Як їсти хурму: з чим, скільки і коли

Як їсти хурму: з чим, скільки і коли

Здорове харчування
01.03.2019
Детальна інструкція по вживанню фрукта в нашому матеріалі.

Хурма - це солодка м'яка помаранчева ягода. Колись її привозили тільки з Китаю, а тепер вирощують в Середній Азії, Туреччини та Греції. Плоди щороку з'являються на прилавках наших магазинів взимку. Однак питання залишаються. Найпопулярніші: чи можна їсти хурму з шкіркою?


Як їсти хурму: з шкіркою або без?


Перед споживанням ягоди її потрібно ретельно помити, особливо близько листочків. Шкірка у плодів їстівна, але може в'язати. Це відбувається через таніну - при взаємодії з білками слизової оболонки, ця речовина створює в'яжуче відчуття.

Якщо вам таке відчуття неприємно, то краще почистити шкірку ножем або нарізати плід на кілька шматочків і з'їсти м'якоть ложкою. Шкірочка плода зазвичай тонка - вона буде краще віддалятися, якщо ви опустете фрукт в гарячу воду.

Якщо ви помітили, що після поїдання фрукта, у вас виникає нудота і затримка стула, то краще їсти ласощі без шкірки. Кісточки ягоди їсти не можна.

Хочете подати ягоду на святковий стіл або здивувати всю сім'ю? Варто нарізати її красиво і незвично, наприклад, у формі трояндочок.

Переїдати не варто: скільки можна з'їсти хурми в день?


Хурма - фрукт солодкий, смачний і калорійний. У 100 гр. продукту близько 150 калорій. Через велику кількість сахарози і фруктози легко заробити зайві кілограми або алергію. Ми рекомендуємо, їсти не більше 700 гр. в день - це 3 великих плоду.

Наслідки переїдання


У кожного організму може виникнути своя реакція. Найчастіше трапляються різні розлади травлення. Таніни, що містяться в плоді, при реакції з шлунковим соком утворюють в'язкі грудки. Вони можуть викликати нудоту, запор, діарею або кишкову непрохідність.

Користь хурми


  • Покращує зір.
  • Уповільнює старіння. У фрукті багато вітаміну А. З нього можна отримати 12% добової норми цього елемента.
  • Знижує ризик розвитку раку. Вітамін А - потужний антиоксидант, який захищає клітини від вільних радикалів.
  • Захищає від сонячного впливу.
  • Допомагає при болях в кістках, хворобах печінки.
  • Зміцнює імунітет. У складі цієї ягоди є вітамін С в 100 г. міститься 10% денної норми.
  • Піднімає настрій. Солодкі речовини в помаранчевому фрукті піднімають настрій і зміцнюють серце.
  • Бореться з хворобами. Калій та магній, що міститься в плоді, зміцнюють серце і судини.
  • Знімає набряки. Хурма сечогінний фрукт. Допомагає виводити зайву рідину з організму.

Кому не можна їсти хурму


Дітям у віці до 3 років не рекомендується давати взагалі. Після - по невеликому шматочку в день. Якщо така їжа не викликає алергії, то дитина може з'їдати не більше 1 штуки в день.
Головне протипоказання до вживання солодкого плоду - цукровий діабет. Також ягода може впливати на обмін речовин, тому людям схильним до повноти, краще обмежити її кількість, наприклад, з'їдати раз в тиждень.

Хурма і молоко: не гарне поєднання?


Як і всю терпку їжу, її треба їсти з обережністю. З чим не можна їсти хурму? Відповідь проста: її не можна запивати холодною водою і молоком. Змішуючись з білком в шлунку, танін перетворить весь вміст в один щільний грудку. Він насилу буде перетравлюватися, а якщо у вас не активна моторика кишечника, то цей процес може закінчитися блювотою.

