Як приготувати свіжі білі гриби правильно і смачно (сподобається навіть тим, хто їх не їсть)

Як приготувати свіжі білі гриби правильно і смачно (сподобається навіть тим, хто їх не їсть)

Рецепти
13.09.2019
Набрала кошик білих грибів (ось це удача!) І не знаєш, що з ними робити? Ми навчимо тебе їх готувати так, що просто пальчики оближеш.

Білі гриби - еліта лісового царства. Вони найсмачніші, самі ароматні і, мабуть, найкорисніші. А знаєш, чому вони називаються білими? Тому що на зрізі не змінюють колір. До речі, май на увазі, що так ти можеш відрізнити цінний білий гриб від схожого на нього отруйного жовчного. Зріз останнього дуже швидко рожевіє, тому якщо ти помітила це, залиш такий екземпляр в лісі.

Знайти боровик (інша назва білого) можна і поруч з листяними деревами, і поруч з хвойними. Тільки пам'ятай, що збирати гриби (будь-які) потрібно далеко від галасливих трас, заводів і фабрик, адже ці дари лісу легко вбирають всі отруйні речовини.

Хороший білий гриб дуже корисний: він багатий йодом, міддю, цинком, а також вітамінами РР, А, С, групи В. І все це - при калорійності в 34 ккал. А ще в боровиках багато рослинного білка. Чим молодше гриб - тим більше в ньому цього найціннішого протеїну. Як не дивно, його кількість можна збільшити, якщо дрібно нарізати продукт, а потім його довго варити.
Білі, як і будь-які інші гриби, відразу після збору необхідно вимити і почистити. Старі і дуже великі екземпляри краще не чіпати. Перед тим, як використовувати їх в їжі, гриби треба нарізати і відварити протягом 40 хвилин. Деякі не роблять цього, стверджуючи, що так втрачається аромат і смак, але ми вважаємо, що безпека важливіша. Як не крути, кип'ятіння вбиває більшість бактерій, тому від цього етапу підготовки краще не відмовлятися. Звареним грибам дай охолонути і потім вже використовуй за рецептом.

6 найсмачніших рецептів


Смажені гриби з картоплею


Як приготувати свіжі білі гриби правильно і смачно (сподобається навіть тим, хто їх не їсть)

Найпростіше, що можна робити з білими грибами - просто смажити або тушкувати в сметані. З картоплею або без - вирішувати тільки тобі.

Як приготувати білі гриби смачно? На наш погляд, кращий рецепт виглядає так. Відварені гриби відкину на друшляк. Цибулину очисти і дрібно нарізати. З картоплею зроби те ж саме, але наріж скибочками. А тепер візьми дві сковороди і нагрій їх. У кожну додай рослинне масло. В одній обсмажити картоплю.

В іншій спочатку підрум'янити цибулю, потім поклади гриби і смаж все разом, помішуючи, 10 хвилин. Додай сметану, посолити і поперчити. Перемішати і туши на маленькому вогні 15 хвилин. Потім переклади гриби до картоплі, перемішати і прогрій все разом протягом 5 хвилин. Готово! Посип рубаним кропом і подавай на стіл.

Легкий суп грибами


Як приготувати свіжі білі гриби правильно і смачно (сподобається навіть тим, хто їх не їсть)

Ще один прекрасний варіант кулінарного застосування білих грибів - зварити з них суп. Спочатку відвари гриби протягом однієї години. Потім бульйон процідити через марлю, а гриби промий. Окремо обсмажити на олії цибулю і терту моркву.

Бульйон з грибами знову доведи до кипіння, поклади нарізану брусочками картоплю і вари 15 хвилин. Потім поклади обсмажені цибулю з морквою, доведи до кипіння, посолити і поперчити. Вари ще п'ять хвилин. Дай супу трохи охолонути і тільки потім вже наливай в тарілки. Так страва стане більш ароматною, а смак - більш насиченим.

