Чи корисно пити сирі яйця

Чи корисно пити сирі яйця

Здорове харчування
17.02.2020
Безперечно, яйце – дуже корисний продукт, і в раціоні здорової людини повинен бути присутнім кожен день. В основному, яйця вживаються у вареному і смаженому вигляді, але є любителі випити сире яйце, особливо вранці, у зв’язку з чим питання: так чи корисно пити сирі яйця?


Найбільш поширеними, а, значить, і часто вживаними є курячі яйця. У них є чимало вітамінів: вітамін Е (антиоксидант, вітамін молодості, необхідний також для серця і судин), вітамін D – для профілактики рахіту і для здоров’я зубів, вітаміну А – для підтримки функцій слизових оболонок і проти сухості шкіри, а також В3, В12. До речі, фолієва кислота, яка так необхідна вагітним для формування нервової трубки у плода, а також холін і лецитин (для повноцінної мозкової діяльності плода) – теж присутні.

Варто відзначити і наявність речовин-антиоксидантів лютеїну і селену. Плюс найважливіші макро-і мікроелементи: кальцій, залізо, фосфор, цинк. Крім цього, обов’язкова складова будь-якого яйця – білок. Його в одному яйці міститься практично 14% від добової потреби організму. Ось скільки всього в цьому звичному продукті.

Однак, повертаючись до головної теми статті про користь сирих яєць, треба сказати, що все-таки вживання цього продукту без термічної обробки має на увазі певний ризик. Хоча на сьогоднішній день птахівницькі господарства ставлять курям щеплення від сальмонельозу, все ж варто підстрахуватися. У сенсі, перевірити яйця на предмет свіжості та застосувати заходи профілактики.

Свіжість яйця визначається різними методами. Можна помістити яйце в ємність з солоною водою (солі столову ложку на півлітра води) свіже яйце потоне, несвіже – спливе. Також можна подивитися через яйце на світло: наявність темних плям свідчить про несвіжості продукту.

Ну і дивіться дату виробництва (штампик на яйці). Вважається, що до 7 днів – дієтичний продукт (його можна спокійно пити), старше – столове яйце (його пити не рекомендується). Техніка безпеки – мийте яйця перед вживанням. Ті з них, які з тріщиною – викидайте. І ще майте на увазі, що якщо боїтеся сальмонельозу, краще вживайте перепелині яйця: вони не схильні до зараження сальмонелою.
Якщо ж порівнювати сире і варене яйце, то за змістом корисних речовин і вітамінів вони приблизно рівні. Смак яйця залежить від харчування курки, тому через різноманітність корму домашні яйця смачніше, та й жовток у них Жовтий. А ось колір шкаралупи залежить від породи курей і не впливає на якість самих яєць.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Корисні продукти для шкіри
Корисні продукти для шкіри
Корисні продукти для шкіри
30.07.19 Здорове харчування
Ви все ще в пошуках чарівного рецепту для здорової і сяючою шкіри?
Шеф рекомендує: як визначити свіжість морепродуктів
Ніхто не застрахований від помилки, але, коли мова йде про морепродукти, в виборі потрібно бути впевненим. Ми попросили експерта розповісти нам, як їх правильно вибирати.
5 солодощів для тих, хто на дієті
5 солодощів для тих, хто на дієті
5 солодощів для тих, хто на дієті
03.03.19 Здорове харчування
Чи можна їсти солодке і при цьому не поправлятися і навіть зміцнювати імунітет? Так! ViWa.com.ua підкаже рецепти правильних десертів.
5 міфів про соки, в які пора перестати вірити
Чи правда , що в пакетованих соках багато цукру, чи свіжовичавлений сік завжди корисніше і чи треба купувати сік в скляних пляшках? Керівник союзу виробників соку чесно
5 фактів про картоплю, які ти не знала
5 фактів про картоплю, які ти не знала
5 фактів про картоплю, які ти не знала
24.02.19 Здорове харчування
Як він допоможе знизити тиск, позбутися набряків, і чому його не можна опускати в холодну воду? Всі відповіді - в матеріалі ViWa.com.ua!
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
18.02.19 Здорове харчування
Вершкове масло, безумовно, продукт першої необхідності. Воно робить смак страв більш насиченим, підтримує сили і примножує красу.