Вибираємо правильне вершкове масло

Вибираємо правильне вершкове масло

Здорове харчування
18.02.2019
Вершкове масло, безумовно, продукт першої необхідності. Воно робить смак страв більш насиченим, підтримує сили і примножує красу.


Чи корисно масло?


Коли мова йде про каші або креми для тортів, з цим твердженням згодні всі. А от щодо впливу масла на організм в цілому і фігуру зокрема думки розходяться. Одні вірять, що воно може виліковувати серйозні хвороби: стародавні індійці складали легенди про його цілющі властивості. Інші вважають, що це справжній вбивця, адже в ньому повно холестерину. Правда, як водиться, посередині.
З скибочкою якісного вершкового масла людина дійсно отримує букет цінних речовин. Головні з них - вітаміни А, В, К і D, що відповідають за стан шкіри, нервової системи, імунітету та гарний настрій. Особливо важливо включати його в раціон дівчаток в період статевого дозрівання, адже масло вкрай сприятливо впливає на гормональну систему. При цьому всерйоз розраховувати, що за допомогою бутерброда можна заповнити норму корисних речовин або вилікуватися, як мінімум, наївно. Мають рацію і ті, хто говорить, що в ньому повно шкідливих тваринних жирів. Висновок простий: масло корисне, але при помірному споживанні. Для того щоб забезпечити всі потреби і при цьому не дати холестерину осісти на стінках судин, досить з'їдати всього 10 г (близько чайної ложки) в день. Все, що вище цієї дози, потенційно небезпечно для серцево-судинної системи. Тому важливо контролювати свій раціон: серед прихованих джерел масла - випічка, соуси, супи, пюре, м'ясо, яйця, жирний сир.

Яким має бути вершкове масло


Вершкове масло підробляють з особливим завзяттям. Найчастіше в нього додають дешевий рослинний жир, хитрують з вмістом води, стабілізаторів і емульгаторів. Масло, в якому молочний жир замінений якісним рослинним, не несе прямої загрози для здоров'я. Однак такий фальсифікат проводиться незаконно, нерідко в неналежних умовах, тому може містити і маргарини з трансжири, і кишкову паличку, і сальмонели. У безконтрольному виробництві - головна небезпека. Щоб не попастися на виверти виробників, знати потрібно не так багато.

  • За ГОСТом вершковим маслом може називатися тільки те, що виготовлено з молока і вершків.

  • В Україні прийнята наступна градація вершкового масла: традиційне (82% жиру), аматорське (80%), селянське (72,5%) і чайне / бутербродне (50-61%).

Чим коротше і зрозуміліше список інгредієнтів, тим більша ймовірність, що перед вами якісне масло.

Якщо масло кришиться і погано розмазується, значить, в його склад входить більше води, ніж належить.

7 ознак правильного масла


  1. Упаковано в фольгу, яка захищає продукт від світла, згубного для вітамінів.
  2. Приємний вершковий запах і природний жовтуватий колір.
  3. Невеликий термін придатності. Якщо масло дозволено зберігати довше трьох місяців, ймовірно, воно багате консервантами.
  4. Висока ціна. Хороший продукт дорогий у виробництві: на кілограм вершкового масла йде 25-30 л свіжого молока.
  5. Жирність не менше 72% - особливо якщо ви плануєте використовувати масло для випічки. «Легкі» знежирені варіанти дають непередбачуваний результат.
  6. Відсутність рослинних жирів в списку інгредієнтів.
  7. Стійкість. Масло добре тримає форму і не розшаровується навіть при кімнатній температурі.

Краща приправа до маслу - свіжа зелень. Вона має жовчогінні властивості і допомагає вивести «поганий» холестерин.

Є мінімум три причини завжди мати під рукою вершкове масло:
  • Врятує недосконале м'ясо. Стейк можна просто змастити, а нежирну курча нашпигувати невеликими шматочками. Птах вийде ніжним і соковитим.

  • Заощадить час. Бутерброд з цільнозернового хліба з маслом готується за хвилину і вважається повноцінним по складу білків-жирів-вуглеводів сніданком. Якщо розігріти залишилася з вечора кашу (гречку, рис, булгур) на чайній ложці вершкового масла, вийде смачний, поживний і некалорійний обід.

  • Швидко насичує. На Тибеті, в Монголії і Калмикії в ходу чай, який замінює собою обід з трьох страв і повністю вписується у модну зараз кетодієту. Секрет в тому, щоб додавати в напій молоко, сіль і трохи вершкового масла.
За рік у світі з'їдається близько 5 млн тонн вершкового масла. Найбільше - у Франції.


Як приготувати боманьєрске масло


Французи як ніхто вміють придумувати геніальні рецепти. Масло, змішане з зеленню, томатами і грудинкою, - один з таких. Це ідеальний перекус для раптових гостей. Зручно, що зберігатися в морозилці воно може як завгодно довго. Значить, частування завжди буде напоготові.

Буде потрібно:
250 г вершкового масла, 100 г копченої грудинки, 6 скибочок в'ялених томатів в маслі (звичайні, трохи підсушені на сковорідці, теж підійдуть), 2 зубчики часнику, невеликий пучок зеленої цибулі (краще шніт) або петрушки.

Що робити:
Залиште пачку масла на столі до тих пір, поки воно не стане м'яким і пластичним. Решта продукти максимально дрібно порубати ножем. Блендер в даному випадку не підійде: важливо, щоб і грудинка, і овочі, і зелень зберегли свої текстури і не втратили сік.

Змішайте всі інгредієнти з маслом так, щоб вийшла однорідна маса. Потім викладіть її на харчову плівку, розрівняйте і скачайте в ковбаску. Оберніть плівкою і приберіть в морозильник. Коли масло застигне, відріжте потрібну кількість порцій і відправте назад.

Якщо вершкове масло виготовили з порушенням технології або з неякісної сировини, це відіб'ється на смаку і аромату. Тому при перевірці експерти в першу чергу визначають відповідність органолептичних якостей продукту стандарту. У наших зразків на упаковці вказано вищий сорт. Однак за результатами дегустації експерти віднесли всіх учасників тіста до першого сорту. У деяких був мовчазний смак, що може вказувати на недотримання режиму дозрівання вершків або надмірну промивку масляного зерна.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Яка вівсянка корисніше?
Яка вівсянка корисніше?
Яка вівсянка корисніше?
18.02.19 Здорове харчування
У неї бездоганний імідж. Але чи дійсно вівсяна каша так корисна, як розповідають виробники швидких сніданків?
7 написів на упаковці, які нам брешуть: список
Як часто ти робиш покупку, спокусившись на привабливу обгортку? Дізнайся, які написи оманливі.
Яка сирна маса корисна? думка експертів
Сирна маса - м'яка, ніжна, солодка і, як раніше вважалося, дуже корисна. При наймні, наші мами в цьому не сумнівалися. Але вони, на жаль, помилялися. Ми провели власне
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
15.02.19 Здорове харчування
Смачний обід або вечерю складно уявити без м'ясних страв. Вчимося правильно вибирати м'ясо на стейк, шашлик, бульйон, котлети!
8 сортів квасолі: їх назви та застосування
Ми розповімо, як не загубитися в різноманітті її видів і де який вид використовувати.
Все про лимони: як вибирати, готувати і де використовувати
Він всім хороший: і закуска на столі, і приправа до рибки, і ліки від застуди, і екологічний засіб для прибирання. Використовуємо по повній.