Домашнє вино з винограду: простий покроковий рецепт

Домашнє вино з винограду: простий покроковий рецепт

Рецепти
27.11.2019
Хочеш відчути себе виноробом? Немає нічого простіше: ми розповімо про тонкощі виробництва домашнього вина, яке не тільки не зашкодить здоров'ю, а й навіть принесе користь.

З чого можна готувати домашнє вино? По суті, з будь-яких плодів і ягід, які щорічно дарує тобі щедра дача: з полуниці і малини, зі смородини і ожини, з яблук, слив і терну. Але ми пропонуємо зупинитися на вічній класиці - на винограді, тим більше що купити його, причому, по досить приємною ціною, у нас можна в будь-який час року.

Навіщо займатися приготуванням вина самостійно? По-перше, це просто захоплююче і цікаво. По-друге, в цьому випадку тобі не доведеться сумніватися в його якості. І по-третє, домашнє вино надає на організм благотворний вплив: помірне вживання його зміцнює імунітет, прискорює процес обміну речовин, покращує склад крові. Так що, гра точно варта свічок.

Необхідне обладнання


  • Тобі знадобляться спеціальні великі скляні бутилі (їх можна замовити в інтернеті або придбати в звичайних господарських магазинах).
  • Перед початком приготування ретельно вимий їх і дай гарненько обсохнути.
  • Для перемішування вина або ягід найкраще використовувати дерев'яні ложки з довгими ручками або просто дерев'яні палиці. Можна взяти металеві, але тільки в тому випадку, якщо вони виготовлені з нержавіючої сталі: звичайне залізо окислиться, і вино придбає неприємний присмак.
  • Не забудь про великих пластикових або емальованих мисках, в яких ти будеш перемішувати ягоди.
  • Також тобі знадобляться спеціальні кришки з водяним затвором (гідрозатворів), які, знову ж таки, можна замовити в інтернет-магазині. До речі, їх цілком замінять звичайні медичні гумові рукавички, тільки дуже щільні.
  • Для зберігання вина потрібні будуть звичайні пляшки і пробки.

Які сорти винограду вибрати


Щоб отримати смачне вино, слід купувати виноград сортів Шардоне, Бьянка, Мускат, Рислінг, Сапераві, Каберне-Совіньйон, Мерло, Карменер, Ізабелла, Лідія Пам'ятай, що ягоди, які виросли в північних регіонах більш кислі, ніж ті, що зріли на півдні під жарким сонечком. Білий або чорний виноград слід використовувати для вина? Великої різниці немає: це, як то кажуть, справа смаку.

Купуй тільки стиглий виноград, тому що в недостиглому міститься занадто багато кислоти, яка тобі точно не потрібна. Не підійдуть і переспілі ягоди: в них уже почався процес бродіння, який тільки зіпсує всю справу.

Виноград ні в якому разі не можна мити, так як необхідні для виноробства дріжджі знаходяться саме на поверхні ягід. Просто перебери їх, викинь листочки, павутину, землю і гнилі плоди. Далі переклади підготовлений виноград у велику каструлю або миску і розімніть його - руками або навіть ногами (пам'ятаєш, як робив це Адріано Челентано у фільмі «Приборкання норовливого»?). З ягід повинен виділитися сік. Початок покладено!

Основний покроковий спосіб приготування вина


  1. Ємність з виноградом і соком накрий шматком тканини і залиш на 4 дні в теплому місці не нижче 18 градусів). Через добу почнеться бродіння, на поверхні ягід з'явиться піна, яку треба перемішувати дерев'яною ложкою або палицею, щоб сусло на скисло.

  2. Через зазначений час ти виявиш, що вміст ємності посвітлішало і набуло кислуватий запах. Прийшов час віджимати сік! Проціди його через сито, потім кілька разів через марлю, складену вдвічі. Це не тільки позбавить сік від домішок, але і наситить киснем.

  3. Спробуй сік. Якщо він занадто кислий, розбав його водою, але не більше ніж в 2 рази. На жаль, чим більше ти використовуєш води, тим гірше вийде вино. Сік перелий в великі бутлі не більше ніж на ¾ висоти.

  4. Установи гідрозатвор. Це пристрій вбереже сік від контакту з повітрям (тобто, з киснем), але дасть можливість виходу вуглекислого газу. Як ми писали вище, гідрозатвор можна купити в магазині або ж використовувати щільну гумову медичну рукавичку. Тільки не забудь проколоти голкою в одному з пальців маленьку дірочку! Зверни увагу: рукавичка буде надуватися. Це означає, що процеси бродіння йдуть активно.

  5. Підготовлені бутлі з гідрозатворів чи рукавичкою помісти в тепле приміщення. Для червоного вина підходящою вважається температура 22-28° C, для білого - 16-22° C. І ні в якому разі в приміщенні, де зріє вино не повинно бути холодно, інакше процес бродіння загальмується або зовсім зупиниться.

  6. Підвищуємо градус! Тобто, додаємо цукор. У спеціальній літературі пишуть, що 2% цукру в суслі забезпечують 1% спирту в готовому вині. Як же розрахувати, скільки додавати цукру? Виходь з того, що, якщо ти купила виноград з півдня України, то вміст цукру в ньому зазвичай не перевищує 20%. Це означає, що без додавання додаткового ти отримаєш вино міцністю 10% і нульовою солодкістю. Сухе.

