Шеф рекомендує: як визначити свіжість морепродуктів

Шеф рекомендує: як визначити свіжість морепродуктів

Здорове харчування
01.04.2019
Ніхто не застрахований від помилки, але, коли мова йде про морепродукти, в виборі потрібно бути впевненим. Ми попросили експерта розповісти нам, як їх правильно вибирати.

До морепродуктів багато хто ставиться насторожено, і це, в загальному, справедливо - там, де немає моря, бути впевненим у свіжості його дарів, життєво необхідно, отруєння можна отримати неабияке. Тому ризикувати не можна.

Найпростіший спосіб порадувати себе устрицями, мідіями або морськими гадами - піти в перевірене місце, яке відповідає за якість своїх страв. Якщо ж ви твердо вирішили купити і приготувати морепродукти дома, ось кілька порад, як зрозуміти, що вони безпечні.

Восьминоги


Свіжі восьминоги повинні бути пружні на дотик і не пахнути аміаком. Відсутність слизу, також свідчить про свіжість, цей критерій підходить до всіх морепродуктів. Орієнтуйся на колір: забарвлення може бути нерівномірний, але традиційні відтінки - рожевий, коричневий і бузково-фіолетовий.

Важливо, щоб очі були чистими і прозорими, а тіло - без помітних пошкоджень і надривів. Варто пам'ятати і про те, що в упаковці продукту не може бути занадто багато льоду і снігу.

Креветки


Як і інші ракоподібні, креветки повинні бути важкими на вагу і щільними на дотик. Зверни увагу на запах: у свіжих морепродуктів його майже немає.

У креветок повинен бути жорсткий панцир, вони не можуть бути поламані (це, до речі, стосується і вусів, і ніг). Якщо на тілі морських гадів видно якісь плями, їх не варто брати. Якщо сірі креветки почали міняти колір, наприклад, червоніти - вірна ознака псування.

Після термічної обробки хвіст креветки повинен бути загнутий до черевця. А от зелений колір голови говорить про те, що креветка харчувалася планктоном і водоростями. Якщо на ній є чорні плями, такий продукт краще не їсти.

Мідії


В Україні мідії продаються в живому і замороженому вигляді. Так як живі морепродукти досить складно транспортувати, то їх подають тільки в ресторанах. Перевірити їх свіжість можна капнув трохи лимонного соку. Якщо мідія жива, вона скривиться, а стулка закриється.
Якщо купуєш продукт в магазині, зверни увагу на зовнішній вигляд. У мідій, як у інших молюсків, раковини обов'язково повинні бути закриті. Якщо бачиш на них пошкодження, не пробуй таку мідію.

Після варіння стулки почнуть розкриватися. Якщо цього не відбулося, значить продукт небезпечний, і його краще викинути.

Устриці


Устриці в продажу можна зустріти як на крижаній вітрині, так і в воді (допустимі обидва способи зберігання).

Якщо у устриці напіввідкритий панцир, це не означає, що вона не жива, але все ж варто з увагою поставитися до таких молюскам. Щоб оцінити свіжість, орієнтуйся на запах. Якщо відчуваєш аромат моря, продукт точно якісний.

Чим більше раковина, тим більше всередині м'яса. Зверни увагу і на те, як поводиться устриця на тарілці: злегка доторкнися мантії (крайня частина м'яса) молюска - він повинен ледь помітно скоротитися. Якщо ти цього не помітила, то устриця мертва, і їсти її небезпечно.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Як вибрати самі соковиті і корисні мандарини
Зима асоціюється у всіх з ароматним запахом цитрусових. Але як зрозуміти, які фрукти на прилавку будуть і нешкідливими, і смачними?
5 міфів про соки, в які пора перестати вірити
Чи правда , що в пакетованих соках багато цукру, чи свіжовичавлений сік завжди корисніше і чи треба купувати сік в скляних пляшках? Керівник союзу виробників соку чесно
10 порад, як вибрати найсмачніший кавун
10 порад, як вибрати найсмачніший кавун
10 порад, як вибрати найсмачніший кавун
19.02.19 Здорове харчування
Освіжаючий, ароматний, солодкий... - межа мріянь в літню спеку. Але як не помилитися з вибором, і купити найкращий кавун? Спробуємо розібратися!
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
18.02.19 Здорове харчування
Вершкове масло, безумовно, продукт першої необхідності. Воно робить смак страв більш насиченим, підтримує сили і примножує красу.
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
15.02.19 Здорове харчування
Смачний обід або вечерю складно уявити без м'ясних страв. Вчимося правильно вибирати м'ясо на стейк, шашлик, бульйон, котлети!
Все про лимони: як вибирати, готувати і де використовувати
Він всім хороший: і закуска на столі, і приправа до рибки, і ліки від застуди, і екологічний засіб для прибирання. Використовуємо по повній.