Як розколоти кокос в домашніх умовах

Як розколоти кокос в домашніх умовах

Дім
22.03.2019
Вибирай, як тобі зручніше - молотком, пилкою, ножем або з попередньою обробкою в духовці. А ViWa.com.ua підкаже, що потрібно зробити, щоб дістати цінну м'якоть без особливих зусиль.

Кокос - горіх кокосової пальми. У перекладі з португальської coco означає «мавпа», так як з одного боку плід нагадує мордочку цієї тварини. Екзотичні плоди багаті вітамінами групи B і С, а також клітковиною і мікроелементами - кальцієм, фосфором і калієм. У маслі кокоса міститься лауринова кислота, яка сприяє зниженню холестерину в крові.

Плоди кокосової пальми відносно доступні - ціна маленьких і середніх горіхів, як правило, не перевищує 40 грн. Щоб не помилитися з вибором плода, потряси його в магазині біля вуха. Якщо чуєш плескіт води, значить, все в порядку. Інші важливі чинники - відсутність пошкоджень, плям і гнилі на шкаралупі.


Багато з радістю б спробували кокос, але їх відлякує надзвичайно товста оболонка горіха. Шкаралупу дуже важко розколоти непідготовленій людині. Справа в тому, що вона складається з трьох шарів, самий твердий з яких ендокарпій. Завдяки йому плоди не тріскаються, коли падають з 30-метрових пальм на землю.

Проте розбити кокос в домашніх умовах - нескладно. Більш того, це можна виконати лише за кілька хвилин. ViWa.com.ua розповість, як це зробити без суєти і зайвих нервів.

Як швидко розколоти кокос


У більшості методів необхідно вилити зайву рідину з кокоса. Робиться це дуже легко. Знайди на плоді три отвори, схожі на очі і посмішку. У них потрібно зробити дірки, щоб позбутися від рідини.

Подальші дії залежать від того, які інструменти є у тебе під рукою і як багато часу ти готова витрачати на те, щоб відкрити кокос в домашніх умовах.

Молотком і викруткою


Візьми викрутку і по черзі вбий її в кожний з отворів кокоса за допомогою молотка. Позбудься зайвої рідини.
Після того, як з кокоса витече рідина, почни стукати молотком по поверхні кокоса, повертаючи його. Потрібно пройтися по всьому периметру горіха.
Продовжуй стукати, і незабаром ти побачиш, як з'являться тріщини. А потім і сама шкаралупа розвалиться навпіл.

Порада: рідину, яка залишилася після відкриття шкаралупи, можна пити, попередньо процідивши.


Міні-пилкою, викруткою і ножем


Почни пиляти шкірку кокоса, потім промий його під краном, щоб позбутися від лушпиння.
Візьми викрутку і пройдися по діаметру кокоса, всаджуючи інструмент в тих місцях, де шкаралупа почала розходитися.
В результаті кокос розділиться на 2 частини. Наріж плід ножем над мискою, щоб не забризкати стіл.

Двома ножами


Візьми ніж для чищення з вузьким лезом і виконай отвори з того боку кокоса, де є западини.
Злий весь сік в порожню ємність.

Порада: краще підготувати миску або чашку побільше, на випадок, якщо в горісі виявиться багато рідини.


Дістань більш важкий ніж (підійде кухарський) і почни стукати плоскою стороною леза по шкаралупі. Рухи повинні бути акуратними і неквапливими. При цьому треба обертати кокос іншою рукою.
Через пару хвилин з'являться перші тріщини. Продовжуй стукати ножем і повертати кокос до тих пір, поки їх не стане ще більше. Потім сміливо розкривай горіх.

Порада: для наочності можна накреслити рівну лінію маркером, що проходить по середині кокоса.


З молотком, викруткою і рушником


Злий рідину з кокоса, виконавши в ньому отвори.
Загорни кокос в рушник, щоб вийшов трикутник. Міцно тримай однією рукою край імпровізованого конверта, а інший стукай по ньому молотком, поки шкаралупа не почне розламуватися.

Порада: будь обережна і не поспішай, коли працюєш з молотком. В іншому випадку ти ризикуєш вдарити себе по руці.


Молотком і цвяхом


Приклади цвях до одного з «очей» кокоса. За допомогою молотка акуратно виконай дірку в шкаралупі. Важливо - правильно розраховуй силу і не перестарайся, інакше ти заб'єш цвях в горіх, а не відкриєш його.
Вилий рідина в чашу.
Візьми в одну руку молоток, а в іншу - кокос. Стукай по середині шкаралупи, акуратно повертаючи горіх.

Молотком після заморозки


Поклади кокос в целофановий пакет і залиш в морозильній камері холодильника на 12 годин.
Витягни горіх і почни постукувати по ньому молотком. Не забувай вертіти кокос для максимального впливу.
Коли в шкаралупі з'явиться велика кількість тріщин, почисти кокос руками.

