Рибне молочко: користь, шкода і рецепти

Рибне молочко: користь, шкода і рецепти

Рецепти
27.02.2019
Молочко у риби - своєрідний аналог ікри від самців. Для чого вони потрібні? ViWa.com.ua з'ясувала користь і шкоду молочка лососевих риб.

Чи є в них корисні речовини?


Не одна і не два, а цілий комплекс з корисними властивостями.

У молочках міститься дуже багато білка. Цей продукт можна вважати дієтичним, а корисні жирні кислоти в складі позитивно впливають на здоров'я. Наприклад, Омега-3 це те, що потрібно нашому тілу, щоб підтримувати всі системи в хорошому стані: серце, судини, вени, кровотік. Воно працює і як профілактика серйозних захворювань - інфарктів та інсультів.
Вітаміни з цієї частини морських істот продовжують дію ліків і покращують ефективність їх засвоєння. Гліцин теж є в складі - він допомагає стимулювати мозкову діяльність.

Відчуваєш себе пригніченою і втомленою? Гліцин допоможе впоратися з навантаженнями і стресом. Це універсальний компонент, який приходить на виручку всій нашій нервовій системі і головному мозку.

Мікроелементи в складі покращують роботу всіх систем і органів нашого тіла, налагоджують роботу обміну речовин, покращують травлення, допомагають в роботі мозку і беруть участь у внутрішньоклітинному обміні.

При цьому в молочках мало вуглеводів, немає шкідливих речовин і канцерогенів, якщо рибу ловили в чистому джерелі води. Якість води є найважливішим показником корисності чи шкоди риби. Так як ця істота постійно контактує з водою, воно як губка вбирає в себе всі шкідливі мікроелементи. Хочеш отримати найсвіжішу, добірну рибу? Шукай її на ринку або в рибному господарстві, яке самостійно вирощує і відловлює особин.

У тебе алергія на морські делікатеси? Запишись на консультацію до фахівця, щоб не погіршити ситуацію. Можливо, тобі можна їсти молочко (їх склад відрізняється від самої риби).

Сидиш на дієті? Цей продукт тобі підходить, але не використовуй багато масла при приготуванні - це значно підвищить калорійність страви.

Молочко надасть позитивний ефект і на шкіру. Білок, кислоти і безліч інших корисних інгредієнтів будуть живити шкіру, роблячи її більш живою і сяючою. Не секрет, що в раціон кореянок входять дуже багато морських істот - в результаті вони отримують чисту, зволожену шкіру - одними косметичними засобами такого ефекту не досягти.

Молочко горбуші: користь і шкода


Як і інші породи лососевих риб, горбуша принесе організму тільки користь:

  • велика кількість полінасищенних жирних кислот
  • повноцінний тваринний білок
  • протизапальну дію: допомагає швидко загоювати рани й рани
  • підвищення імунітету.

Якщо їсти їх регулярно, то ризик захворіти простудними захворюваннями або підхопити інфекцію знизитися в кілька разів.

  • поліпшення стану крові: розрідження, усунення тромбів.
  • омолоджуючий ефект для шкіри: регенерація, уповільнення процесів старіння, зморшки менш виражені.
  • комплекс вітамінів групи B, C, E

Вони важливі для функціонування нервової системи, роботи серця, судин, гарного ліпідного, кисневого і лімфатичного обміну. Вони регенерують структуру пошкоджених тканин і загоюють шкіру, роблять нігті міцними, волосся сильними, піклуються про кістках і красивою усмішці. З їх допомогою організм очищається від токсинів, знижується рівень холестерину, прискорюється метаболізм.

Цікавий факт: лосось найпопулярніша риба на всій планеті. Її можна варити, коптити, маринувати або просто смажити. А ще він може бути не тільки звичного нам червоного кольору, але і сріблястого або синього. Тривалість життя цього рибного виду становить 7 років ( на відміну від осетрових).


