Яка сирна маса корисна? думка експертів

Яка сирна маса корисна? думка експертів

Здорове харчування
16.02.2019
Сирна маса - м'яка, ніжна, солодка і, як раніше вважалося, дуже корисна. При наймні, наші мами в цьому не сумнівалися. Але вони, на жаль, помилялися. Ми провели власне розслідування і дізналися багато цікавого

Яка сирна маса корисна? думка експертів


Секрет популярності сирної маси дуже простий. Цей десерт обожнюють навіть діти, стійко ненавидять сир. Правда, сучасні батьки налаштовані більш обережно, ніж наші з вами, їм маса зовсім не здається бездоганною і однозначно корисною. Вона жирна, в її приготуванні часто використовують різні замінники, та й цукру забагато.
Експерти - дієтологи і технологи - поділяють такий погляд і додають, що при абсолютно нешкідливій зовнішності наша сьогоднішня героїня таїть в собі чимало небезпек. Про найнеприємніших з них ми і поговоримо.

Молоко втекло


Сир часто фальсифікують. Взимку і навесні, коли свіжонадоєного молока не вистачає, незбиране змішують з відновленим. Правила це допускають, але тільки за умови, що «підміна» буде зафіксована на етикетці. Адже згідно із законом сир може бути виготовлений тільки з натурального молока, все інше - «сирний продукт».

Втім, порошкове молоко не найгірший варіант. Набагато небезпечніше пальмова і кокосова олії, які додають, щоб здешевити виробництво і продовжити термін зберігання продукту. Жири з рослинних джерел - хороший консервант, вони стійкі до впливу навколишнього середовища. Але ось поживна цінність у тропічних олій дуже низька. А лікарі до того ж вважають, що вони шкідливі для серця і судин.

За даними Молочного союзу, 200 комбінатів використовують сьогодні технології заміщення молочного жиру рослинним. Далеко не всі роблять це легально, багато, всупереч закону, називають такий продукт сиром. Секрет ось у чому: якщо молочний жир замінений рослинним не більше, ніж на 50%, ми не зможемо визначити його присутність ні за виглядом, ні на смак. Але, як показала наша експертиза, в двох зразках сирної маси молочний жир був майже повністю замінений рослинним. Ну а що, цукор і родзинки все приховають.

Якщо на упаковці написано, що до складу продукту входять «рослинні жири», швидше за все, це пальмова або кокосова олії. Для здоров'я вони не дуже корисні

Некорисні бактерії


«Хороших» і дійсно корисних бактерій в сирної маси може не виявитися. А ось «поганих» - гнильних - там можна знайти досить багато. Аромат якісної сирної маси - чистий, кисломолочний. Якщо відчуваєте сторонній запах, ні в якому разі не купуйте продукт. Дріжджів і цвілі такої сирної маси часом виявляється в десятки разів більше допустимого.

Сторонні добавки


Обсяг готового сиру недобросовісні виробники збільшують, додаючи вологозатримувальний компонент. Наприклад, крохмаль. Він був виявлений в чотирьох зразках. А в одному експерти знайшли консервант - сорбінову кислоту, що теж неприємно.

Дивний смак


Це, мабуть, головне розчарування для покупця. Смак повинен бути солодким, з ванільними нотками. І з цим, здавалося б, простим завданням справляються далеко не всі виробники.


Зроби сам!


На щастя, сирну масу зовсім не складно приготувати самостійно. В цьому випадку ви будете абсолютно впевнені в якості продукту. Базовий рецепт такий:

Буде потрібно:

  • 100 г нежирного сиру
  • 2 ст. л. вершкового масла
  • 1 ст. л. цукрової пудри
  • Ванілін

Що робити:
Вершкове масло розм'якшити, розтерти з цукровою пудрою, додати ванілін і збити в пишний крем. Сир перетерти і поступово, не припиняючи збивати, додавати його в масляну суміш. Консистенцію - щільну або м'яку - ви визначаєте самі. Викласти масу в форму, закрити кришкою і прибрати в холодильник на пару годин.

Ваш вибір


Якщо любите солодку сирну масу, в неї можна додавати родзинки, курагу, цукати, мармелад, мед. Добре також поєднання з какао. А для того щоб зробити солоний варіант, потрібно спочатку перетерти, а потім вже посолити і приправити сир тим, що вам подобається - томатною пастою, кропом, перцем і т. д. Такий продукт зазвичай називають сирним.
Список інгредієнтів справжньою сирної маси виглядає так: сир, цукор, вершкове масло або вершки, родзинки, курага або чорнослив, ванілін.

Особливою популярністю сирна маса користувалася за радянських часів. Є версія, що ідея робити солодкий щільний крем з сиру з добавками виникла завдяки рецепту сирної паски.

Коментар експерта


Багато хто купує сирну масу для дітей. Але я б не радив цього робити: вона і дорослим-то не корисна. 100-грамова порція за вмістом жиру еквівалентна 28 г вершкового масла, а за змістом цукру деякі зразки перекривають половину добової потреби школяра в легкозасвоюваних вуглеводах. І, найголовніше, досвід показує, що сирна маса надто часто небезпечна за мікробіологічними показниками, а значить, давати її дитині, організм якого більше чутливий, без попередньої теплової обробки, просто небезпечно.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
15.02.19 Здорове харчування
Смачний обід або вечерю складно уявити без м'ясних страв. Вчимося правильно вибирати м'ясо на стейк, шашлик, бульйон, котлети!
6 найкорисніших олій і способи вживання їх в їжу
Дізнайся, як використовувати один з найпопулярніших і корисних продуктів - рослинну олію!
8 сортів квасолі: їх назви та застосування
Ми розповімо, як не загубитися в різноманітті її видів і де який вид використовувати.
Все про лимони: як вибирати, готувати і де використовувати
Він всім хороший: і закуска на столі, і приправа до рибки, і ліки від застуди, і екологічний засіб для прибирання. Використовуємо по повній.
Біла смерть: правила споживання солі і 14 продуктів з катастрофічним її вмістом
До цих пір існує думка, що сіль шкідлива - білі кристали підвищують тиск і навіть збільшують ризик серцевих катастроф. Чи так це?