5 міфів про соки, в які пора перестати вірити

5 міфів про соки, в які пора перестати вірити

Здорове харчування
26.02.2019
Чи правда , що в пакетованих соках багато цукру, чи свіжовичавлений сік завжди корисніше і чи треба купувати сік в скляних пляшках?
Керівник союзу виробників соку чесно відповів на всі питання для ViWa.com.ua!

Міф №1. У пакетовані соки додають консерванти, ароматизатори, барвники і багато цукру


Сік в магазині - це «хімія» та пити його шкідливо, це один з найвідоміших міфів, який склався ще в 90-і роки і породив інші небилиці. В ті часи дуже популярні були дешеві порошкові напої, які при змішуванні з водою чимось нагадували сік - з цього все і почалося.
А що сьогодні?
Закон суворий, пакетований сік - це 100% соку, отриманого з стиглих плодів фруктів і овочів. До порошку такий продукт не має ніякого відношення.

У сокову продукцію заборонено додавати консерванти. Тривалий термін придатності забезпечується короткостроковою пастеризацією і асептичним пакуванням продукту.
Барвники також додавати не можна. Колір соку пов'язаний тільки з кольором фрукта або овоча і може бути різним, залежно від сорту і регіону зростання.
Сокам не потрібні ароматизатори - натуральні компоненти в складі овочів і фруктів дають природний запах.
Згідно із законом в соки дозволяється додавати невелику кількість цукру (не більше 1,5% від маси продукту) його рідко туди кладуть, бо фрукти самі по собі мають солодкий смак.

Міф №2. Визначити натуральність соку допоможуть «домашні експерименти»


Велика кількість міфів народжує різні поради, які нібито можуть допомогти відрізнити натуральний продукт від «хімії».

«Якщо при розтиранні крапельки соку між пальців залишається відчуття жиру, значить, в продукті штучний ароматизатор».

Насправді, визначити на дотик його наявність неможливо. Жирність можуть давати природні масла, що містяться, наприклад, в цитрусових.

«Можна додати в червоний сік соду, якщо колір не зміниться, значить там барвник».

Реальний склад продукту можна визначити тільки в фізико-хімічної лабораторії. У червоних і фіолетових фруктах і овочах можуть міститися різні природні пігменти з різними властивостями.

Одні при зміні кислотності середовища можуть поміняти забарвлення, а інші ні. Наприклад, додавання соди в буряковий сік не зробить сильного впливу на його колір, але це не означає, що в нього додають барвники.

Міф №3. Апельсиновий сік, який виробляють в Україні - не натуральний продукт


Багатьох лякає слово «відновлений сік» і тут з'являється ще один міф: сік роблять з концентрату. Насправді, мається на увазі концентрований сік, в складі такого продукту 100% стиглих фруктів або овочів. Технологія видалення частини рідини з соку, дозволяє перевозити концентрований сік з одного континенту на інший - в країни, де клімат не дозволяє вирощувати і переробляти фрукти в достатніх кількостях.

Потім рідину в тому ж обсязі повертають в сік і з густого він знову стає рідким, його пастеризують і розливають в споживчу упаковку. Завдяки цій технології, в лютому, зайшовши в супермаркет, ти можеш знайти на полиці сік з стиглих бразильських апельсинів.

Стосується це, в тому числі, і Мультифруктових соків, які представляють собою мікс з декількох видів плодів. Дивись на упаковку - в складі мультифруктового соку обов'язково повинні бути вказані всі соки і пюре, які були використані (в порядку убування об'ємної частки).

Відновлені соки не втрачають своїх корисних властивостей при зберіганні завдяки сучасній технології розливу і багатошарової картонній упаковці. Те, що вони безпечні доведено дослідженнями, проведеними як в Україні, так і за кордоном.

Міф №4. Фреші соки завжди корисніше пакетованих


Якщо ти можеш зірвати свіжий фрукт з гілки, відразу зробити з них сік і випити його, то це буде найкорисніший продукт. Фрукт, який чекає свого покупця в магазині, вже менш корисний і з кожним днем втрачає свою харчову цінність.

Не забувай - фреш потрібно пити протягом 30-40 хвилин після приготування, щоб в ньому не встигли зруйнуватися вітаміни і розмножитися мікроорганізми, шкідливі для шлунково-кишкового тракту.

При виробництві пакетованих соків фрукти і овочі переробляються відразу ж після збору. Технології орієнтовані на те, щоб максимально зберегти корисні речовини фруктів і овочів.

Для виробництва соку в асептичній упаковці використовуються тільки стиглі плоди, які пройшли багаторівневий контроль якості. Історія з фруктами на прилавку складніше - як правило, їх збирають раніше того моменту як вони «дозріють на гілці», і вони «дозрівають» вже в дорозі, це йде на шкоду і смаку плода, і користь. Також, для кращого збереження при транспортуванні, фрукти можуть оброблятися різними хімічними речовинами, тому перед приготуванням «домашнього» соку слід ретельно мити плоди.

Міф №5. Соки в скляних пляшках корисніше, ніж в пакетах


Сокову продукцію дозволено розливати в різну упаковку: скло, багатошарову картонну упаковку, пластикову пляшку і кожна з них має свої переваги.

Найчастіше зустрічається багатошарова картонна упаковка. Вона дозволяє застосовувати найбільш щадну теплову обробку продукту, а також така упаковка дуже зручна для споживача - вона легка і міцна. Головна перевага такої упаковки в тому, що вона не пропускає повітря і сонячне світло, тим самим перешкоджає змінам смакових і поживних властивостей продукту.

Скляна упаковка має хороші бар'єрні властивості, але ось від світла не захищає. Зате через скло видно, як виглядає продукт - його колір і консистенція. Також сік в красивій скляній упаковці може стати приємним доповненням до будь-якого подарунку.

Пластикова упаковка - легка і зручна, але продукція в ній, як правило, має менший термін придатності в порівнянні з упаковкою зі скла або картону.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Чому відмова від цукру не допоможе тобі схуднути
Цукор міститься в дуже багатьох продуктах - про багатьох ти навіть не підозрюєш. Скільки чайних ложок можна їсти в день і як навчитися правильно читати етикетки -
10 порад, як вибрати найсмачніший кавун
10 порад, як вибрати найсмачніший кавун
10 порад, як вибрати найсмачніший кавун
19.02.19 Здорове харчування
Освіжаючий, ароматний, солодкий... - межа мріянь в літню спеку. Але як не помилитися з вибором, і купити найкращий кавун? Спробуємо розібратися!
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
18.02.19 Здорове харчування
Вершкове масло, безумовно, продукт першої необхідності. Воно робить смак страв більш насиченим, підтримує сили і примножує красу.
Яка вівсянка корисніше?
Яка вівсянка корисніше?
Яка вівсянка корисніше?
18.02.19 Здорове харчування
У неї бездоганний імідж. Але чи дійсно вівсяна каша так корисна, як розповідають виробники швидких сніданків?
Яка сирна маса корисна? думка експертів
Сирна маса - м'яка, ніжна, солодка і, як раніше вважалося, дуже корисна. При наймні, наші мами в цьому не сумнівалися. Але вони, на жаль, помилялися. Ми провели власне
Все про лимони: як вибирати, готувати і де використовувати
Він всім хороший: і закуска на столі, і приправа до рибки, і ліки від застуди, і екологічний засіб для прибирання. Використовуємо по повній.