За допомогою духовки або мікрохвильової печі


Висуши кокос, виконавши в ньому дірки і злив рідину. Важливо - ні в якому разі не пропускай цей крок, інакше плід вибухне в духовці.
Нагрій духовку до 190° С. Якщо поспішаєш, можна використовувати мікрохвильову піч.
Поклади кокос на деко і залиш всередині на 10 хвилин, а для мікрохвильовки - на 3 хвилини на середньому режимі. Приблизно через цей час повинна з'явитися перша тріщина. Якщо шкаралупа залишиться цілою, продовжуй «випікати» горіх.
Вийми кокос з духовки і дай йому охолонути 2-3 хвилини. Потім загорни в кухонний рушник або ганчірку.
Поклади кокос, загорнутий у тканину, в мішок для сміття. Підніми пакет з горіхом і вдар з усією силою об тверду поверхню (можна навіть бетонну). Роби це до тих пір, поки не відчуєш, що шкаралупа початку розколюватися.
Як відкинути внутрішню частину кокоса від шкаралупи ножем з вузьким лезом. У тебе повинна залишитися м'якоть кокоса в коричневій шкірці. Видали її овочечисткою або гострим ножем.

Що потім


Мало просто розколоти кокос, потрібно ще дістати їстівну частину з шкаралупи. Найпростіший спосіб розібрати дома горіх - за допомогою ножа. Натисни їм на м'якоть і розріж її, а потім розверни прилад в сторону проти годинникової стрілки. Повтори кілька разів, рухаючись по всьому діаметру плода. Коли закінчиш, витрусити кокос над банкою або тарілкою.

На замітку: 8 питань про кокос


  1. Чи реально обробити кокос голими руками

    Більшість людей не можуть цього зробити, тому краще навіть не намагатися, щоб не отримати травму, дуже вже масивний цей екзотичний продукт. Просто нагадаємо про те, що падіння екзотичного плоду на людину може завдати серйозної шкоди спині, шиї, плечах і голові, а в окремих випадках і закінчитися летальним результатом.

  2. Чи можна відкрити кокос зубами

    Навряд чи. Ти ризикуєш втратити зуби, а потім серйозно витратитися на їх відновлення.

  3. Чи розіб'ється плід, якщо кинути його об камінь

    Можливо, якщо камінь буде досить великим. Саме так мавпи «розрубують» кокоси. Але ми радимо скористатися цим способом тільки в крайньому випадку. Все ж в домашніх умовах складно знайти відповідний кругляк.

  4. Як називається рідина, яка знаходиться всередині горіха

    Кокосова вода. У свою чергу, молоко готується з м'якоті кокоса. Для цього її потрібно помити і перемолоти в блендері, а потім процідити.

  5. Що ще можна приготувати з кокоса

    Кокосову стружку, яку можна використовувати в якості добавки до різних страв або прикрашати їй десерти.
    З стружки також роблять кокосове масло.
    Кокосові вершки.

  6. Як визначити свіжість кокоса по воді

    Вона повинна бути тонкою і солодкої, а не густою, що нагадує масло по консистенції і неприємною на смак.

  7. Що повинно бути у відкритому горісі

    Тільки біла м'якоть. Якщо бачиш слиз або темні плями, а також відчуваєш неприємний запах, краще візьми інший кокос. Швидше за все, цей вже зіпсувався.

  8. Скільки і як можна зберігати відкритий кокос

    Свіжі кокоси в шкаралупі - до 4-х місяців при кімнатній температурі.
    Тертий кокос може зберігатися в холодильнику в щільно закритому контейнері або пакеті до 4-х днів, в замороженому вигляді - до 6 місяців.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Як зробити букет з чаю своїми руками: інструкція і надихаючі фото
Наближається якась подія, а ти не знаєш, чим порадувати близьких? Букет з чаю та цукерок своїми руками - відмінний варіант подарунка для мами або бабусі.
Чим видалити вапняний наліт в унітазі: 6 найефективніших засобів
Розбираємося, якими доступними продуктами можна позбутися від забруднень, а також як запобігти їх появі.
Лайфхак: як очистити каструлю від пригорілого варення
Хотіла порадувати домашніх варенням або з розумом використовувати ягоди що залишилися, але щось пішло не так: на дні каструлі з'явився товстий шар суміші з плодів і
Вирощування зелені на підвіконні в домашніх умовах
Розбираємося, які умови необхідно дотримуватися для успішної посадки, а також які види зелені без праці можна виростити в квартирі.
Як очистити плиту від жиру і нагару: повне керівництво для різних поверхонь
Розбираємося, як ефективно і швидко видалити забруднення з газової плити і її частин, ніж очистити електроплиту і склокераміки, а також ділимося Лайфхак по догляду за
Рятуємо речі: як прибрати іржу з одягу
Розбираємо найефективніші народні засоби для очищення білих і кольорових речей, а також ділимося загальними порадами і правилами.