Як вибрати сир без пальмового масла в складі?

Як вибрати сир без пальмового масла в складі?

Здорове харчування
21.02.2019
Купуємо смачний сир до святкового столу разом з експертом.

Як вибрати сир без пальмового масла в складі?


Легенда про повальне використанні при виробництві вітчизняних сирів пальмової олії не підтвердилася! Цією новиною порадували експерти, які досліджували тридцять найпопулярніших в нашій країні марок сиру. Проте, було виявлено чимало порушень при виробництві, зберіганні та продажу цього товару. Детальніше розповідає наш сьогоднішній експерт.

На що звертати увагу?


  • Жирність. Не менше 50%. Якщо вона нижче або вище, означає, що не дотримана технологія і сир не має права називатися «Російським». Так звані «легкі» сири цього сорту - всього лише маркетинговий хід. Зниження відсотка жирності в цьому випадку досягається за рахунок збільшення кількості рідини в складі продукту. А це не покращує його смакові якості.

  • Зрілість. Якісний сир «Російський» повинен визрівати протягом 60 днів. Ознакою зрілості є характерна легка кислинка в смаку. Якщо її немає, значить сир відправили на прилавок раніше покладеного терміну.

  • Зовнішній вигляд. У хорошого «Російського» сиру на зрізі видно рівномірно розподілені по всій поверхні «глазки» неправильної і незграбної форми. Якщо на зрізі є сліпі плями без дірочок, технологія була порушена.

  • Щільність. Надмірна еластичність і м'якість сиру говорить про зайву вологу. Сир повинен бути досить твердим, але не кришитися. Інакше це означає: при зберіганні його підморозили!

  • Колір. Показник якості - рівний білий або світло-жовтий відтінки. Яскравий жовтий повинен насторожити - швидше за все, використовували харчові барвники, щоб приховати дефекти.

З історії


У Росії розквіт сироваріння припав на початок XX століття. У той час у нас виробляли близько 100 сортів, багато з яких експортувалися. Однак уже тоді існували і підробки! Для поліпшення кольору в сир додавали яскраво жовту куркуму. Мідний відтінок скоринки досягався за рахунок отруйного сурику. А для зовнішнього старіння недостиглого сиру застосовувалася оцитовокислу мідь.

За що карали сироварів


За старих часів на Русі варили тільки м'який сир, схожий на сир, бринзу або сулугуні. Причина, по якій у нас не виробляли твердих сирів, проста. Сичужний фермент для таких сортів сиру отримують зі шлунка теляти. А вбивати телят і їсти телятину в державі в Середні століття вважалося величезним гріхом. Цей негласна заборона проіснував майже до XIX століття.


Читай написи на упаковці


Зверни увагу на те, як називається товар. Є два найменування - сир і сирний продукт. Смакові якості і корисність другого набагато нижче. На відміну від сиру, в сирному продукті допускається наявність рослинних масел. Часто це написано дрібним шрифтом. Озбройся лупою і шукай на упаковці такі слова, як «пальмова олія», «соя», «соняшникова олія».
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
18.02.19 Здорове харчування
Вершкове масло, безумовно, продукт першої необхідності. Воно робить смак страв більш насиченим, підтримує сили і примножує красу.
Яка вівсянка корисніше?
Яка вівсянка корисніше?
Яка вівсянка корисніше?
18.02.19 Здорове харчування
У неї бездоганний імідж. Але чи дійсно вівсяна каша так корисна, як розповідають виробники швидких сніданків?
Яка сирна маса корисна? думка експертів
Сирна маса - м'яка, ніжна, солодка і, як раніше вважалося, дуже корисна. При наймні, наші мами в цьому не сумнівалися. Але вони, на жаль, помилялися. Ми провели власне
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
15.02.19 Здорове харчування
Смачний обід або вечерю складно уявити без м'ясних страв. Вчимося правильно вибирати м'ясо на стейк, шашлик, бульйон, котлети!
6 найкорисніших олій і способи вживання їх в їжу
Дізнайся, як використовувати один з найпопулярніших і корисних продуктів - рослинну олію!
Біла смерть: правила споживання солі і 14 продуктів з катастрофічним її вмістом
До цих пір існує думка, що сіль шкідлива - білі кристали підвищують тиск і навіть збільшують ризик серцевих катастроф. Чи так це?