
Домашнє вино з винограду: простий покроковий рецепт
Рецепти
Хочеш відчути себе виноробом? Немає нічого простіше: ми розповімо про тонкощі виробництва домашнього вина, яке не тільки не зашкодить здоров'ю, а й навіть принесе користь.
З чого можна готувати домашнє вино? По суті, з будь-яких плодів і ягід, які щорічно дарує тобі щедра дача: з полуниці і малини, зі смородини і ожини, з яблук, слив і терну. Але ми пропонуємо зупинитися на вічній класиці - на винограді, тим більше що купити його, причому, по досить приємною ціною, у нас можна в будь-який час року.
Навіщо займатися приготуванням вина самостійно? По-перше, це просто захоплююче і цікаво. По-друге, в цьому випадку тобі не доведеться сумніватися в його якості. І по-третє, домашнє вино надає на організм благотворний вплив: помірне вживання його зміцнює імунітет, прискорює процес обміну речовин, покращує склад крові. Так що, гра точно варта свічок.
З чого можна готувати домашнє вино? По суті, з будь-яких плодів і ягід, які щорічно дарує тобі щедра дача: з полуниці і малини, зі смородини і ожини, з яблук, слив і терну. Але ми пропонуємо зупинитися на вічній класиці - на винограді, тим більше що купити його, причому, по досить приємною ціною, у нас можна в будь-який час року.
Навіщо займатися приготуванням вина самостійно? По-перше, це просто захоплююче і цікаво. По-друге, в цьому випадку тобі не доведеться сумніватися в його якості. І по-третє, домашнє вино надає на організм благотворний вплив: помірне вживання його зміцнює імунітет, прискорює процес обміну речовин, покращує склад крові. Так що, гра точно варта свічок.
Необхідне обладнання
- Тобі знадобляться спеціальні великі скляні бутилі (їх можна замовити в інтернеті або придбати в звичайних господарських магазинах).
- Перед початком приготування ретельно вимий їх і дай гарненько обсохнути.
- Для перемішування вина або ягід найкраще використовувати дерев'яні ложки з довгими ручками або просто дерев'яні палиці. Можна взяти металеві, але тільки в тому випадку, якщо вони виготовлені з нержавіючої сталі: звичайне залізо окислиться, і вино придбає неприємний присмак.
- Не забудь про великих пластикових або емальованих мисках, в яких ти будеш перемішувати ягоди.
- Також тобі знадобляться спеціальні кришки з водяним затвором (гідрозатворів), які, знову ж таки, можна замовити в інтернет-магазині. До речі, їх цілком замінять звичайні медичні гумові рукавички, тільки дуже щільні.
- Для зберігання вина потрібні будуть звичайні пляшки і пробки.
Які сорти винограду вибрати
Щоб отримати смачне вино, слід купувати виноград сортів Шардоне, Бьянка, Мускат, Рислінг, Сапераві, Каберне-Совіньйон, Мерло, Карменер, Ізабелла, Лідія Пам'ятай, що ягоди, які виросли в північних регіонах більш кислі, ніж ті, що зріли на півдні під жарким сонечком. Білий або чорний виноград слід використовувати для вина? Великої різниці немає: це, як то кажуть, справа смаку.
Купуй тільки стиглий виноград, тому що в недостиглому міститься занадто багато кислоти, яка тобі точно не потрібна. Не підійдуть і переспілі ягоди: в них уже почався процес бродіння, який тільки зіпсує всю справу.
Виноград ні в якому разі не можна мити, так як необхідні для виноробства дріжджі знаходяться саме на поверхні ягід. Просто перебери їх, викинь листочки, павутину, землю і гнилі плоди. Далі переклади підготовлений виноград у велику каструлю або миску і розімніть його - руками або навіть ногами (пам'ятаєш, як робив це Адріано Челентано у фільмі «Приборкання норовливого»?). З ягід повинен виділитися сік. Початок покладено!
Основний покроковий спосіб приготування вина
- Ємність з виноградом і соком накрий шматком тканини і залиш на 4 дні в теплому місці не нижче 18 градусів). Через добу почнеться бродіння, на поверхні ягід з'явиться піна, яку треба перемішувати дерев'яною ложкою або палицею, щоб сусло на скисло.
- Через зазначений час ти виявиш, що вміст ємності посвітлішало і набуло кислуватий запах. Прийшов час віджимати сік! Проціди його через сито, потім кілька разів через марлю, складену вдвічі. Це не тільки позбавить сік від домішок, але і наситить киснем.
- Спробуй сік. Якщо він занадто кислий, розбав його водою, але не більше ніж в 2 рази. На жаль, чим більше ти використовуєш води, тим гірше вийде вино. Сік перелий в великі бутлі не більше ніж на ¾ висоти.
- Установи гідрозатвор. Це пристрій вбереже сік від контакту з повітрям (тобто, з киснем), але дасть можливість виходу вуглекислого газу. Як ми писали вище, гідрозатвор можна купити в магазині або ж використовувати щільну гумову медичну рукавичку. Тільки не забудь проколоти голкою в одному з пальців маленьку дірочку! Зверни увагу: рукавичка буде надуватися. Це означає, що процеси бродіння йдуть активно.
- Підготовлені бутлі з гідрозатворів чи рукавичкою помісти в тепле приміщення. Для червоного вина підходящою вважається температура 22-28° C, для білого - 16-22° C. І ні в якому разі в приміщенні, де зріє вино не повинно бути холодно, інакше процес бродіння загальмується або зовсім зупиниться.