Горбуша - прекрасна альтернатива жирної сьомги. За смаком продукту схожі, але калорійність і жирність сьомги в кілька разів більше. Тому ми не рекомендуємо смажити цю рибу на олії. Краще скористатися грилем або запекти страву в духовці - так вийде смачніше і корисніше для організму.

Пам'ятай, що дітям віком до 3 років не варто їсти молочко (може з'явитися алергія).


Молочко оселедця: користь і шкода


Ця частина риби стала делікатесом нашого столу ще з давніх часів, в першу чергу, через високий вміст корисних мікроелементів і білків. У молочках оселедця багато жирних кислот, які принесуть користь чоловікам і жінкам.

Особливо важливий вітамін D - він дає організму можливість зберегти і накопичити енергію, відновити імунну систему, поліпшити зір. Йод, мідь, залізо, фосфор і кальцій - твоє тіло оцінить цей вітамінний коктейль.

У оселедця висока калорійність, тому краще їсти її після тренувань або коли хворієш. Головна небезпека цієї частини риби - смак. Можна легко наїстися зайві калорії, які потім відкладуться в самих проблемних місцях.

Цікавий факт: один з сучасних письменників присвятив оселедцю главу у своїй книзі про економіку. Автор вважає, що саме ця риба вплинула на світову економіку і залишила слід в історії Голландії.


Якщо ти все-таки не можеш жити без смаженої риби, то не забувай пити достатню кількість води, більше ходити пішки і ходити на тренування або в спортзал - це допоможе зберегти тіло у формі.

Шкоди від молочка немає, якщо риба була спіймана в чистому місці, але варто уважно поставитися до власних відчуттів: морепродукти досить сильні алергени. Мабуть, це єдиний мінус молочка оселедця.

Осетрові породи риб


Риб'яче молока осетрових - це користь чи шкода? Білки і жири в молочках - найцінніші елементи для людини. А в комплексі з відсутністю вуглеводів і жирними кислотами Омега-3, виходить дуже цінний для організму продукт.

Окремо потрібно сказати про протаминах - це особливі білки, що входять до складу молочка. Вони допомагають посилити ефективність препаратів. Наприклад, це стосується діабетиків, людей, які регулярно приймають ліки і комплекси вітамінів. Незаперечно використовуючи амінокислоти для мозку, нервової системи.

Цікавий факт: чи знаєш ти, що ця рибка потрапила в червону книгу і знаходиться під захистом? Це пов'язано з тим, що ростуть осетрові дуже-дуже довго, а живуть майже шістдесят років. А ще тулуб цієї риби покрито не звичайними лусочками, а кількома рядами щитів у формі ромбів.


Осетрові породи риб мають в складі сіль натрію - вона надає потужний вплив на здоров'я, зміцнює його і бореться з усіма запаленнями. Про їх шкоду мова не йде, але якщо у тебе зайва вага, то краще утриматися.

А ще молока - це засіб, рекомендоване чоловікам при проблемах з потенцією. Часто ферменти цієї рибної складової додають в БАДи.

Правильний смак і перевірені рецепти


Викидала молочко? Не знала, що з ними робити? Насправді вони дуже смачні. А ще з них можна приготувати юшку, пироги, салат або просто обсмажити.

До речі, молочко різних риб мають різний розмір. Наприклад, у коропа досягає 3 мл, у сазана 10 мл., У сьомги 50 мл., Молочко осетра 500 мл, а у акули майже 18 літрів! У Фінляндії молочко стоять нарівні з ікрою, їх обов'язково додають в традиційну юшку.

Смак молочка залежить від риби. Найсмачніші дістають з лосося, форелі і кети - червоних риб. Класичний смак має оселедець і лящ.

Зазвичай їх смажать в олії, але молочко з оселедця можна солити. Пам'ятай, що солити варто трохи, так як вони швидко вбирають в себе всі речовини.

