеводами (найчастіше простими, які дуже швидко перетворюються на зайві кілограми) і малокорисними насиченими жирами. А ось білка ми, на жаль, недоотримуємо. Якщо ж спробувати компенсувати його дефіцит за рахунок збільшення м'ясних продуктів в щоденному меню, то це викличе інші проблеми зі здоров'ям.


Вихід? Активно використовувати в їжу бобові, наприклад, ту саму квасолю, яка засвоюється значно краще м'яса.

Крім того, квасоля здатна зробити твоєму організму ще один цінний подарунок - збагатити цілим комплексом життєво важливих вітамінів і мінералів. Йдеться про вітамінах К, С і групи В (в 100 г продукту міститься 98% денної норми вітаміну В9!), а також міді, заліза, калія, магнія і фосфора. А значить, регулярне вживання квасолі здатне підвищити гемоглобін крові, зміцнити імунітет, нормалізувати роботу нервової і серцево-судинної систем, поліпшити зовнішній вигляд волосся і нігтів.

Вчимося готувати


Але чому ж так корисний (і смачний!) продукт не користується у нас особливою популярністю? Ми обговорили це питання в редакції і з'ясували, що вся проблема - в надто тривалому процесі приготування квасолі. Якщо зелена стручкова ще іноді йде в справу (вона як мінімум зустрічається в складі заморожених сумішей, які активно використовують ті, хто прагне схуднути), то сушена практично ні. Згадали ми і про консервовану квасолю: тут всі пожвавилися і стали ділитися рецептами салатів з цим продуктом. Але проблема в тому, що вона сильно програє перед натуральної сушеною квасолею, так як виробники додають в баночки досить багато солі, а іноді і барвники з консервантами. Тому краще навчитися «працювати» з натуральним продуктом, тим більше, що сучасні кухонні прилади можуть значно полегшити процес приготування.

Чи всі види квасолі слід замочувати? Виявляється, ні! На щастя, в наших магазинах можна знайти такі види квасолі, які цього не потребують, наприклад, маш і «чорне око». Щоб не помилитися, уважно прочитай інформацію на упаковці.

А ось червону квасолю, білу, ліму, кідну, строкату і деякі інші сорти все ж доведеться замочити в холодній воді. До речі, чи знаєш ти, що це роблять не тільки для того, щоб скоротити час приготування, але і щоб продукт краще перетравлюється, не викликаючи підвищеного газоутворення в кишечнику? Так це так! Пам'ятай, що обсяг води повинен перевищувати масу квасолі в 3-4 рази, адже боби сильно розбухають за час замочування.

А час очікування готовності продукту ти можеш зробити практично непомітним для себе, якщо замочиш бобові на ніч (або перед відходом на роботу) і прибереш в холодильник. Тоді вранці (увечері) ти зможеш відразу приступити до приготування тої чи іншої страви з квасолі. Максимальний час замочування - 10 годин (в іншому випадку бобові можуть закиснути). Набряклу квасолю відкинути на друшляк, промий проточною водою і далі готуй по рецепту.

Якщо ж ти хочеш просто відварити квасолю, склади її в чашу мультиварки, залий злегка підсоленою водою (1 частина продукту на 2,5 частини води), закрий прилад і вари в режимі «Варка» або «Тушування». Через 1,5-2 години все буде готово. Відварну квасолю можна подати в чистому вигляді на гарнір або зробити з неї смачне і поживне пюре.

До речі кажучи, в мультиварці ти також можеш варити і зелену (стручкову) квасолю. Зробити це значно простіше і швидше, в порівнянні з сушеною. Склади зелену квасолю в чашу мультиварки, залий невеликою кількістю води і вари в режимі «Варка» або «Тушкування» протягом 3-5 хвилин. Якщо мультиварка має функцію пароварки, активно використовуй її, адже тоді стручкова квасоля збереже всі цінні поживні речовини по максимуму.

Кращі рецепти


Але мультиварка тим і хороша, що дозволяє приготувати повноцінний обід або вечерю без зайвих зусиль і тимчасових витрат. Тому пропонуємо познайомитися з найцікавішими на наш погляд рецептами страв з квасолею, які сподобаються всій родині. Повір, з їх приготуванням впорається навіть починаюча господиня!

