5 продуктів, в яких міститься багато вітаміну D

5 продуктів, в яких міститься багато вітаміну D

Здорове харчування
31.03.2020
Чому взимку люди частіше хворіють на ГРВІ, страждають від занепаду сил і нудьгують? Основна причина криється в бруку вітаміну D. Останній виробляється в організмі під впливом УФ-променів, а взимку світловий день короткий. На щастя, є продукти з вітаміном Д, які здатні компенсувати дефіцит сонячного проміння. Намагайтеся їсти їх щодня, і життя знову заграє яскравими фарбами.

Продукт №1 - печінка тріски


У списку продуктів з вітаміном Д впевнено лідирує печінка тріски. У 100 г рибного делікатесу міститься 1 000 мкг «сонячної» речовини, а це 10 добових норм. Тобто вам буде досить з'їсти один маленький бутерброд з печінкою, щоб підтримати сили організму в холодну пору року.


А ще продукт багатий наступними речовинами:

  • вітамінами A, B 2 і E;
  • фолієвою кислотою;
  • магнієм;
  • фосфором;
  • залізом;
  • омега-3.

Завдяки такому різноманітному складу печінка тріски принесе користь вашим кісткам і зубам, шкірі і волоссю, нервовій системі і головному мозку. Однак субпродукт дуже жирний і калорійний, тому зловживати ним не варто.

Думка експерта: «З дефіцитом вітаміну D стикається до 95-98% жителів центральної частини і північних широт».


Продукт №2 - жирна риба


Найбільша кількість вітаміну Д присутня в рибних продуктах. Крім того, рибки поїдають багаті поживними речовинами водорості і планктон, що позитивно відбивається на складі м'яса.

При складанні меню перевагу варто віддавати жирній рибі, так як вітамін D жиророзчинний. Нижче представлено, в яких продуктах міститься вітамін Д.

«Продукти, що містять вітамін D»

  • Оселедець 300% від добової норми
  • Лосось / кета 163% від добової норми
  • Скумбрія 161% від добової норми
  • Сьомга 110% від добової норми
  • Консервований тунець (краще брати у власному соку, а не в маслі) 57% від добової норми
  • Щука 25% від добової норми
  • Морський окунь 23% від добової норми.

Жирна риба гарна ще й тим, що містить багато омега-3. Це різновид ненасичених жирів, які позитивно впливають на стан шкіри, серця і судин, імунітет і головний мозок.

Продукт №3 - курячі яйця


На жаль, хороша риба коштує дорого. Та й не всі її люблять. У яких ще продуктах міститься більше вітаміну Д, ніж організм отримує від сонця?

Зверніть увагу на яйця, а точніше - на жовтки. З 100 г продукту ваш організм отримає 77% добової норми вітаміну. Чим не привід полюбити омлет на сніданок? Крім того, яйця багаті речовинами, які допомагають зберегти гостроту зору - бета-каротином і лютеїн.

Думка експерта: «Для вироблення вітаміну D організму потрібен холестерин. Без шкоди для здоров'я ви можете їсти яйця 3-5 разів на тиждень».


Продукт №4 - гриби


Як ви вже помітили, продукти, багаті вітаміном D, мають переважно тваринне походження. Тому в зону ризику потрапляють вегетаріанці. Та й люди з серцево-судинними захворюваннями не можуть дозволити собі багато жирного.

Лікарі таким пацієнтам часто радять вживати гриби. Найбільше вітаміну D містять такі види:

  • лисички - 53%;
  • сморчки - 51%;
  • шиітаке (сушені) - 40% від добової норми в 100 г.

Для кращого засвоєння поживних речовин гриби краще згасити з невеликою кількістю масла. Можна зварити і грибний суп.

Важливо! Дуже високу концентрацію вітаміну D містять гриби, вирощені в грунті. Тепличні сорти (наприклад, шампіньйони) не мають доступу до сонця, тому в них присутня мало поживних речовин.


Продукт №5 - сири


Тверді сорти сиру ( «Російський», «Пошехонський», «Голландський» та інші) містять в середньому 8-10% добової норми вітаміну D в 100 г. Їх можна додавати в бутерброди, в овочеві салати та м'ясні страви.

Головна перевага сирів - високий вміст кальцію і фосфору. А вітамін D як раз і відповідає за засвоєння цих макроелементів. Виходить, що цей продукт приносить організму подвійну користь. Брак сирів криються в наявності «поганого» холестерину. Зловживання таким продуктом може спровокувати появу зайвої ваги і розвиток судинних захворювань.

Думка експерта: «Деякі люди сприймають сир як перекус. Не вважають калорії, вміст солей і часто перевищують норму споживання. А це може обернутися проблемами з вагою».


Отримувати вітамін D з продуктів навіть корисніше, ніж від сонця. Адже УФ-промені шкодять шкірі. А здорова їжа заповнює брак відразу декількох речовин і благотворно впливає на роботу внутрішніх органів. Однак до жирних продуктів варто ставитися обережно, їх слід грамотно поєднувати з низькокалорійними компонентами і вживати в міру.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Продукти для хрящів і суглобів: корисне харчування і вітаміни
Раціон людини багато в чому визначає його здоров’я, різні продукти можуть як покращити стан, так і нашкодити.
Що потрібно знати про вітамін C
Що потрібно знати про вітамін C
Що потрібно знати про вітамін C
17.02.20 Здорове харчування
Всім відомо, що головне призначення вітаміну С - допомагати організму боротися із застудою, але у нього є й інші корисні властивості.
Вітамін А. Споживання вітаміну А
Вітамін А. Споживання вітаміну А
Вітамін А. Споживання вітаміну А
17.02.20 Здорове харчування
Вітамін А - жиророзчинний вітамін, необхідний для оптимального забезпечення цілого ряду функцій організму.
5 солодощів для тих, хто на дієті
5 солодощів для тих, хто на дієті
5 солодощів для тих, хто на дієті
03.03.19 Здорове харчування
Чи можна їсти солодке і при цьому не поправлятися і навіть зміцнювати імунітет? Так! ViWa.com.ua підкаже рецепти правильних десертів.
Як їсти хурму: з чим, скільки і коли
Як їсти хурму: з чим, скільки і коли
Як їсти хурму: з чим, скільки і коли
01.03.19 Здорове харчування
Детальна інструкція по вживанню фрукта в нашому матеріалі.
Чому відмова від цукру не допоможе тобі схуднути
Цукор міститься в дуже багатьох продуктах - про багатьох ти навіть не підозрюєш. Скільки чайних ложок можна їсти в день і як навчитися правильно читати етикетки -