Крем-суп з вершками


Як приготувати свіжі білі гриби правильно і смачно (сподобається навіть тим, хто їх не їсть)

Хочеться чогось особливого? Звари з білих грибів дуже смачний крем-суп з вершками. Лови рецепт.
Тобі знадобиться 700 грамів білих грибів, 1-2 цибулини, 1 зубчик часнику, шматочок вершкового масла, 4 картоплини, 2 гілочки кропу, півлітра вершків жирністю 20%.

Гриби почистити, наріж скибочками і склади в каструлю. Даси дві л. води і доведи все разом до кипіння. Зніми піну і вари одну годину. Цибулю з часником порубати і обсмажити на маслі. Картопля очисти і наріж скибочками. Бульйон процідити, гриби промий і знову поклади в бульйон.

Постав на вогонь і доведи до кипіння. Додай картоплю, цибулю, смажену з часником, і вари п'ять хвилин. Даси гарячі вершки і на сильному вогні доведіть до кипіння. Посолити і поперчити. Суп збий занурювальним блендером і відразу розлий по тарілках. Прикрась кропом.

Лазанья з білими грибами


Як приготувати свіжі білі гриби правильно і смачно (сподобається навіть тим, хто їх не їсть)

Що ще приготувати з білих грибів? Є й більш оригінальні ідеї. Чи знаєш ти, що білі гриби користуються величезною популярністю не тільки в Україні? Наприклад, італійці їх теж люблять, проте збирати їх в лісі, як ми, не можуть (через жаркого клімату). Вони вирощують їх в штучних умовах і активно використовують для приготування різноманітних страв. Зі зрозумілих причин, вартість італійських боровиків вельми висока, але це не зупиняє гурманів, які винаходять все нові і нові рецепти.

Одним з таких страв є лазіння з білими грибами. До речі, готується вона не так вже й складно. Знадобиться 800-900 грамів білих грибів, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, трохи зелені, рослинне і вершкове масло (50 грамів), 2 столові ложки борошна 500 мілілітрів молока щіпка мускатного горіха, 300 грамів сиру і 12 сухих листів лазаньї.

Для начинки білі гриби почистити і відварити протягом 30 хвилин. Відкинь на друшляк. Бульйон можеш залишити для приготування супу. Цибулю і часник порубати, обсмажити на рослинному маслі. Додай гриби і смаж на середньому вогні 15 хвилин. Не забувай перемішувати.

В кінці поклади подрібнену зелень. Зроби соус бешамель. Для цього в ковшику розтопити вершкове масло, поклади борошно і, при помішуючи, обсмажити її д золотистого кольору. Даси молоко, трохи посолити і, не припиняючи помішування, доведи до кипіння.

Додай мускатний горіх і вари до загустіння, перемішати і тримай на вогні до загусання. У невелику форму укладай шарами листи лазаньї, начинку, тертий сир і соус. Зверху залий соусом і посип сиром. Запікати 40 хвилин при 180.

Різотто з грибами


Як приготувати свіжі білі гриби правильно і смачно (сподобається навіть тим, хто їх не їсть)

Що можна приготувати з білих грибів? Відмінна страва з берегів Італії - різотто з кабачками і грибами. Візьми 200 грамів білих грибів, 1 цибулину, 2 маленьких кабачка, 150 грамів вершкового масла, 300 грамів круглого рису, 200 мілілітрів білого сухого вина і 100 грамів тертого сиру.

Гриби наріж, відвари протягом години і відкинь на друшляк. Бульйон збережи. Цибулю порубати, кабачки наріж скибочками (можеш їх не очищати). У сотейнику розтопити 70 грамів масла і підрум'яниться цибулю. Додай кабачки і смаж, помішуючи, 5 хвилин. Кабачки виклади. У сотейник додай масло, що залишилося і нагрій його.

Всип рис і смаж, помішуючи, 2 хвилини. Даси вино і туши 10 хвилин. Поступово, по 1 ополонику додавай грибний бульйон (всього буде потрібно трохи менше літра) і туши до готовності рису. Посолити і поперчити. Додай кабачки і перемішати. Прикрась базиліком.

