Як вибрати ананас? 7 правил, які працюють

Як вибрати ананас? 7 правил, які працюють

Здорове харчування
21.02.2019
Ананас - один з найдоступніших тропічних фруктів в будь-який час року. Ласий десерт на будь-якому столі. Та ще й природний «спалювач жиру»! Як же вибрати самий смачний і корисний ананас?

Популярність ананаса в наших «північних» широтах цілком логічна. Цей фрукт відмінно переносить транспортування і дуже довго зберігається. Навіть самий невиразний ананас з середньостатистичного вітчизняного супермаркету, швидше за все, буде мати цілком собі яскравий аромат і смак. Але як же вибрати кращий екземпляр?

7 правил, які працюють


Ім'я вирішує!


Якщо ти опинилася в великому супермаркеті і маєш вибір, насамперед вивчи не саме фрукт, а етикетку. Кращими ананасами торгують світові лідери, такі як Dole, United Fruit, Chiquita. Такі постачальники на кожен фрукт прикріплюють фірмову етикетку з зазначенням місця і часу збору. Вони гарантують якість на відміну від «ноунейм» постачальників.

По повітрю або по морю?


Смак і якість ананасів багато в чому залежить від способу їх доставки. Ті, що транспортують літаком, дорожче, але зате зібрані стиглими. Перевезення морем коштують дешевше. Однак через тривалість транспортування їх зрізають ще не цілком стиглими. В дорозі на відміну від тих же бананів вже зрізаний фрукт не дозріває. У такого ананаса відсутній ніжний специфічний аромат і на смак такий фрукт може виявитися приблизно як тирса. Більш того, незріла м'якоть ананаса може викликати розлад шлунка.

Правильний чубчик


У хорошого ананаса чубчик ( «султан»), а простіше кажучи, бадилля - густе і темно-зелене зі злегка підсохлий кінчиками. Яскраво-зелений султан говорить про незрілість плода - м'якоть буде жорстка, суха і несмачна. Побурілі листки - ознака псування. Важливо! Легко витягати з султана листок - зовсім не ознака стиглості, як це часто можна прочитати в Інтернеті. Це може говорити про початок процесу гниття фрукта, яке починається саме у верхній частині плоду. До речі, саме з цієї причини ще уважно огляньте місце кріплення гички до плоду. Іноді ананас за всіма ознаками стиглий, а там раптом виявиться цвіль. Зрозуміло, в цьому випадку потрібно відмовитися від покупки.

Ідеальний колір...


Вивчи уважно ананасову «шкірку». Луска золотисто-коричнева, самі соковиті, але кінчики вже трошки підсохли. Борозенки між ними трохи темніше або зеленуваті - ідеальний варіант, треба брати! Якщо ж лусочки темного кольору, підсохли, а борозенки між ними коричневого відтінку - цей фрукт «своє віджив». У незрілого ананаса лусочки будуть надмірно світлі, борозенки між ними - жовтуваті.

І ідеальний звук


Легенько постукай долонею по ананасу. Глухий звук говорить про те, що м'якоть досить соковита, а дзвінкий - «порожній» означає, що ананас вже пересох. При зважуванні на руці хороший, стиглий ананас здається важче, ніж виглядає. Дзвінкий звук свідчить про те, що плід незрілий.

Податливий, але пружний


З невеликим зусиллям натисни на лусочку ананаса. Вона повинна бути податливою, але пружною. Тверда говорить про незрілість, відповідно м'яка - про переспілі.


І, нарешті, запах!


Принюхався до плоду. Якщо ананас не має ніякого запаху, значить, він недозрілий. Стиглий ананас поширює ніжний солодкуватий аромат. А надто сильний, нудотний запах може свідчити про початок процесу бродіння. Забродивший фрукт однозначно зіпсований! Їсти його не можна.

Чи може незрілий ананас дозріти дома?


На відміну від бананів, ананаси не доходять після зрізання. Безглуздо підвішувати плід догори ногами, тримати його в теплі або холоді (такі поради часом зустрічаються на просторах Інтернету). Якщо ананас зрізали зеленим, солодкість і соковитість йому не надати.

Тропічний фрукт не виносить низьких температур - так що не зберігай його в холодильнику. Інакше він зіпсується!

Цікавий факт!


Першим європейцем, що спробували ананас, виявився Христофор Колумб. 4 листопада 1493 року жителі острова Гваделупа пригостили його тропічним плодом. Освіжаючий смак і незвичайний аромат цього фрукта так сподобалися мореплавцю, що дата дегустації увійшла в підручники історії!

Стомленій довгою подорожжю команді ананасна дієта виявилася дуже доречною. Моряки швидко з'ясували, що тропічна дивина не тільки солодка, але і корисна - вона викликає прилив сил, збуджує апетит і покращує травлення.

Коли Колумб повернувся з експедиції, по світу прокотився ананасовий бум. До слова, любов до цього фрукту пройшла крізь століття, ананас безпрецедентно популярний!

Чим корисний ананас?


