Що їв Клод Моне: повторюємо рецепти нормандської кухні

Що їв Клод Моне: повторюємо рецепти нормандської кухні

Рецепти
20.08.2019
Ти можеш легко відчути себе в гастрономічній столиці світу - на вечерю до великого живописця хотіла потрапити вся еліта тієї епохи.

Клод Моне - художник-бунтар, основоположник імпресіонізму, який перевернув все традиційні уявлення свого часу про мистецтво з ніг на голову, і сам задавав тренди, яким слідувала публіка. Не всі знають, що Моне був великим гурманом, постійно шукав нові враження (в тому числі в гастрономії).

Потрапити на вечерю до Моне було великою честю, і найвідоміші люди Франції того часу були раді опинитися в числі запрошених. Приходили Саша ГИТР, Малларме, Тулуз-Лотрек. Зі спогадів сучасників відомо, що Клод Моне багато часу приділяв їжі і любив гостей. Вечеря була основним прийомом їжі. Страви подавали на гарному посуді, але без декорування, властивого ресторанам високої кухні.

Будинок Моне знаходиться в Живерні, в шістдесяти кілометрах від Парижа, в Нормандії, яка традиційно вважається раєм для гурманів. Тут пасуться знамениті корови, виробляють найкращі вершки і масло. Поруч узбережжя, а значить - свіжі морепродукти. Цей край - батьківщина сидру і кальвадосу, знаменитих напоїв, які приємно не тільки пити, але і використовувати в кулінарії.
Але стіл художника не дотримувався традиції, а був більш вигадливим. Моне з дружиною не готували, але все життя колекціонували рецепти, видані одним з його нащадків. Там є як традиційні французькі рецепти, так і інші, які подарували родині художника знамениті гості. Наприклад, Огюст Ренуар приніс цікавий рецепт буйабеса - провансальського рибного супу.

Як будь-який француз, до святкового столу Моне вважав за краще французькі делікателси: фуа-гра, трюфелі. Але і щоденні страви були набагато цікавіші, ніж гуляння. Наприклад, любив щуку, гребінці, гриби. Серед його рецептів було багато кондитерських виробів - НЕ тістечок, а домашніх печива, булочок, навіть оладок. Готували випічку з яблуками з власних садів.

Закуски


Рецепт салату «Сади Моне»


Що їв Клод Моне: повторюємо рецепти нормандської кухні

Кухарка купувала на ринку печериці, які Моне дуже любив, збирала свіжу спаржу, салат корн з маленькими ніжними листям.

Складові:
  • салат корн - 30 г;
  • помідори - 1/2 шт;
  • печериці - 40 г;
  • спаржа - 3 стебла;
  • креветки - 2 шт;
  • паштет з гусячої печінки (або фуа-гра) - 30 г;
  • лосось - 80 г;
  • сік лимона - 10 мл;
  • оливкова олія - 40 г;
    мхліб імбірний- 1 шматок.

Приготування:
На тарілку викласти зелений салат корн і нарізані помідори. Свіжі печериці нарізати і скропити лимонним соком (за бажанням гриби можна обсмажити). Спаржу ошпарити окропом і швидко обсмажити.

Обсмажити креветки. На скибочку імбирного хліба обсмаженого на рослинному маслі покласти паштет з гусячої печінки (або фуа-гра). Викласти все на тарілку разом з рулетиками з підкопченого лосося. Заправити салат оливковою олією і лимонним соком.

Рецепт «Яйце з чорним трюфелем і соусом з лисичок»


Що їв Клод Моне: повторюємо рецепти нормандської кухні

Французи люблять складальні салати - тарілки з різними продуктами, наприклад, салат, поруч шматок пармского окосту або шинки і яйце. Останні користуються великою популярністю: їх їдять в якості закуски до обіду або вечері з різними соусами, а не на сніданок.

Інгредієнти:
  • яйце - 1 шт;
  • лисички відварні - 300 гр;
  • вершки 33% - 100 гр;
  • трюфель - 1 гр;
  • молоко - 30 гр;
  • соєвий лецітін- 2 гр;
  • хліб білий-50 гр;
  • масло вершкове 50 гр;
  • часник - 3 гр;
  • сіль-3 гр;
  • перець - 1 гр.

Приготування
Яйце варити 6 хв, очистити від шкаралупи, перекласти в теплу воду Лисички дрібно нарізати, обсмажити на вершковому маслі, додати вершки, трюфельну пасту, сіль і довести соус до готовності.

В молоко додати решту трюфельну пасту, сіль, соєвий лецитин і довести до кипіння. Нарізати хліб дрібними кубиками й обсмажити на олії з додавання часнику і солі. В тарілку через кільце викласти сухарики, збоку полити соусом на сухарики, на сухарі викласти яйце.

Молоко збити і викласти в трьох місцях на соус. Прикрасити квіткою або зеленню.

Основні страви


В основних стравах була велика різноманітність. Уже в ті часи знали популярний зараз напрямок «земля-вода» і на одній тарілці могли поєднувати курку і раків. Цю страву можна було зустріти на столі у Клода Моне: свіжа фермерська курка на подушці з нормандських картопляних коржів, прикрашена раками з соусом шафран.

Рецепт мідій


Що їв Клод Моне: повторюємо рецепти нормандської кухні

Ще з нетрадиційних рецептів - мідії. Вони завжди користуються успіхом, але класичний варіант виконання - в білому вині з цибулею шалот і селерою, або мідії «Маріньер». У Клода зустрічалися мідії в сидрі з вершками. Це нормандське поєднання надавало їм велику ніжність, ніж вино.

Складові:
  • мідіі- 400 гр;
  • цибуля шалот - 60 гр;
  • часник - 5 гр;
  • тімьян- 5 гр;
  • вершкове масло 50 гр;
  • сидр - 150 гр;
  • вершки 33% - 50 гр;
  • гребінець - 10 гр;
  • петрушка - 10 гр;
  • сіль - 2 гр;
  • перець - 1 гр.

Приготування
Цибулю і часник дрібно нарізати. У гарячу сковорідку додати вершкове масло, цибулю, часник, чебрець, обсмажити до напівготовності, додати сидр, вершки, мідії і варити 7 хв.

Гребінець обсмажити до напівготовності і додати в мідії, доварити до готовності. Готові мідії перекласти в каструлю і посипати петрушкою.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Азія-style: рецепт яловичини-теріякі
Сьогодні вихідний, а значить на вечерю можна витратити трохи більше часу. Потіш себе ніжним м'ясом (а з пікантним соусом воно ще смачніше).
Замість пельменів: рецепт ньокки з базиліком
Потрібно швидко приготувати вечерю, але від пачки напівфабрикатів з морозилки зводить зуби? Скористайся рецептом італійців (це не займе багато часу).
Вечеря по-італійськи: рецепт смажених каннеллоні
Жителі країни радості і щастя знають толк в їжі (і не поправляються). Секрет в тому, щоб вибирати правильні страви і оливкове масло для смаження.
І перше, і друге: рецепт гювеч зі свининою
Звичне рагу з болгарської кухні урізноманітнює будь-яку вечерю. А якщо ти вегетаріанка, просто виключи з рецепта м'ясо.
Вечеря по-грузинськи: рецепт лобіо з помідорами
Втомилася від млинців? Дай відпочинок собі і своєму шлунку з гарячою і смачної закускою ( замінить повноцінний вечерю).
Як замаринувати імбир? Корисні поради та рецепти
Ми знаємо імбир як добавку до роллів і суші - його традиційно подають до сирої риби в стравах азіатської кухні. Чим ще корисна пряність? Розбираємося разом з ViWa.com.ua!