Чудо-боби: що тобі потрібно знати про сою

Чудо-боби: що тобі потрібно знати про сою

Здорове харчування
09.03.2019
Приблизно 2/3 з усіх промислово перероблених продуктів виготовлені з сої. Що таїть у собі цей суперечливий продукт?

У наш час соя - один з основних продуктів в раціоні багатьох людей, і основні її виробники - США, Бразилія та Аргентина. Приблизно 2/3 з усіх промислово перероблених продуктів містять деривати сої або її компонентів. Вважається, що в Об'єднаному Королівстві жителі щодня приймають 1-3,5 г сої, самі того не підозрюючи.

Трішки історії


Соєву рослину почали культивувати в Китаї ще 3 тис. років до нашої ери - його вважали одним з п'яти святих рослин. У XVII столітті місіонери ввезли сою в Європу, але грунт і кліматичні умови були несприятливими, тому урожай був незначним. У США сою ввезли на початку XIX століття, але тільки після Другої світової війни, коли обсяги китайського виробництва зменшилися, виробництво сої почало набирати обертів.
Соя належить до групи бобових рослин - це хороше джерело білків (в бобах є всі незамінні амінокислоти). Незамінні компоненти складу - вуглеводи і клітковина. Крім того, це відмінне джерело заліза, вітамінів групи В, кальцію і цинку. Вони також містять незамінні кислоти Omega-3 і Omega-6 (співвідношення 1:7).

З одного боку, соя корисна для середчно-судинної системи: допомагає зменшити симптоми менопаузи, знизити ризики онкології і остеопорозу. Але є й інша думка, що вона провокує рак, веде до дефіциту вітамінів і мінералів і багатьом іншим проблемам зі здоров'ям. Причому обидві думки підтверджуються дослідженнями.

Правда, опозиційні затвердження головним чином базуються на експериментах з тваринами, яким дається величезна доза соєвих протеїнів, а також на таких дослідженнях, з яких не можна зробити відповідні висновки. Наприклад, якщо застосовувалися в якомусь досвіді з щурами дози фітоестрогенів адаптувати на людей, то вийде, що 86-кілограмової дорослій людині щодня потрібно вживати 1720 мг фітоестрогену. З нормальним раціоном цього неможливо досягти.

Зв'язок з серцем


У 1995 році за результатами дослідження був зроблений висновок, що якщо людина з'їдає 50 г соєвих, а не тваринних білків, то на 12,9% можна зменшити кількість поганого холестерину, а значить і ризик серцево-судинних хвороб повинен зменшитися на 20%. Але пізніше Американська асоціація серцевих захворювань прийшла до висновку, що 50 г білків в день зменшують холестерин низької щільності тільки на 3%.

50 г соєвих білків за допомогою продуктів прийняти дуже важко. Для цього потрібно випити 8 склянок соєвого молока або з'їсти 680 г тофу.

Про фітоестрогени


Сою досить багато вивчали з питань менопаузи. Вона містить багато ізофлавонів (рослинних естрогенів), які теоретично можуть вплинути на додатковий вплив естрогенів, коли організм сам виробляє їх все менше. У багатьох розроблених клінічних дослідженнях не було знайдено доказів того, що це відбувається саме так.

Американська асоціація серцевих захворювань вважає, що у соєвих ізофлавонів, швидше за все, недостатня активність естрогенів для того, щоб серйозно впливати на симптоми менопаузи. Але це питання до сих пір викликає дискусію - залишилося дочекатися результатів нових досліджень.

Атипові клітини


Фітоестрогени не завжди імітують роботу естрогенів. У деяких тканинах вони блокую тих роботу. Якщо блокуючий вплив фітоестрогенів відбувається в грудних тканинах, тоді теоретично вживання сої може зменшити ризик раку молочної залози. У цьому питанні ще більше суперечливих даних, ніж у випадку з симптомами менопаузи.

Існують дослідження, які показують позитивний вплив соєвих продуктів на зменшення ризику раку грудей, і ті, які на цей зв'язок не вказують.

Є підозри, що збагачувачі харчування, які містять концентрати соєвих протеїнів, можуть провокувати зростання злоякісних клітин грудей. Говорячи про дослідження раку, потрібно брати до уваги той факт, що проведені з тваринами експерименти не відображають дійсну ситуацію, тому що щури і миші метаболізуют фітоестрогени не так, як організм людини. В організмі гризунів утворюється велика концентрація ізофлавонів активної форми, тому розвиток ракових клітин у мишей незрівнянно з людиною.

У разі раку молочної залози є дослідження, які частково виступають за соєві продукти. Але щодо інших пухлин репродуктивної системи серйозних доказів про позитивний вплив сої немає. Це не означає, що соєві боби нікому не підходять. Просто теорія в цьому випадку не збігається з практикою. Теоретично склад бобів багатообіцяючий, але при вживанні соєвих продуктів вплив перестає бути таким потужним. Доводиться робити висновок, що соя безпосередньо не зменшує ризик раку, але, можливо, і не підвищує його.

У дослідженнях з соєю були розглянуті і інші аспекти здоров'я: як і велика частина натуральних продуктів, соя - ні великий шкідник, ні чудодійний засіб. Її можна включати в раціон. Рекомендована кількість - одна або дві порції соєвих продуктів в день.