Борщ з м'ясом і червоною квасолею


Квасоля в мультиварці: поради, секрети, рецепти

Червону квасолю (200 грамів) залий 800 мл холодної води і прибери в холодильник на 8 годин. Цибулину очисти і дрібно наріж. Моркву очисти, вимий і натри на крупній тертці. У чашу мультиварки налий пару ложок рослинного масла, поклади цибулю з морквою і готуй в режимі «Жарка» або «Тушкування» 5 хвилин. М'ясо наріж шматочками, додай до овочів, перемішати і готуй в тих же режимах 10 хвилин. Квасолю ретельно промий.

Поклади в чашу мультиварки до овочів з м'ясом, даси 2 літри води і включи режим «Тушкування». Готуй 1 годину. Потім додай 400 г нашаткованої капусти і вари в тому ж режимі 5 хвилин. Поклади 2 тертих на крупній тертці варених буряка, 2 столові ложки томату, 2 зубчики часнику, пропущеного через прес, 1 столову ложку цукру, даси 2 столові ложки яблучного оцту і готуй 10 хвилин в режимі «Тушкування». Посолити і поперчити за смаком.

Дієтичний суп зі стручкової квасолі


Квасоля в мультиварці: поради, секрети, рецепти

Цибулину порубати, стручок солодкого перцю наріж соломкою, маленький стручок перцю чилі наріж кільцями (не забудь видалити насіння, інакше суп буде занадто гострим!). Всі овочі обсмажити в чаші мультиварки в режимі «Жарка» (3 хвилини). Додай нарізану брусочками картоплю і вари в режимі «Тушкуванняння» 10 хвилин.

Поклади 200 грамів замороженої стручкової квасолі і готуй в тому ж режимі 15 хвилин. Посолити і поперчити за смаком. Перед подачею в суп додай дрібно нарізану петрушку. Такий суп відмінно підійде для тих, хто планує дотримуватися посту, а також всім дівчатам, які мріють скинути до літа зайву вагу.

Гуляш по-мексиканськи з шоколадом


Квасоля в мультиварці: поради, секрети, рецепти

Білу квасолю (200 грамів) залий 800 мл холодної води і прибери в холодильник на 8 годин. Якщо хочеш приготувати цю страву на вечерю, то замочи квасолю перед тим, як піти на роботу. М'якоть яловичини (700 грамів) наріж невеликими кубиками, червону цибулину порубати, 4 зубчики часнику дрібно наріж. У чашу мультиварки даси 2 столові ложки рослинної олії, поклади овочі і підрум'янити їх в режимі «Жарка» протягом 3 хвилин.

Додай м'ясо, перемішати і смаж 10 хвилин. Даси склянку бульйону (250 мл), стільки ж червоного сухого вина, 300 грамів протертих томатів і доведи до кипіння в режимі «Тушкування». Поклади квасолю (попередньо промий її чистою холодною водою), 1 чайну ложку меленого перцю чилі, 1 чайну ложку меленої паприки і готуй в режимі «Тушкування» 1 годину. Потім додай 200 грамів гіркого шоколаду і перемішати. Готуй в режимі «Тушкування» ще 5 хвилин. Посолити за смаком.

Пісне овочеве рагу з квасолею і картоплею


Квасоля в мультиварці: поради, секрети, рецепти

Білу квасолю (200 грамів) залий 800 мл холодної води і прибери в холодильник на 8 годин. Цибулину порубати, 2 моркви, 1 стручок червоного солодкого перцю, 2 бульби картоплі наріж дрібними кубиками. Два зубчики часнику пропусти через прес. Два стебла селери наріж скибочками.

Цибулю, моркву, перець, картоплю, часник і селеру обсмажити на 3 столових ложках оливкової олії в чаші мультиварки (режим «Жарка», 5 хвилин). Даси 200 мл води, поклади промиту квасолю і готуй в режимі «Тушкування» 50 хвилин. Додай 300 грамів протертих томатів, 1 чайну ложку меленої паприки, трохи посоли. Готуй в режимі «Тушкування» ще 15 хвилин.

Тушкована червона квасоля з горіхами


Квасоля в мультиварці: поради, секрети, рецепти

Червону квасолю (300 грамів) залий 900 мл холодної води і прибери в холодильник на 8 годин. Потім виклади в друшляк і промий проточною водою. Переклади в чашу мультиварки, залий 500 мл гарячої води і готуй в режимі «Тушкування» 50 хвилин. Додай 3 столові ложки томатного соусу, 1 столову ложку гострого соусу чілі, посолити і готуй в тому ж режимі 10 хвилин.

Переклади на тарілку, посип подрібненими волоськими горіхами (по 1 столовій ложці на порцію), зернами граната за смаком, прикрась будь-якою зеленню. Таку страву можна подати на гарнір до яловичини або в чистому вигляді.