Ананас - справжнє джерело «живих» вітамінів - А, С, В 1 , В 2 , В 9 , В 12 , РР. Багато в ньому і мінералів: калій, кальцій, натрій, магній, мідь, марганець, фосфор, залізо, йод та інші макро- і мікроелементи. Всі вони необхідні для гарного самопочуття і міцного імунітету.

Відчуваєш тяжкість в шлунку? З'їж шматочок свіжого ананаса або випий склянку ананасового фрешу. Цей фрукт відмінно стимулює травлення.

Підвищений тиск? Вміщені в ананасі речовини приведуть його в норму і знизять згортання крові, не дозволивши їй утворювати тромби в судинах, не рідкість при гіпертонії. Регулярне вживання ананаса в їжу допомагає зменшити ризик інсульту і інфаркту.

Ласувати цим красивим тропічним плодом рекомендують також при нервових розладах і депресії. Можливо, лікувальний ефект при цих станах пояснюється не тільки багатим вітамінним складом ананаса, але і його вишуканим смаком і ароматом. Адже приємні відчуття і емоції при розладах нервової системи самі по собі цілющі. Неповторний аромат ананасу надають більше 60 натуральних ароматичних речовин, які просочують весь плід і навіть його корочку.

Чи допомагає ананас схуднути?


По-перше, при вживанні ананаса в їжу збільшується вміст серотоніну в крові, приглушує відчуття голоду. Регулярне вживання свіжих плодів ананаса, завдяки властивості знижувати апетит, зменшує обсяг їжі, що з'їдається.

По-друге, боротися із зайвою вагою допомагає фермент бромелайн - головна діюча речовина ананаса, назване так на ім'я сімейства бромелієвих, до якого належить ця рослина.

Бромелайн діє як каталізатор, що підсилює спалювання жирів, а також сприяє переварюванню білкової їжі. До речі, він настільки активно розщеплює білок, що ті, хто працюють на плантаціях, змушені носити захисний одяг, щоб захистити шкіру від пошкоджень.

Важливо! Жироспалююча дія бромелайну проявляється лише в тому випадку, якщо ти ведеш активний спосіб життя з регулярними аеробними навантаженнями, при яких збільшуються частота пульсу і дихання. Ну а тим, хто не дружить з фітнесом, тим більше потрібно їсти ананаси - вони нейтралізують негативні наслідки гіподинамії. А ще бромелайн покращує самопочуття напередодні критичних днів, усуває схильність до набряків (теж на користь фігурі!), Усуває дратівливість та інші передменструальні проблеми. Просто не тропічний фрукт, а жіночий доктор, та й годі!


Кому ананас принесе шкоду?


Ананаси протипоказані при захворюваннях підшлункової залози, схильності до метеоризму, при цукровому діабеті. Ефірні масла ананаса можуть подразнювати слизову оболонку шлунка, стравоходу, тому людям, що страждають на виразкову хворобу шлунка або гастрит краще відмовитися від цього плоду.

І, нарешті, від ананаса доведеться відмовитися при алергії на ці плоди. До речі, вона зустрічається не так уже й часто. Те що багато хто сприймає за підвищену чутливість до тропічним фруктам, насправді - результат реакції на незрілі екземпляри. Їх їдкий сік буквально обпікає губи і сильно засмучує шлунок.

Чи можна давати ананас дітям?


У зовсім маленьких діток ананас може викликати хворобливе роздратування слизистої порожнини рота і шкіри навколо губ. Краще почекати з ананасом до трирічного віку, та й то давати шматочки цього плоду не в чистому вигляді, а потроху додавати в ягідні і фруктові десерти.

Що за рожеве диво!


Американські селекціонери працювали над рожевим ананасом з початку століття, але тільки недавно їх затія увінчалася успіхом. Незвичайний колір пов'язаний з підвищеним вмістом лікопіну - пігменту, який робить червоними помідори і кавуни. Рожеві ананаси солодше звичайних!
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Як вибрати сир без пальмового масла в складі?
Купуємо смачний сир до святкового столу разом з експертом.
Яка риба найкорисніша: рейтинг 14 сортів
Стейк лосося або запечена скумбрія просто зобов'язані бути на столі двічі в тиждень. Це той мінімум, який дозволить отримати важливі речовини для збереження здоров'я і
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
18.02.19 Здорове харчування
Вершкове масло, безумовно, продукт першої необхідності. Воно робить смак страв більш насиченим, підтримує сили і примножує красу.
7 написів на упаковці, які нам брешуть: список
Як часто ти робиш покупку, спокусившись на привабливу обгортку? Дізнайся, які написи оманливі.
Яка сирна маса корисна? думка експертів
Сирна маса - м'яка, ніжна, солодка і, як раніше вважалося, дуже корисна. При наймні, наші мами в цьому не сумнівалися. Але вони, на жаль, помилялися. Ми провели власне
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
15.02.19 Здорове харчування
Смачний обід або вечерю складно уявити без м'ясних страв. Вчимося правильно вибирати м'ясо на стейк, шашлик, бульйон, котлети!