Що потрібно знати про вітамін C

Що потрібно знати про вітамін C

Здорове харчування
17.02.2020
Всім відомо, що головне призначення вітаміну С - допомагати організму боротися із застудою, але у нього є й інші корисні властивості. Ця речовина, також відоме як аскорбінова кислота, входить до числа інших розчинних у воді вітамінів, життєво необхідних для росту і нормального функціонування нашого тіла.

На щастя, отримувати достатню кількість вітаміну С зовсім не складно, оскільки його можна виявити в багатьох продуктах, які ми їмо щодня.

Ми розповімо вам все, що потрібно знати про вітамін C.


Користь для здоров’я


Крім підтримки сили кісток і інших тканин, вітамін С виступає в ролі антиоксиданту, допомагаючи знижувати шкоду, що наноситься вільними радикалами.

Коли в організмі накопичується занадто багато вільних радикалів, імунітет слабшає, зростає ризик раку і захворювань серця, не кажучи вже про прискорення процесів старіння.

Якщо ви хочете використовувати вітамін С для лікування звичайної застуди або грипу на початку захворювання, рекомендується приймати по 8 г (у формі аскорбінової кислоти) кожні 20 хвилин протягом трьох-чотирьох годин. Після того як перші симптоми ослабнуть, можна знизити дозу до 2-4 г через кожні 4-6 годин протягом 10 або більше днів.

Крім того, вітамін С відіграє дуже важливу роль у виробленні колагену, що є частиною рубцевої тканини, сухожиль, зв’язок і кровоносних судин. Також він необхідний для підтримки хрящової і кісткової тканини, що робить його ключовим елементом у зниженні ризику остеопорозу і переломів.

Якщо ви стежите за рівнем заліза в крові, то вам не обійтися без вітаміну C, що грає ключову роль в абсорбції цього елемента. Якщо ви приймаєте залізо в якості біодобавки, вам також варто їсти їжу, багату на вітамін С.

Де міститься вітамін С


Організм сам не може виробляти аскорбінову кислоту, тому необхідно їсти їжу, що містить її. Вітаміном С багаті такі продукти:

  • зелений перець;
  • апельсини;
  • гуава;
  • полуниця;
  • помідори;
  • брокколі;
  • зелень;
  • батат;
  • мускусна диня;
  • папайя;
  • ягоди.

Найпростіший спосіб підвищити кількість споживання вітаміну С – їсти якомога більше яскравих фруктів і овочів. Як правило, в них він міститься у великій кількості.

Рекомендована кількість вітаміну С


Рекомендоване споживання для чоловіків від 19 років і старше – 90 мг на день. Випадки отруєння надзвичайно рідкісні, оскільки завдяки розчинності у воді надлишок речовини легко виводиться з організму (на відміну від вітаміну D та інших розчинних у жирах вітамінів).

Однак можуть виникнути проблеми, якщо приймати дуже великі дози (більше 2 г на день) протягом довгого часу. Таке часто трапляється при прийомі у формі біодобавки.

З іншого боку, якщо організм довго не отримує необхідної кількості вітаміну С, виникнуть симптоми його нестачі, такі як сухість волосся і шкіри, запалення або кровотеча ясен, повільне загоєння ран, запалення суглобів, анемія, зниження імунітету і, можливо, надмірна вага. Якщо це запустити, то в результаті може розвинутися цинга.

Нарешті, потрібно стежити за кількістю вітаміну С, якщо ви приймаєте будь-які лікарські препарати. Негативні наслідки можуть бути від його взаємодії з ацетамінофеном і деякими засобами від підвищеного тиску.

Спортсменам на замітку


Якщо ви активно займаєтеся тренуваннями на витривалість, вам буде це цікаво. В Іспанії було проведено дослідження, в ході якого виявлено, що у людей, в дієту яких входив 1 м. вітаміну С протягом останніх 15 днів тримісячного курсу прийому антиоксидантів, рівень лактату в крові, виміряний після серйозних фізичних вправ, був нижче, ніж у контрольної групи.

Іншими словами, ці результати показали, що за допомогою вітаміну С можна підвищити ефективність тренувань.
Одне яблуко в день

Не нехтуйте фруктами і овочами. Це не тільки чудове джерело клітковини, але і найпростіший спосіб отримувати вітамін С. Достатня кількість вітаміну С – запорука оптимального здоров’я вашого організму.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Чи корисно пити сирі яйця
Чи корисно пити сирі яйця
Чи корисно пити сирі яйця
17.02.20 Здорове харчування
Безперечно, яйце – дуже корисний продукт, і в раціоні здорової людини повинен бути присутнім кожен день.
Вітамін А. Споживання вітаміну А
Вітамін А. Споживання вітаміну А
Вітамін А. Споживання вітаміну А
17.02.20 Здорове харчування
Вітамін А - жиророзчинний вітамін, необхідний для оптимального забезпечення цілого ряду функцій організму.
Пальмова олія: застосування, склад, користь і шкода масла
Для виробництва пальмової олії використовують масленічную пальму, яка виростає в тропічних країнах.
Корисні продукти для шкіри
Корисні продукти для шкіри
Корисні продукти для шкіри
30.07.19 Здорове харчування
Ви все ще в пошуках чарівного рецепту для здорової і сяючою шкіри?
5 фактів про оливкову олію, які потрібно знати
Корисні властивості оливкової олії відомі ще з глибокої давнини. Перевір, користуєшся ти всіма.
Як їсти хурму: з чим, скільки і коли
Як їсти хурму: з чим, скільки і коли
Як їсти хурму: з чим, скільки і коли
01.03.19 Здорове харчування
Детальна інструкція по вживанню фрукта в нашому матеріалі.