Рагу з червоною квасолею і печерицями


Квасоля в мультиварці: поради, секрети, рецепти

Червону квасолю (300 грамів) залий 900 мл холодної води і прибери в холодильник на 8 годин. Червону цибулину очисти і дрібно наріж. Стручок жовтого перцю наріж кубиками, 2 моркви натри на крупній тертці. Часник очисти і подрібни. Печериці (200 грамів) наріж пластинами.

У чаші мультиварки нагрій 2 столові ложки оливкової олії і обсмажити цибулю, моркву, перець і часник в режимі «Жарка» (5 хвилин). Додай квасолю, даси 500 мл води і готуй в режимі «Тушкування» 50 хвилин. Додай гриби, 4 столові ложки протертих томатів, посолити і поперчити. Можеш також додати будь-яку подрібнену зелень, наприклад, петрушку або кинзу. Готуй в режимі «Тушкування» 15 хвилин.

Класичне лобіо


Квасоля в мультиварці: поради, секрети, рецепти

Червону квасолю (500 грамів) залий 1,5 л холодної води і прибери в холодильник на 8 годин. Пряну зелень (по невеликому пучку кінзи, петрушки, тархуна, м'яти і червоного базиліка) дрібно наріж, перемішати з 100 мл яблучного оцту і залиш в холодильнику на 8 годин (паралельно з квасолею).

Потім квасоля ретельно промий, поклади в чашу мультиварки і залий водою (близько 1 літра). Готуй в режимі «Тушкування» 1 годину. Цибулину очисти і порубай. Чотири зубчики часнику пропусти через прес. Помідори (4 штуки) наріж дрібними кубиками.

Підготовлені овочі виклади до квасолі (якщо в чаші залишилося занадто багато рідини, злий її), даси 5 столових ложок соняшникової олії і перемішати. Готуй в режимі «Жарка» 5 хвилин. Додай зелень в оцті, подрібнені волоські горіхи (200 грамів), посолити, посип приправою хмелі-сунелі (2-3 чайні ложки), поперчити. Готуй в режимі «Тушкування» 10 хвилин.

Лобіо з червоної і білої квасолі


Квасоля в мультиварці: поради, секрети, рецепти

Червону і білу квасолю (в цілому знадобиться 500 грамів) залий 1,5 л холодної води і прибери в холодильник на 8 годин. Потім квасолю ретельно промий, поклади в чашу мультиварки і залий водою (близько 1 літра). Готуй в режимі «Тушкування» 1 годину. Зайву воду злий.

Додай дрібно нарізану цибулину, подрібнений часник, 2 помідори, нарізаних кубиками, і 2 стручки червоного солодкого перцю, нарізаних соломкою.

Перемішати, посип приправою хмелі-сунелі (2 чайні ложки), меленою паприкою (1 чайна ложка). Готуй в режимі «Тушкування» 15 хвилин. Додай 2 столові ложки подрібненої кінзи, 2 столові ложки яблучного оцту, перемішати і посолити. Прогрій в режимі «Тушкування» 5 хвилин.

Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Приготуй смачний обід: 4 рецепта супу
Замерзла? Зігрій себе і домашніх густим супом. Коли прийдеш додому, з'їж тарілку борщу - стане набагато тепліше. Дочекатися весни буде простіше!
Корисний пиріг з морквою: покроковий рецепт
Десерт смачний і невигадливий - нагадує тарт татен. Краще солодкого морквяного торта!
За 5 днів 3 кілограми: все про горіхову дієту
Корисна дієта, при якій ти не будеш голодувати, але активно почнеш худнути. ViWa.com.ua розповідає, що можна їсти (а ще вибрала для тебе легкі і корисні рецепти)!
Як замаринувати імбир? Корисні поради та рецепти
Ми знаємо імбир як добавку до роллів і суші - його традиційно подають до сирої риби в стравах азіатської кухні. Чим ще корисна пряність? Розбираємося разом з ViWa.com.ua!
Порадуй коханого: рецепт свинячих відбивних з сиром
Для найромантичнішої події в році не обов'язково готувати щось складне. Подай на стіл безпрограшний варіант (а начинка просто тане в роті).
Рецепт качиного філе з соусом
Вирішила влаштувати коханому романтичну вечерю? Не поспішай готувати звичні страви - різноманіти меню гарячим з качки, щоб вечір запам'ятався надовго.