Пальмова олія: застосування, склад, користь і шкода масла

Пальмова олія: застосування, склад, користь і шкода масла

Здорове харчування
16.02.2020
Для виробництва пальмової олії використовують масленічную пальму, яка виростає в тропічних країнах. Найбільший ареал зростання цієї пальми знаходиться в Західній Африці – батьківщині екзотичного дерева, де масло з її плодів до цього дня отримують за старовинним методом.

Натуральне масло, отримане з пальми солодкувате на смак, володіє оранжево-жовтим кольором, приємним запахом. При кімнатній температурі воно твердне і стає схожим за структурою з маргарином. При температурі вище 300 С пальмова олія перетворюється в рідину.

Серед усіх рослинних олій вона єдино тверде, що нагадує своїм складом тваринні жири. Саме це властивість пальмової олії викликає серед вчених, дієтологів і медиків неоднозначні дискусії про можливе його шкоду і користь.


Пальмова олія: хімічний склад


Пальмова олія складається з ненасичених і насичених жирних кислот. У ньому виявлена ​​лінолева і олеїнова кислота, стеаринова, міристинова і арахінова кислота. Найбільше в ньому пальмітинової кислоти.

Крім жирних кислот в олії виявлені каротиноїди і кофермент Q10, вітаміни Е, К, Д і лецитин, фосфор і магній, фітостероли і сквален.

Види пальмової олії


Існує два види пальмової олії: технічне і харчове. Технічне масло використовується в косметиці, з нього виробляють крему, мило та іншу косметику. А ще з нього отримують мастильні матеріали.

Харчове масло міститься в дитячих сумішах, згущеному молоці і маргарині, кондитерських виробах і майонезі. Його часто застосовують для смаження продуктів у фритюрі.

Крім цього, є ще один різновид пальмової олії – червоне масло.

Відмінність червоного пальмового масла від звичайного масла масляного пальми


Пальмова олія, отримана за особливою технологією, отримало назву червоне (через червоно-оранжевого кольору). Щадний процес отримання масла дозволяє зберегти входять до його складу, натуральні каротиноїди, вітаміни та інші корисні біологічні речовини. Воно володіє максимальною біологічною цінністю, що насичують його жиророзчинних вітамінів і жирних кислот.

Червоне масло пальми збагачене токотриенол (речовинами, виявленими у вітаміні Е). Спираючись на відгуки, наважимося підтвердити, що кращим з червоних масел вважається сорт «Злата пальма», який знайшов застосування в оздоровленні людського організму. Його унікальні властивості дозволяють підтримувати зір і стан зубів. Воно використовується для волосся, їх відновлення і зміцнення, омолодження шкіри.

Які продукти містять пальмове масло і як визначити їх наявність


Пальмова олія додають в продукти харчування, наприклад, здобу і звичайний хліб, вафлі і млинці, попкорн і чіпси, печива і крекери. Його можна виявити в сирі і соусах, дитячому харчуванні і цукерках, пудингах і тортах.

Сирні продукти, з присмаком вершкового масла, можуть містити пальмова олія (втім, іноді в них додають кокосове масло). Зазвичай виробники вказують на упаковках з виробами про те, що в них додано пальмову олію. Іншим способом, призначена, як визначити наявність пальмової олії, є ціна продуктів.

Наприклад, натуральний сир і вироби з нього коштують дорожче, ніж ті, що з пальмовою олією. Крім того, натуральні продукти швидко псуються, а вироби з пальмовою олією навіть відкриті не псуються тиждень, а то й більше (все тому, що пальмова олія, має консервуючими властивостями).

Багато низькокалорійні торти і тістечка мають у своєму складі це масло, адже воно здатне надавати кремам необхідну консистенцію і продовжувати терміни зберігання.

Про користь і шкоду пальмового масла


Жир, що міститься в масленичной пальмі, збагачений токоферолом і каротиноїдом (вітамінами Е і А відповідно) – речовинами з потужними антиоксидантними властивостями, здатними вступати в боротьбу з вільними радикалами, що підривають здоров’я і викликають передчасне старіння.