Кращий час, щоб з'їсти фрукт


Коли краще їсти хурму? До 16:00, коли організм ще довгий час не буде спати. Якщо ви стежите за фігурою, то на ніч не можна. Швидкі вуглеводи легко будуть перетворюватися в жир. Ще одна небезпека - їсти її натщесерце. У ягоді міститься велика кількість пектину і дубильної кислоти, через них може утворити шлунковий камінь.

Цікаві факти про хурму


  1. Її називають зимовою вишнею або китайським персиком.
  2. Вона корисніше яблук. У ній більше натрію, кальцію, марганцю і заліза.
  3. Вона добре втамовує голод.
  4. Визначити стиглість в магазині нескладно: шкірка тверда і гладка, але боки трохи м'які на дотик. Листочки повинні бути темними і сухими.
  5. Її рекомендують додавати в овочеві салати. Їх смак вона робить незвичайним і цікавим.

Маска з хурми для красивої шкіри


Красива, гладка і чиста шкіра - мрія всіх дівчат. Китайський персик може в цьому допомогти. Щоб позбутися від чорних крапок збийте в окремій мисочці яєчний білок, додайте ложку соди і трохи м'якоті плоду. Все ретельно перемішайте до однорідного стану, потім нанесіть на обличчя. Через 15 хвилин вмийтеся.

Оладки з бананом і хурмою


Якщо є цей фрукт в свіжому вигляді вже набридло, то можна приготувати смачні і корисні оладки. Їх точно оцінять всі домашні.

Вам знадобиться:

  • Хурма - 1 шт.
  • Банан - ½ шт.
  • Яйця - 2 шт.
  • Молоко - 1 стакан
  • Борошно - 2 склянки
  • Цукор - 2 ст. л.
  • Сода - ½ ч. л.
  • Оцет - 2 ч. л.
  • Рослинна олія - 3 ст. л.

Етапи приготування:

  1. Фрукти протерти на крупній тертці.
  2. До суміші додати цукор, яйця, і стакан молока.
  3. Додаємо борошно, масло і погашену соду. Все інтенсивно перемішати.
  4. Готове тісто ложкою кладемо на прогріту сковороду.
  5. Смажити на невеликому вогні з кожного боку.

Смачного! Готові оладки можна посипати цукровою пудрою.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
5 фактів про картоплю, які ти не знала
5 фактів про картоплю, які ти не знала
5 фактів про картоплю, які ти не знала
24.02.19 Здорове харчування
Як він допоможе знизити тиск, позбутися набряків, і чому його не можна опускати в холодну воду? Всі відповіді - в матеріалі ViWa.com.ua!
Як вибрати ананас? 7 правил, які працюють
Ананас - один з найдоступніших тропічних фруктів в будь-який час року. Ласий десерт на будь-якому столі. Та ще й природний «спалювач жиру»! Як же вибрати самий смачний і
Чому відмова від цукру не допоможе тобі схуднути
Цукор міститься в дуже багатьох продуктах - про багатьох ти навіть не підозрюєш. Скільки чайних ложок можна їсти в день і як навчитися правильно читати етикетки -
10 порад, як вибрати найсмачніший кавун
10 порад, як вибрати найсмачніший кавун
10 порад, як вибрати найсмачніший кавун
19.02.19 Здорове харчування
Освіжаючий, ароматний, солодкий... - межа мріянь в літню спеку. Але як не помилитися з вибором, і купити найкращий кавун? Спробуємо розібратися!
5 несподіваних властивостей баклажана
5 несподіваних властивостей баклажана
5 несподіваних властивостей баклажана
18.02.19 Здорове харчування
Баклажан родом з індійських тропіків. До України він потрапив в середині XVI століття і на подив легко прижився в нашому досить суворому кліматі. Між іншим, з точки зору
Все про лимони: як вибирати, готувати і де використовувати
Він всім хороший: і закуска на столі, і приправа до рибки, і ліки від застуди, і екологічний засіб для прибирання. Використовуємо по повній.