Гречка з грибами


Як приготувати свіжі білі гриби правильно і смачно (сподобається навіть тим, хто їх не їсть)

Як приготувати смажені білі гриби? Наприклад, скористатися російською стравою з нашої рідної гречки. Все дуже просто, але виходить надзвичайно смачно. Отже, записуй рецепт гречки з грибами. Знадобиться 450 грамів білих грибів, 2 цибулини, 1 морква, 1 невеликий корінь петрушки, рослинне масло за смаком і 150 грамів гречки.

Гриби відварити протягом години і відкину на друшляк. Цибулю, моркву і корінь петрушки подрібніть і обсмажити на маслі. Додай гриби. Смаж, помішуючи, 5 хвилин. У каструлі закип'ятити 300 мл. води, поклади гречку і вари до готовності. Перемішати з грибами і прогрій все разом. Посолити і поперчити за смаком.


Грибний жульєн


Як приготувати свіжі білі гриби правильно і смачно (сподобається навіть тим, хто їх не їсть)

Що приготувати зі свіжих білих грибів? Наприклад, жюльєн. До речі, деякі дослідники творчості Булгакова вважають, що саме цю страву мав на увазі професор Преображенський в «Собачому серці», коли згадував кращу закуску під горілку. Чи будеш ти вживати жюльєн з міцними напоями - справа твоє, але рецепт жульєну ми дамо тобі прямо зараз.

Підготуй 500 грамів білих грибів, 1 зубчик часнику, цибулину, 300 г сиру, півлітра вершків (10 20% жирності), трохи борошна та олії.

Гриби відварити і дрібно наріж. Цибулю з часником порубати і обсмажити на маслі. Додай гриби і смаж 5 хвилин. Розклади по маленьких формочках або спеціальним блюд. Залий вершками, посип тертим сиром і запікати 15 хвилин при 180.

Грибна ікра


Як приготувати свіжі білі гриби правильно і смачно (сподобається навіть тим, хто їх не їсть)

Як готувати свіжі білі гриби? Наприклад, зробити з них смачну холодну закуску - грибну ікру. Її можна їсти з відвареною картоплею, макаронами або просто мазати на тости з білого пшеничного хліба. Дуже смачно!

Для приготування грибної ікри тобі знадобиться 500 грамів білих грибів, 1 цибулина, 1 морква, трохи рослинного масла, 100 г очищених волоських горіхів і пара гілочок кінзи.

Гриби, як зазвичай, почисть, наріж і відвари протягом години. Не забувай знімати піну після закипання. Відкинь на друшляк і дай трохи охолонути. Поки гриби остигають, наріж цибулю, моркву натри на середній або дрібній тертці. Підготовлені овочі обсмажити на олії. Додай гриби і смаж на маленькому вогні 10 хвилин. Посолити і поперчити. Зніми з вогню. Горіхи подрібни в блендері. Кінзу дрібно порубати. Гриби і цибулею і морквою збити в блендері. Додай горіхи і кінзу. Посолити, поперчити і перемішати. Таку ікру можна помістити в баночку, закрити і прибрати в холодильник. Зберігати протягом чотирьох-п'яти днів.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Що їв Клод Моне: повторюємо рецепти нормандської кухні
Ти можеш легко відчути себе в гастрономічній столиці світу - на вечерю до великого живописця хотіла потрапити вся еліта тієї епохи.
Рецепт від шефа: суп з буряка
Проста, здавалося б, страва. Але щоб було смачно, потрібно готувати її правильно.
Французька закуска: рецепт горіхового паштету з квасолею
Зміни подачу і звичайний паштет стане повноцінною стравою.
Рецепт: млинцеві мішечки
Закуска на всі випадки життя: фарш можна замінити на гриби, перець або солодку начинку, щоб перетворити страву в десерт.
Збірна солянка: ідеальна страва для холодного сезону
Навчитися готувати цей ситний суп досить просто, особливо якщо скористатися докладною покроковою інструкцією з фото від ViWa.com.ua! Уперед до кулінарних подвигів - у
Квасоля в мультиварці: поради, секрети, рецепти
Не знаєш, як готувати цей смачний корисний продукт? ViWa.com.ua навчить! А твоя улюблена мультиварка зробить процес приготування страв простим, швидким і дуже приємним.