В якій упаковці найкорисніший сік

В якій упаковці найкорисніший сік

Здорове харчування
28.03.2019
Чим відрізняється сік прямого віджиму і відновлений? Що вибрати - сік в картоні, склі або пластиковій упаковці? Чи може упаковка бути небезпечною? Розбираємося разом з ViWa.com.ua.

Як зберегти все найкорисніше?


Звичайно, найголовніше в соку - це його вміст, але не варто забувати, що збереження вітамінів, мінералів і флавоноїдів залежить від виду і якості упаковки.

Свій шлях до споживача готовий сік починає на заводі. Тут його спочатку пастеризують, а потім асептично упаковують. Ці технології дозволяють забезпечити тривалий термін зберігання навіть при температурі +20 градусів і зберегти всі корисні речовини з фруктів і овочів. Головне завдання упаковки - захистити продукт від впливів світла, повітря і бактерій.


Сьогодні асептична упаковка вважається однією з найбезпечніших для рідких продуктів і використовується на всіх великих підприємствах у всьому світі. Сучасні технології пакування дозволяють зберегти колір, смак та поживну цінність соків протягом 12 місяців і більше без використання консервантів.

Як вибрати сік по упаковці?


Оскільки сокова продукція - це не тільки соки, але і нектари, морси та соковмісні напої, упаковка допомагає споживачеві розібратися, який продукт перед ним, і в чому його особливість. Купуючи, наприклад, соковмістний напій, не треба чекати від нього смаку стовідсоткового соку, хоча обидва продукти безпечні і якісні.

Щоб безпомилково вибрати те, що ти хочеш, і не переплутати сік і нектар, потрібно звертати увагу на ці фактори.

Якщо на упаковці написано «сік», значить, в складі сік і нічого більше. Це може бути продукт з соку одного виду фруктів або овочів, або суміш різних соків - в цьому випадку всі соки вказуються в складі в порядку убування їх змісту.
Якщо на упаковці вказано «нектар», «морс» або «соковмісний напій», то соку в цьому продукті: від 20-50% і вище для нектарів, від 15% для морсів, від 10% для соковмісних напоїв. При цьому морси робляться тільки з ягідного соку.

В якій упаковці найкорисніший сік


Також на соку вказується його вид, наприклад, «прямого віджиму», або «відновлений». І той, і інший може бути освітленим або з м'якоттю. Освітлений сік - прозорий, частка осаду в ньому не вище 0,3%, сік з м'якоттю містить більше 8% частинок м'якоті або клітини цитрусових фруктів.

Технологія виробництва соку прямого віджиму проста - віджимання фруктів або овочів, пастеризація і розлив в упаковку.
Технологія виробництва відновленого соку дещо відрізняється. З віджатого з фруктів або овочів соку видаляють частину води - сік стає густим, в такому вигляді його зручно перевозити в інші регіони. На місцях в нього повертають воду (то ж кількість, що було видалено), пастеризують і розливають в упаковку. Ця технологія дозволяє, наприклад, проводити сік з бразильських апельсинів в Україні.
Завжди звертай увагу на термін придатності і зовнішній вигляд упаковки. При найменшій підозрі на пошкодження заміни сік на інший: порушення цілісності упаковки може зробити продукт непридатним до вживання.

Після покупки соку зверни увагу на його запах, смак і колір. Вся сокова продукція виробляється з стиглих фруктів і овочів, тому в ній не повинно бути сторонніх запахів або присмаку, що вказує на псування. Колір продукту повинен відповідати кольору соку з відповідного фрукта або овоча.

Картон, скло або пластик?


У багатошаровій комбінованій упаковці є ряд переваг. Картон - натуральний матеріал, який не пропускає повітря і сонячне світло, а, значить, не дає їм впливати на смакові і поживні властивості продукту. Сучасні технології виробництва такої упаковки дозволяють зберігати всі корисні властивості фруктів і овочів.

Мода на скляну упаковку повертається, адже це екологічний і поновлюваний матеріал. Вона не пропускає повітря, проте не може захистити від світла, тому сік в склі рекомендується зберігати в темному місці. Зате дивлячись на скляну пляшку, ти відразу зможеш оцінити консистенцію і колір продукту.

Пластик увійшов в наше життя вже давно. Перевага соку в ПЕТ - це мінімальна вага і можливість робити упаковку практично будь-якої форми. Але, як правило, продукція в пластиковій упаковці має менший термін придатності.

Чи може упаковка бути небезпечною?


Безпека і стерильність пакувального матеріалу досягається різними методами, наприклад, обробкою перекисом водню. Залишки перекису видаляються наступним проходженням матеріалу під ультрафіолетовою лампою або сушінням гарячим повітрям. Після цього в стерильну упаковку розливається сік, який заздалегідь пройшов короткочасну теплову обробку. Пакет герметично запаюється. Так він може зберігати корисні властивості продукту довгий час.

Можна точно сказати - пакетований сік зберігає практично всі корисні компоненти. Більшість речовин навіть містяться в тих кількостях, що є в свіжих фруктах і овочах.

Як зберігати домашній сік?


Сік, який ти приготувала вдома з овочів або фруктів бажано вжити відразу, тому подумай відразу, кого ти будеш їм пригощати. Свіжовіджатий сік бажано випити протягом 15-40 хвилин.

Натуральний продукт швидко вступає в взаємодію з киснем і бактеріями і може викликати проблеми з травленням, якщо його не випити відразу. Ще важливо дотримуватися чистоти, щоб мінімізувати потрапляння в готовий сік мікроорганізмів.

Скільки може зберігатися сік в пакеті?


Інформація про термін придатності продукту повинна бути обов'язково вказана на упаковці. Тривалість зберігання становить в середньому один рік. Відкритий сік обов'язково ставити в холодильник (на термін не більше доби). Будь-який виробник повинен вказувати на упаковці умови зберігання сокової продукції до і після розтину.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Як вибрати самі соковиті і корисні мандарини
Зима асоціюється у всіх з ароматним запахом цитрусових. Але як зрозуміти, які фрукти на прилавку будуть і нешкідливими, і смачними?
5 міфів про соки, в які пора перестати вірити
Чи правда , що в пакетованих соках багато цукру, чи свіжовичавлений сік завжди корисніше і чи треба купувати сік в скляних пляшках? Керівник союзу виробників соку чесно
Яку зернову каву для кавомашини вибрати
Портал ViWa.com.ua дізнався, на що звернути увагу при покупці кавових зерен, а також склав список найпопулярніших товарів цієї категорії.
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
18.02.19 Здорове харчування
Вершкове масло, безумовно, продукт першої необхідності. Воно робить смак страв більш насиченим, підтримує сили і примножує красу.
7 написів на упаковці, які нам брешуть: список
Як часто ти робиш покупку, спокусившись на привабливу обгортку? Дізнайся, які написи оманливі.
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
15.02.19 Здорове харчування
Смачний обід або вечерю складно уявити без м'ясних страв. Вчимося правильно вибирати м'ясо на стейк, шашлик, бульйон, котлети!