Як вибрати сир без пальмового масла в складі?
Здорове харчування
Купуємо смачний сир до святкового столу разом з експертом.
Легенда про повальне використанні при виробництві вітчизняних сирів пальмової олії не підтвердилася! Цією новиною порадували експерти, які досліджували тридцять найпопулярніших в нашій країні марок сиру. Проте, було виявлено чимало порушень при виробництві, зберіганні та продажу цього товару. Детальніше розповідає наш сьогоднішній експерт.
Як вибрати сир без пальмового масла в складі?
Легенда про повальне використанні при виробництві вітчизняних сирів пальмової олії не підтвердилася! Цією новиною порадували експерти, які досліджували тридцять найпопулярніших в нашій країні марок сиру. Проте, було виявлено чимало порушень при виробництві, зберіганні та продажу цього товару. Детальніше розповідає наш сьогоднішній експерт.
На що звертати увагу?
- Жирність. Не менше 50%. Якщо вона нижче або вище, означає, що не дотримана технологія і сир не має права називатися «Російським». Так звані «легкі» сири цього сорту - всього лише маркетинговий хід. Зниження відсотка жирності в цьому випадку досягається за рахунок збільшення кількості рідини в складі продукту. А це не покращує його смакові якості.
- Зрілість. Якісний сир «Російський» повинен визрівати протягом 60 днів. Ознакою зрілості є характерна легка кислинка в смаку. Якщо її немає, значить сир відправили на прилавок раніше покладеного терміну.
- Зовнішній вигляд. У хорошого «Російського» сиру на зрізі видно рівномірно розподілені по всій поверхні «глазки» неправильної і незграбної форми. Якщо на зрізі є сліпі плями без дірочок, технологія була порушена.
- Щільність. Надмірна еластичність і м'якість сиру говорить про зайву вологу. Сир повинен бути досить твердим, але не кришитися. Інакше це означає: при зберіганні його підморозили!
- Колір. Показник якості - рівний білий або світло-жовтий відтінки. Яскравий жовтий повинен насторожити - швидше за все, використовували харчові барвники, щоб приховати дефекти.
З історії
У Росії розквіт сироваріння припав на початок XX століття. У той час у нас виробляли близько 100 сортів, багато з яких експортувалися. Однак уже тоді існували і підробки! Для поліпшення кольору в сир додавали яскраво жовту куркуму. Мідний відтінок скоринки досягався за рахунок отруйного сурику. А для зовнішнього старіння недостиглого сиру застосовувалася оцитовокислу мідь.
За що карали сироварів
За старих часів на Русі варили тільки м'який сир, схожий на сир, бринзу або сулугуні. Причина, по якій у нас не виробляли твердих сирів, проста. Сичужний фермент для таких сортів сиру отримують зі шлунка теляти. А вбивати телят і їсти телятину в державі в Середні століття вважалося величезним гріхом. Цей негласна заборона проіснував майже до XIX століття.
Читай написи на упаковці
Зверни увагу на те, як називається товар. Є два найменування - сир і сирний продукт. Смакові якості і корисність другого набагато нижче. На відміну від сиру, в сирному продукті допускається наявність рослинних масел. Часто це написано дрібним шрифтом. Озбройся лупою і шукай на упаковці такі слова, як «пальмова олія», «соя», «соняшникова олія».
Думки наших читачок (0)
Вершкове масло, безумовно, продукт першої необхідності. Воно робить смак страв більш насиченим, підтримує сили і примножує красу.
У неї бездоганний імідж. Але чи дійсно вівсяна каша так корисна, як розповідають виробники швидких сніданків?
Сирна маса - м'яка, ніжна, солодка і, як раніше вважалося, дуже корисна. При наймні, наші мами в цьому не сумнівалися. Але вони, на жаль, помилялися. Ми провели власне
Смачний обід або вечерю складно уявити без м'ясних страв. Вчимося правильно вибирати м'ясо на стейк, шашлик, бульйон, котлети!