Завдяки вітаміну А стає очевидною користь пальмового масла для органів зору. Вітамін Е дозволяє швидко збільшувати м’язову масу, до того ж він робить благотворний вплив на статеву функцію. Пластохинон і убіхінон – рослинні натуральні аналоги коензиму Q10, які сприяють надходженню додаткових порцій кисню в організм.

Проте практично всі перераховані речовини знаходяться в нерафінованій пальмовому маслі. Процес рафінування позбавляє його цих найважливіших біологічних речовин.

Основним інгредієнтом для суперечок про користь і шкоду стали жирні кислоти, які насичують пальмову олію. Ці компоненти здатні взаємовиключні один одного, наділяючи масло спірними властивостями. Ненасичені жирні кислоти дуже корисні для організму, хоча б, тому що знижують шкідливий холестерин і насичують організм паливом. Але пальмова олія містить цих компонентів всього лише 5%, що дуже мало для врівноваження пальмітинової кислоти.

Пальмітинова кислота, що відноситься до полінасичені жирним кислотам – головне шкідлива речовина пальмової олії, здатне провокувати скупчення в судинах холестеринових бляшок, і як наслідок викликати атеросклероз, тромбоз та інші серйозні недуги.

Пальмова олія вважається основним джерелом пальмітинової кислоти, незамінною в дитячому харчуванні, тому його додають в молочні суміші, проте дослідження вчених показали, що його користь для новонароджених неоднозначна.

Справа ось у чому: пальмітинова кислота в кишечнику набирає біохімічну реакцію з кальцієм, перетворюючись на нерозчинні речовини, які повністю виводяться з організму крихти, що призводить як до суттєвого дефіциту жирів, так і до нестачі кальцію, вкрай необхідних для повноцінного розвитку. Вченими доведено, що молочні суміші, що включають пальмове масло, призводять до погіршення мінералізації кісток, здуття живота, відрижки і колік, чим і завдають шкоди малюкам.

Втім, на цей рахунок існує і прямо протилежна думка, яке стверджує, що речовини пальмової олії здатні активно брати участь у формуванні суглобів, органів зору, мозкової і нервової тканини, зубів і кісток.

Закінчуючи розмову про шкоду і користь, принесеної пальмовою олією, зауважимо, що частина розвинених країн перестала використовувати даний продукт у харчовій промисловості. Крім того, у них є обов’язкова вимога до виробників, відповідно до якого останні повинні поміщати на упаковку відомості про зміст пальмового масла в своїх виробах.

Сказати однозначно, що пальмова олія шкідливо, досить складно. Їм замінили маргарин. Причому медики і дієтологи сходяться на думці, що пальмова олія краще маргарину. Хоча стверджувати, що воно зовсім нешкідливе ніяк не можна. Інша справа як і скільки вживати пальмової олії. Шматочок інший тістечка або пудингу, з’їдений не частіше разу на місяць навряд чи завдадуть істотної шкоди організму.

У відношенні дитячого харчування, напевно, матусям варто задуматися про харчування, що не містить пальмову олію. Адже негативні результати досліджень не можна скидати з рахунків, незважаючи на те, що є й протилежні твердження. Словом, обережність не завадить, тим більше що вона стосується самого дорого – вашого малюка!
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
5 фактів про оливкову олію, які потрібно знати
Корисні властивості оливкової олії відомі ще з глибокої давнини. Перевір, користуєшся ти всіма.
8 продуктів, які не можна зберігати в холодильнику (а ти це робиш)
Ти не любиш холод? Деяка їжа теж!
Як вибрати сир без пальмового масла в складі?
Купуємо смачний сир до святкового столу разом з експертом.
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
18.02.19 Здорове харчування
Вершкове масло, безумовно, продукт першої необхідності. Воно робить смак страв більш насиченим, підтримує сили і примножує красу.
Яка сирна маса корисна? думка експертів
Сирна маса - м'яка, ніжна, солодка і, як раніше вважалося, дуже корисна. При наймні, наші мами в цьому не сумнівалися. Але вони, на жаль, помилялися. Ми провели власне
6 найкорисніших олій і способи вживання їх в їжу
Дізнайся, як використовувати один з найпопулярніших і корисних продуктів - рослинну олію!