Багатьом смак цієї рибної складової здається дивним, наприклад, дітей нагодувати цим страв досить проблематично, але не варто впадати у відчай. Можна просто приготувати смачну вечерю, не розкриваючи склад страви.

Рецепт молочка в сухарях


Рибне молочко: користь, шкода і рецепти

Що потрібно?

  • 500-700 гр. молочка (можна морожених)
  • Одна морква середнього розміру
  • Одна невелика цибулина
  • Панірувальні сухарі або борошно
  • Соняшникова олія для смаження
  • Сіль, приправи для риби

Етапи приготування:

  1. Почисти моркву і цибулю, дрібно поріж і туші на маслі - тільки не додавай занадто багато. Щоб овочі вийшли більш соковитими, рекомендуємо додати воду.
  2. Молочко потрібно розморозити, промити і порізати на середні шматочки.
  3. Тепер можна додати їх до тушкованих овочів і смажити до того моменту, коли вони побіліють. Зазвичай це відбувається через 3-4 хвилини.
  4. Сухарі будемо засипати зверху рівним шаром, через кілька хвилин на сильному вогні їх можна перевернути і знову засипати сухарями.
  5. Якщо ти вирішила замінити панірувальні сухарі на борошно, то краще обваляти шматочки перед викладанням до овочевої зажарки.
  6. На гарнір можна приготувати рис або тушкувати ще овочів.
  7. Не забудь про спеції та сіль - їх краще додавати в кінці приготування.

Молочний рецепт


Рибне молочко: користь, шкода і рецепти

Що потрібно?

  • 500-700 гр. молочка (можна морожених)
  • Одна морква середнього розміру
  • Одна невелика цибулина
  • Панірувальні сухарі або борошно
  • Соняшникова олія для смаження
  • Сіль, приправи для риби

Для соусу:

  • Півсклянки молока
  • Півсклянки сметани (жирність може бути будь-який)

Етапи приготування:

  1. Почисти моркву і цибулю, дрібно поріж і туши в невеликій кількості олії. Щоб овочі вийшли більш соковитими, рекомендуємо додати воду.
  2. Молочко потрібно розморозити, промити і порізати на середні шматочки.
  3. Тепер можна додати їх до тушкованих овочів і смажити до того моменту, коли вони побіліють. Зазвичай це відбувається через 3-4 хвилини.
  4. Сухарі будемо засипати зверху рівним шаром, через кілька хвилин на сильному вогні їх можна перевернути і знову засипати сухарями.
  5. Якщо ти вирішила замінити панірувальні сухарі на борошно, то краще обваляти шматочки перед викладанням до овочевої зажарки.
  6. Тепер можна додавати молочний соус. Для нього потрібно змішати молочко і сметану разом і ретельно перемішати.
  7. Зменшуємо вогонь і чекаємо, коли соус закипить - тепер можна вимикати.
  8. На гарнір можна приготувати рис або тушкувати ще овочів.
  9. Не забудь про спеції та сіль - їх краще додавати в кінці приготування.

Салат з рисом і яйцем


Рибне молочко: користь, шкода і рецепти

Залишилося молочко з вечері? Або захотілося чогось незвичайного? Приготуй салат з молочком, яйцем і рисом. Для нього можна використовувати залишки або посмажити молочко як в рецепті вище.

Етапи приготування:

  1. Поріжте шматочки, додайте залишки овочів і соусу.
  2. Краще обсмажити ще порцію овочів - так вийде набагато смачніше.
  3. Зваріть одне куряче яйце круто, очистіть і потріть на тертці.
  4. Додайте варений рис за смаком. Мінімум 5 столових ложок.
  5. Заправити салат можна майонезом, йогуртом або сметаною. Можна додати трохи бульйону, щоб салат вийшов ароматним.
  6. Якщо хочете, можна додати в страву свіжий або солоний огірок, а також додати в салат будь-яку відварну рибу, наприклад, тріску або кету.