- Підвищуємо градус! Тобто, додаємо цукор. У спеціальній літературі пишуть, що 2% цукру в суслі забезпечують 1% спирту в готовому вині. Як же розрахувати, скільки додавати цукру? Виходь з того, що, якщо ти купила виноград з півдня України, то вміст цукру в ньому зазвичай не перевищує 20%. Це означає, що без додавання додаткового ти отримаєш вино міцністю 10% і нульовою солодкістю. Сухе.
Хочеш приготувати більш солодке вино? Спробуй сусло і додай цукор до смаку. Роби це поступово. Спочатку покладіть приблизно 50 г на кожен літр сусла. Залиш вино на три дні, потім спробуй. Якщо воно знову стало кислим, додай ще трохи. Роби це в перші 14-25 днів бродіння і пробуй кожні три-чотири дні. У певний момент солодкість сусла почне знижуватиметься. Після цього додавати цукор не треба. - Час бродіння домашнього виноградного вина становить 30-60 днів. Ти зрозумієш це, виявивши, що гідрозатвор протягом одного-двох днів не пускає бульбашки, а рукавичка «здулася». Сусло має стати більш світлим, а на дні бутлів утворився осад. Прийшов час обережно перелити молоде вино в чисті бутлі. Осад нам не потрібен! Не засмучуйся, якщо отримане вино не буде абсолютно прозорим: з часом це пройде.
- І знову можеш додати цукор - тепер уже не для градусів, а для смаку, адже процес активного бродіння вже закінчився, і цукор не буде більше перетворюватися в спирт. Додай цукор, як і на етапі 6, поступово. Класти більше 250 г на літр точно не варто.
- Тепер бутель з вином, наповнену по вінця, треба знову помістити під гідрозатвор або просто щільно закрити. Починається етап так званого «тихого бродіння», який може тривати від 40 до року. Зберігати бутлі з вином треба в темному льосі при температурі від п'яти до 16 градусів. При появі осаду шаром два-п'ять сантиметри необхідно перелити вино з однієї ємності в іншу, намагаючись залишити поза увагою його. Таким чином вино буде ставати все світліше і прозоріше.
- Через кілька місяців зберігання осад у вині перестане з'являтися. Вино готове! Розлий його по невеликих пляшках, закупорити і прибери на зберігання в прохолодне місце. Термін придатності домашнього вина при температурі 5-12° C становить близько п'яти років.
- Правда, є одне АЛЕ. Без спеціальної обробки твоє чудове домашнє вино може незабаром зіпсуватися. Щоб уникнути цього пастеризують його (до речі, це прискорить його дозрівання і збагатить смак). Зробити це зовсім не складно. Прикрути пробку до шийки мотузкою або дротом і опусти пляшку в каструлю з гарячою водою (60-65 градусів) на 25-30 хвилин. Після цього вийми її, зніми мотузку і уклади пляшку горизонтально. Нехай пробка залишається вологою хоча б на якийсь час: це буде перешкоджати проникненню повітря всередину.
Є й більш простий спосіб приготування домашнього вина - «скороспілка» з винограду і будь-яких інших ягід - який ми знайшли спеціально для наших читачів. Воно виходить не дуже міцним, зате солодким, дуже ароматним, тобто, таким, яке зазвичай і люблять усі дівчата.
Візьми півтора кілограма винограду, півкіло будь-яких ягід за смаком (полуниця, смородина чорна, малина, ожина), підготуй три літри води і близько семисот грамів цукру. Перебери ягоди, видаляючи сміття, листочки, гілочки і гниль. Склади їх у велику емальовану каструлю і роздави руками (відмінна маска для шкіри). Даси воду, додати цукор і ще раз перемішати руками.
Отриману масу розклади по великим бутлях. Закрий їх гідрозатвором чи гумовою рукавичкою і залиш в теплому темному місці на два тижні. Потім сік відфільтруй і перелий в чисті бутлі. Знову закрий гідрозатвором чи рукавичкою. Залиш на два тижні. Періодично пробуй і, при необхідності, додавай цукор. Потім вино обережно злий в іншу ємність, намагаючись, щоб в неї не потрапив осад. Вино розлий по невеликих пляшках, закупорити їх і залиш в прохолодному темному місці на 40-60 днів.
Візьми півтора кілограма винограду, півкіло будь-яких ягід за смаком (полуниця, смородина чорна, малина, ожина), підготуй три літри води і близько семисот грамів цукру. Перебери ягоди, видаляючи сміття, листочки, гілочки і гниль. Склади їх у велику емальовану каструлю і роздави руками (відмінна маска для шкіри). Даси воду, додати цукор і ще раз перемішати руками.
Отриману масу розклади по великим бутлях. Закрий їх гідрозатвором чи гумовою рукавичкою і залиш в теплому темному місці на два тижні. Потім сік відфільтруй і перелий в чисті бутлі. Знову закрий гідрозатвором чи рукавичкою. Залиш на два тижні. Періодично пробуй і, при необхідності, додавай цукор. Потім вино обережно злий в іншу ємність, намагаючись, щоб в неї не потрапив осад. Вино розлий по невеликих пляшках, закупорити їх і залиш в прохолодному темному місці на 40-60 днів.
Думки наших читачок (0)

Не відмовляй собі ні в чому, навіть якщо ти на дієті. Просто вибирай правильний спосіб приготування.

Чим не привід розслабитися після важкого робочого тижня? Насправді, вміст алкоголю - мінімальний (він потрібен тільки для пікантності смаку).

Не відмовляй собі в солодкому навіть якщо ти на дієті: іноді можна дозволити собі слабкості (особливо якщо вони покращують самопочуття і зміцнюють здоров'я).