Яка вівсянка корисніше?

Яка вівсянка корисніше?

Здорове харчування
18.02.2019
У неї бездоганний імідж. Але чи дійсно вівсяна каша так корисна, як розповідають виробники швидких сніданків?

У всьому світі люди намагаються максимально економити час, і на цьому заснований успіх продуктів швидкого приготування. Тенденція торкнулася навіть «королеви сніданків» - вівсяної каші. Зараз важко знайти в магазинах крупу, яку потрібно варити півгодини, зате в кожному є з десяток варіантів каш із серії «залий окропом». Сприймається фастфуд-вівсянка так само позитивно, як звичайна, але різниця в користь є, і вона, чесно кажучи, колосальна.


Правда про вівсянці швидкого приготування


Почнемо з головного: вівсяні пластівці миттєвого приготування, перш ніж стати такими податливими, проходять довгий шлях. Цілісне зерно лущать і очищають. Тобто позбавляють від висівок - цінного джерела клітковини і вітамінів. Потім пропарюють при високій температурі, що теж позначається на живильній цінності, ріжуть, плющат і знову пропарюють. В результаті цих маніпуляцій виходить дуже зручний продукт: такий же смачний, як звичайна вівсянка, але зовсім інакше впливає на організм.

По-перше, каша, зварена не з цільного зерна, а з пластівців, не може зробити людину ситою надовго. Рівень цукру в крові різко піднімається з першої ложки (в такій каші одні вуглеводи), а потім так само стрімко падає. Спасибі багатоступінчастому очищенню, саме вона позбавила зерна речовин, які роблять засвоєння більш плавним.

По-друге, вівсянку без висівок, тобто клітковини, на відміну від звичайної, вже не назвеш такою вже корисною для шлунка.

По-третє, щоб зробити свій продукт смачніше, виробники швидкорозчинних каш зазвичай використовують вершки, цукор і інші солодкі і жирні добавки. Такі пластівці не найкращий вибір для тих, хто піклується про фігуру і здоров'я. Однак навіть його можна зробити трохи більше корисним.

Корисні добавки до каші


Перетворити «швидкі» вівсяні пластівці в правильний поживний сніданок допомагають:

Тертий сир. Каша стає багатшою білком і сіллю. Перше добре і корисно всім, друге вимагає уваги людей, схильних до гіпертонії.
Зелень. Дрібно нарізана петрушка зробить кашу смачніше і забезпечить детокс-ефект сніданку.
Вершкове масло. Дієтична вівсянка стане трохи калорійнішою, зате організм отримає важливі для синтезу більшості гормонів жири і невелику порцію кальцію.
Свіжі або заморожені ягоди. Прикрашають нудну на вигляд вівсянку і радують організм енергією, цінними антиоксидантами і вітамінами.
Яйце пашот. Правильно приготовлена кремова вівсянка і тягучий гарячий жовток разом - ідеальний з харчової точки зору сніданок. Тільки важливо не переборщити з маслом (контролюємо холестерин).
Насіння і горіхи. Столова ложка насіння льону або дробленого мигдалю зробить текстуру каші цікавіше і подарує організму порцію рослинних жирів і білків.
Вівсяні висівки. Кілька чайних ложок висівок повернуть пластівців клітковину і вітаміни, яких вони були позбавлені при промисловій обробці.

Яку вівсянку потрібно їсти насправді


Якщо від вівсянки на сніданок ви сподіваєтеся отримувати ту саму користь, про яку постійно говорять лікарі і пишуть на упаковці виробники каш, для кулінарних експериментів доведеться шукати або подрібнене незбиране зерно, або плющення крупи.

Останню легко розпізнати по рифленому відбитку, який залишається після проходження через валки. В процесі на сировині утворюються мікротріщини, саме завдяки їм каша вариться досить швидко, але зберігає користь цільного зерна.

А ось популярний сорт пластівців «Геркулес», незважаючи на гіпнотизуючий флер «тої самої радянської якості» - вибір не найвірніший. Справа в тому, що при його виробництві зерна позбавляють від усіх грубих волокон, пропарюють і тільки потім плющат.

Однак каша, яку ми варимо з «Геркулесом», набагато корисніша, ніж численні «швидкі» аналоги.

Разом з нею в наш організм потрапляють речовини, здатні регулювати рівень холестерину, токотрієноли і токофелоли - провісники вітаміну Е і вітаміни групи B, необхідні нам для адекватної роботи нервової системи.

Вірні пропорції


Хочете швидко зварити кашу з цільного зерна грубого помелу або плющеної вівсяної крупи? Тоді замочіть їх на ніч в теплій воді. Насичений овес при варінні стане ніжним за 5-10 хвилин.

Класичний рецепт вівсяної каші включає тільки три інгредієнти: зерно, вода і сіль.

Кількість води і зерна при приготуванні вівсяної каші - предмет вічного спору зіркових кухарів і домогосподарок. Розкид в співвідношенні вівса і води коливається від 1:2 до 1:4. Загалом, пробуйте самі, вирішуйте самі, який варіант що підходить особисто вам.

Що ще приготувати з вівсяних пластівців?


З пластівців можна приготувати не тільки кашу.

Гранола


Змішайте пластівці з медом, подрібненими горішками, насінням та спеціями за смаком і запечіть в духовці до золотистого кольору. Отриману хрустку заготовку можна заливати соком, молоком або йогуртом. Смачний сніданок готовий.

Крамбл


Крамблом називають фальшивий пиріг (він без дна), який прийнято їсти ложкою прямо з форми для запікання.

120 г пластівців, 100 г вершкового масла, 70 г борошна, 60 г цукру., Заморожені і свіжі ягоди / фрукти в будь-якій кількості. Наріжте ягоди і викладіть у форму. У блендері подрібніть пластівці з цукром, змішайте з борошном і дрібно посічений маслом, додайте по щіпці солі, кориці і ванілі, поставте на 10 хв в морозилку. Потім засипте фруктово-ягідну начинку крихтою з тіста і поставте в розігріту до 180° C духовку на 30 хв.

Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
5 несподіваних властивостей баклажана
5 несподіваних властивостей баклажана
5 несподіваних властивостей баклажана
18.02.19 Здорове харчування
Баклажан родом з індійських тропіків. До України він потрапив в середині XVI століття і на подив легко прижився в нашому досить суворому кліматі. Між іншим, з точки зору
7 написів на упаковці, які нам брешуть: список
Як часто ти робиш покупку, спокусившись на привабливу обгортку? Дізнайся, які написи оманливі.
Яка сирна маса корисна? думка експертів
Сирна маса - м'яка, ніжна, солодка і, як раніше вважалося, дуже корисна. При наймні, наші мами в цьому не сумнівалися. Але вони, на жаль, помилялися. Ми провели власне
6 найкорисніших олій і способи вживання їх в їжу
Дізнайся, як використовувати один з найпопулярніших і корисних продуктів - рослинну олію!
8 сортів квасолі: їх назви та застосування
Ми розповімо, як не загубитися в різноманітті її видів і де який вид використовувати.
Біла смерть: правила споживання солі і 14 продуктів з катастрофічним її вмістом
До цих пір існує думка, що сіль шкідлива - білі кристали підвищують тиск і навіть збільшують ризик серцевих катастроф. Чи так це?