    Хочеш приготувати більш солодке вино? Спробуй сусло і додай цукор до смаку. Роби це поступово. Спочатку покладіть приблизно 50 г на кожен літр сусла. Залиш вино на три дні, потім спробуй. Якщо воно знову стало кислим, додай ще трохи. Роби це в перші 14-25 днів бродіння і пробуй кожні три-чотири дні. У певний момент солодкість сусла почне знижуватиметься. Після цього додавати цукор не треба.

  7. Час бродіння домашнього виноградного вина становить 30-60 днів. Ти зрозумієш це, виявивши, що гідрозатвор протягом одного-двох днів не пускає бульбашки, а рукавичка «здулася». Сусло має стати більш світлим, а на дні бутлів утворився осад. Прийшов час обережно перелити молоде вино в чисті бутлі. Осад нам не потрібен! Не засмучуйся, якщо отримане вино не буде абсолютно прозорим: з часом це пройде.

  8. І знову можеш додати цукор - тепер уже не для градусів, а для смаку, адже процес активного бродіння вже закінчився, і цукор не буде більше перетворюватися в спирт. Додай цукор, як і на етапі 6, поступово. Класти більше 250 г на літр точно не варто.

  9. Тепер бутель з вином, наповнену по вінця, треба знову помістити під гідрозатвор або просто щільно закрити. Починається етап так званого «тихого бродіння», який може тривати від 40 до року. Зберігати бутлі з вином треба в темному льосі при температурі від п'яти до 16 градусів. При появі осаду шаром два-п'ять сантиметри необхідно перелити вино з однієї ємності в іншу, намагаючись залишити поза увагою його. Таким чином вино буде ставати все світліше і прозоріше.

  10. Через кілька місяців зберігання осад у вині перестане з'являтися. Вино готове! Розлий його по невеликих пляшках, закупорити і прибери на зберігання в прохолодне місце. Термін придатності домашнього вина при температурі 5-12° C становить близько п'яти років.

  11. Правда, є одне АЛЕ. Без спеціальної обробки твоє чудове домашнє вино може незабаром зіпсуватися. Щоб уникнути цього пастеризують його (до речі, це прискорить його дозрівання і збагатить смак). Зробити це зовсім не складно. Прикрути пробку до шийки мотузкою або дротом і опусти пляшку в каструлю з гарячою водою (60-65 градусів) на 25-30 хвилин. Після цього вийми її, зніми мотузку і уклади пляшку горизонтально. Нехай пробка залишається вологою хоча б на якийсь час: це буде перешкоджати проникненню повітря всередину.
Є й більш простий спосіб приготування домашнього вина - «скороспілка» з винограду і будь-яких інших ягід - який ми знайшли спеціально для наших читачів. Воно виходить не дуже міцним, зате солодким, дуже ароматним, тобто, таким, яке зазвичай і люблять усі дівчата.

Візьми півтора кілограма винограду, півкіло будь-яких ягід за смаком (полуниця, смородина чорна, малина, ожина), підготуй три літри води і близько семисот грамів цукру. Перебери ягоди, видаляючи сміття, листочки, гілочки і гниль. Склади їх у велику емальовану каструлю і роздави руками (відмінна маска для шкіри). Даси воду, додати цукор і ще раз перемішати руками.

Отриману масу розклади по великим бутлях. Закрий їх гідрозатвором чи гумовою рукавичкою і залиш в теплому темному місці на два тижні. Потім сік відфільтруй і перелий в чисті бутлі. Знову закрий гідрозатвором чи рукавичкою. Залиш на два тижні. Періодично пробуй і, при необхідності, додавай цукор. Потім вино обережно злий в іншу ємність, намагаючись, щоб в неї не потрапив осад. Вино розлий по невеликих пляшках, закупорити їх і залиш в прохолодному темному місці на 40-60 днів.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Розвантажуємося після вихідних: рецепт риби в конвертах з пергаменту
Риба запікається у власному соку - тільки корисні жири!
Дієтична вечеря: рецепт тушкованого кролика з овочами
Не відмовляй собі ні в чому, навіть якщо ти на дієті. Просто вибирай правильний спосіб приготування.
І негайно випив: рецепт супу з шампанським (ми не жартуємо)
Чим не привід розслабитися після важкого робочого тижня? Насправді, вміст алкоголю - мінімальний (він потрібен тільки для пікантності смаку).
Весна в банці: рецепт фруктового міксу
Вітамін С, B, P і кальцій в одній тарілці - авітаміноз тобі не загрожує!
Піднімай собі настрій: 3 незвичайних рецепта з шоколаду
Не відмовляй собі в солодкому навіть якщо ти на дієті: іноді можна дозволити собі слабкості (особливо якщо вони покращують самопочуття і зміцнюють здоров'я).
Корисна випічка: рецепт яблук в тісті
Хочеш побалувати себе солодким, але переживаєш за здоров'я і фігуру? Сумісності приємні з корисним - 30 хвилин, і смачний корисний десерт готовий!