Може викликати алергію


Асортимент соєвих продуктів дуже широкий. Соєве молоко, сир, майонез, йогурт, м'ясо, сосиски і макарони - це тільки частина того, що можна приготувати завдяки сої. Для багатьох людей це єдина можливість насолоджуватися молоком або йогуртом, тому що на коров'яче молоко у них алергія.

Однак соя сама по собі - один з найбільш частих харчових алергенів. Алергія на сою часто зустрічається у дітей з екземою, але до двох років вона проходить. Серед дорослих алергія на сою зустрічається один раз на 50 випадків.

Соєві продукти так само, як велика частина промислово перероблених продуктів, можуть містити надлишок цукру, жирів низької якості, рафіноване борошно, барвники і багато інших добавки. Якщо ви подивитесь на склад соєвого молока, то помітите, що в ньому досить багато цукру. Непідсолоджене соєве молоко зустрічається рідко.

Викликає суперечливі думки і суміш з соєвого молока для немовлят. За останніми науковими даними, ці суміші для доношених малюків безпечні. У дослідах з тваринами виявлено більш низькі показники росту, але в дослідженнях з немовлятами така тенденція не підтвердилася.

Біологічна цінність


Ізофлавони (фітоестрогени) - це група рослинних естрогенів, до яких відноситься генистеін, даідезін і гліцітеін. Сапоніни - сполуки довгого ланцюжка, які можна знайти в різних рослинах, наприклад в люцерні. Дослідження з сапонінами змушують думати, що вони зменшують рівень холестерину, затримують появу пухлини і сприятливо впливають на рівень глюкози.

Фенольні кислоти - сполуки в рослинах, які досліджуються в зв'язку з їх можливістю затримувати поширення ракових клітин.

Фітинова кислота - з'єднання, яке найчастіше зустрічається в зернових і бобових рослинах, горіхах і насінні і може працювати як антиоксидант. Правда, воно може зменшити всмоктування окремих мінералів.

Регулюючі білки ензими


Інгібітори протеази уповільнюють можливість окремих ензимів розщеплювати білки.
Інгібітори протеїнкінази - з'єднання, які уповільнюють фосфориліровання протеїнів, яке необхідне для розвитку окремих пухлин.
Сфінголіпіди - беруть участь в регулюванні росту клітин, уповільнення прогресування пухлини і сприяють самознищення Абнормальние клітин.

Порція - це:


Чашка ( неповні 250 мл) соєвого молока половина чашки ( 8 стіл. ложок) варених соєвих бобів 1/3 чашки ( 30 г) соєвих горіхів 110 г тофу

Кількість фітоестрогенів в соєвих продуктах:

  • Чашка соєвих бобів - 94 мг
  • Дві чашки соєвого молока - 74 мг
  • 170 г тофу - 40 мг
  • 2 соєві ковбаски - 22 мг
  • 110 г соєвого сиру - 8 мг

Смачні рецепти з сої


Теплий коктейль з какао


Складові:

  • Нагрійте соєве молоко (краще непідсолоджене)
  • Банан
  • Порошок какао (без доданого цукру)
  • Половина стручка ванілі
  • Мед за бажанням

Приготування:

Налий в блендер тепле соєве молоко.
Додай пару чайних ложок порошку какао і очищений банан.
З стручка ванілі ножем відскребіть ваніль і помістіть в блендер.
Суміш збий.
Якщо коктейль здається недостатньо солодким, додайте мед за смаком і ще раз збий. Розлий по келихах.

Соте з сої


Складові:

  • Замочені соєві боби (можна залишити постояти на ніч)
  • Морква
  • Брокколі
  • Капуста калі
  • Помідори черрі (свіжі або консервовані)
  • Соєвий соус
  • Оливкова олія
  • Свіжий чебрець
  • Свіжий сир

Приготування:

Звари соєві боби (займе близько години). Коли в каструлі спливе оболонка бобів, злий воду.
Поки боби варяться, поріж овочі.
На сковороду налий оливкову олію, додайте моркву, броколі, капусту кале і чебрець і все обсмажте, після чого залиште тушкуватися.
Коли овочі будуть готові, додай до них соєві боби, порізані помідори і соєвий соус.
Все перемішати і подавай зі свіжим сиром.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Яку зернову каву для кавомашини вибрати
Портал ViWa.com.ua дізнався, на що звернути увагу при покупці кавових зерен, а також склав список найпопулярніших товарів цієї категорії.
Як вибрати сир без пальмового масла в складі?
Купуємо смачний сир до святкового столу разом з експертом.
Чому відмова від цукру не допоможе тобі схуднути
Цукор міститься в дуже багатьох продуктах - про багатьох ти навіть не підозрюєш. Скільки чайних ложок можна їсти в день і як навчитися правильно читати етикетки -
Яка вівсянка корисніше?
Яка вівсянка корисніше?
Яка вівсянка корисніше?
18.02.19 Здорове харчування
У неї бездоганний імідж. Але чи дійсно вівсяна каша так корисна, як розповідають виробники швидких сніданків?
7 написів на упаковці, які нам брешуть: список
Як часто ти робиш покупку, спокусившись на привабливу обгортку? Дізнайся, які написи оманливі.
Біла смерть: правила споживання солі і 14 продуктів з катастрофічним її вмістом
До цих пір існує думка, що сіль шкідлива - білі кристали підвищують тиск і навіть збільшують ризик серцевих катастроф. Чи так це?