Яку зернову каву для кавомашини вибрати

Яку зернову каву для кавомашини вибрати

Здорове харчування
22.02.2019
Портал ViWa.com.ua дізнався, на що звернути увагу при покупці кавових зерен, а також склав список найпопулярніших товарів цієї категорії.

Якщо ти любиш пити вранці чашку ароматної і напою, що бадьорить, тобі знадобиться наш рейтинг зернової кави для кавомашини. Орієнтуючись на відгуки споживачів, ми з'ясували, які виробники користуються найбільшою довірою.

Як вибрати каву в зернах для кавомашини


Кава - це напій, який виготовляють з ягід кавового дерева, що росте переважно в субтропічних регіонах Африки та Азії. Після того, як плоди збирають, з них видаляють м'якоть і залишають тільки насіння. До обсмажування у бобів зелений колір, тому їх ще називають зеленою кавою. Саме в такому вигляді сировину постачають на фабрики, де його смажать і упаковують.

Найпопулярніші види кави


  1. Арабіка
    Дуже вибаглива, а тому дорого коштує. Найпопулярніший в світі вид кави (на її частку припадає 60-75% світового виробництва). Смак насичений, з характерною кислинкою, зумовленою наявністю цукру, а також з відтінками шоколаду, горіхами, фруктами і ягодами. Містить 1,5% кофеїну. Країни, в яких вирощують високоякісну арабіку: Бразилія, Коста-Ріка, Мексика, Гватемала, Еквадор, Колумбія, Ефіопія, Бурунді і Руанда.

  2. Робуста
    Більш дешевий вид, на смак різкий, гіркий і міцний, землистий і з арахісовим післясмаком. Майже в два рази більше кофеїну (2,7%), ніж в арабіки, і приблизно на 60% менше ліпідів (жироподібні органічні сполуки - Прим.). Другий за популярністю вид кави в світі. Робусту часто змішують з арабікою, щоб продукт був дешевшим для споживача. Країни : В'єтнам, Бразилія, Індонезія, Уганда, Індія, Малайзія, Кот-д'Івуар, Таїланд, Камерун, Філіппіни, Мадагаскар.

Регіони, звідки привозять зерна


Варто зазначити, що регіон, в якому виросли дерева, впливає на смак напою незалежно від виду. Тому щоб вибрати кращі сорти кави в зернах для кавомашини, варто орієнтуватися і на країну, звідки їх привезли.

Центральна Америка (Гватемала, Гондурас, Сальвадор, Нікарагуа). Добре збалансована кава з ідеальною кисло-солодкою сумішшю і «чистим» ароматом.

Південна Америка (Колумбія, Бразилія, Еквадор, Болівія). Кава з цього регіону схожа на центральноамериканську, вона така ж легка і відносно м'яка. У колумбійських сортів більш солодкий і менш кислий смак, а у бразильських - кремовий і шоколадний.

Африка (Уганда, Кенія, Ефіопія). Вважається, що на батьківщині кави в Ефіопії найчистіші сорти. Зазвичай зерна, вирощені в Африці, мають більш складний смак з фруктовими і квітковими нотками, а також сильним і насиченим ароматом.

Азія (Індія, Філіппіни, Індонезія). Більш «землиста» і чорна кава, вельми своєрідна на смак, тому подобається далеко не всім.


Ступеня обсмаження кави


Обсмаження розкриває смакові якості кавових зерен, а також їх аромат. Чим довше боби піддавалися термічній обробці, тим вони темніші.

  • Світла (Cinnamon roast, Half city, Light city, New England). До світло-коричневого кольору. У смаку можна відчути легкі ароматні, квіткові або фруктові ноти.
  • Середня (Breakfast, City, American, Brown). До світло-коричневого кольору. Найпопулярніший тип обсмажування в Америці. Ароматна чашка кави з помітною кислинкою.
  • Середньо-темна (Full City, Vienna, Velvet). До коричневого кольору. У смаку відчуваються солодко-гіркі нотки і кислинка, смак більш насичений, ніж у середнього ступеня обсмаження.
  • Темна (High, Continental, New Orleans, European, Viennese, Italian, French, Espresso). До майже чорного кольору. Чим темніше боби, тим менше кислинка і більше гіркота. Зазвичай цю суміш використовують для приготування еспрессо.

Як зберігати каву в зернах


Після того, як в результаті обсмажування кави стане ароматним і темно-коричневим, його термін зберігання зменшується.

Щоб зерна якомога довше володіли неповторним смаком і ароматом, їх потрібно зберігати у непрозорого посуді і щільно закривати кришку. Банку з кавою необхідно поставити в шафу, ретельно оберігаючи від будь-якого теплового впливу. Хтось вважає, що для цих цілей можна використовувати холодильник, але насправді так робити не варто. А ось морозильник цілком згодиться (і термін зберігання збільшиться до пари місяців), але зерна не можна заморожувати знову.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Як вибрати сир без пальмового масла в складі?
Купуємо смачний сир до святкового столу разом з експертом.
Як вибрати ананас? 7 правил, які працюють
Ананас - один з найдоступніших тропічних фруктів в будь-який час року. Ласий десерт на будь-якому столі. Та ще й природний «спалювач жиру»! Як же вибрати самий смачний і
10 порад, як вибрати найсмачніший кавун
10 порад, як вибрати найсмачніший кавун
10 порад, як вибрати найсмачніший кавун
19.02.19 Здорове харчування
Освіжаючий, ароматний, солодкий... - межа мріянь в літню спеку. Але як не помилитися з вибором, і купити найкращий кавун? Спробуємо розібратися!
5 несподіваних властивостей баклажана
5 несподіваних властивостей баклажана
5 несподіваних властивостей баклажана
18.02.19 Здорове харчування
Баклажан родом з індійських тропіків. До України він потрапив в середині XVI століття і на подив легко прижився в нашому досить суворому кліматі. Між іншим, з точки зору
7 написів на упаковці, які нам брешуть: список
Як часто ти робиш покупку, спокусившись на привабливу обгортку? Дізнайся, які написи оманливі.
6 найкорисніших олій і способи вживання їх в їжу
Дізнайся, як використовувати один з найпопулярніших і корисних продуктів - рослинну олію!