Вуха


Рибне молочко: користь, шкода і рецепти

Що потрібно?

  • 200 гр. рибного молочка
  • Чотири картоплини
  • Одну невелику ріпчасту цибулю
  • Одна морква середнього розміру
  • Пучок кропу і петрушки
  • Спеції: сіль, перець, лавровий лист, гвоздика, італійські трави.

Етапи приготування:

  1. Ретельно промий молочко, поклади на дно каструльки, зверху поклажі лист лаврушки і почищений цибулю (в нього потрібно вставити гвоздику).
  2. Тепер можна налити воду і поставити каструлю на вогонь.
  3. У цей час почисти картоплю і поріж її кубиками, після потрібно додати її в бульйон.
  4. Коли шматочки картоплі стануть м'якими, можна дістати цибулину з води - її потрібно викинути.
  5. Зелень помийте, поріжте дрібно і додайте в суп, тепер посипаємо всі спеції.
  6. Через кілька хвилин потрібно зняти готову страву з плити.

Оладки


Рибне молочко: користь, шкода і рецепти

Що потрібно?

  • 500-600 гр. - молочко (краще використовувати з червоної риби)
  • Два-три курячих яйця.
  • Три столові ложки борошна
  • Пучок свіжої зелень
  • Соняшникова олія
  • Сіль, перець, спеції

Етапи приготування:

  1. Заморожені молочко розморожуємо і промиваємо в холодній воді, свіжі просто промиваємо під великою кількістю води.
  2. Тепер їх потрібно подрібнити в блендері або пропустити через м'ясорубку.
  3. До одержаного «фаршу» додаємо яйця - все перемішуємо до однорідного стану.
  4. Тепер необхідно додати борошно, але обережно, щоб суміш не вийшла дуже густа або, навпаки, дуже рідка.
  5. Свіжу зелень - петрушку, кріп, зелена цибуля і кинзу - дрібно рубаємо і додаємо в тісто.
  6. Залишилося всипати сіль, перець і спеції у смаку.
  7. На розігріту сковороду наливаємо соняшникову олію.
  8. Великий ложкою викладаємо тісто, обсмажуємо кілька хвилин з кожного боку. Вогонь повинен бути середнім.
  9. Коли всі оладки готові, подаємо їх до столу. Їсти краще гарячими зі сметаною і свіжою зеленню. Таку страву можна подавати на сніданок, обід або вечерю або як гарнір.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Філе індички в мультиварці: рецепти простих апетитних страв для твого столу
ViWa.com.ua розповідає, з чим поєднувати і як готувати цей чудовий продукт смачно і з користю для здоров'я (ти точно захочеш поділитися цим з подругами!).
Легка вечеря: рецепт рулету з морепродуктами
Не їж на ніч важку їжу, а краще побалуй себе смачною закускою. Але не вари кальмари довше 4 хвилин, інакше вони стануть жорсткими.
Квасоля в мультиварці: поради, секрети, рецепти
Не знаєш, як готувати цей смачний корисний продукт? ViWa.com.ua навчить! А твоя улюблена мультиварка зробить процес приготування страв простим, швидким і дуже приємним.
Піднімай собі настрій: 3 незвичайних рецепта з шоколаду
Не відмовляй собі в солодкому навіть якщо ти на дієті: іноді можна дозволити собі слабкості (особливо якщо вони покращують самопочуття і зміцнюють здоров'я).
За 5 днів 3 кілограми: все про горіхову дієту
Корисна дієта, при якій ти не будеш голодувати, але активно почнеш худнути. ViWa.com.ua розповідає, що можна їсти (а ще вибрала для тебе легкі і корисні рецепти)!
Як замаринувати імбир? Корисні поради та рецепти
Ми знаємо імбир як добавку до роллів і суші - його традиційно подають до сирої риби в стравах азіатської кухні. Чим ще корисна пряність? Розбираємося разом з ViWa.com.ua!