Як визначити непереносимість глютену: у себе і дитини

Як визначити непереносимість глютену: у себе і дитини

Здоров'я
24.04.2020
Макарони, крупи, випічка - «хіти» карантинного меню. Побічних ефектів на глютен, відповідно, стає більше.

Целіакія - це хронічне захворювання, пов'язане з генетично обумовленою непереносимістю білкового компонента клейковини злакових - глютену. У великій кількості він міститься в пшениці, житі, ячмені.

Як запідозрити целіакію


У людей з целіакію глютен ушкоджує слизову тонкої кишки, що заважає всмоктуванню харчових речовин. Реакція організму може з'явитися через кілька тижнів або навіть років після початку вживання продуктів з глютеном в складі.
У дітей після введення в раціон глютеновмістних продуктів через 1,5-2 місяці можуть виникнути безпричинна блювота, пінистий, смердючий стул, порушення апетиту, втрата маси тіла.

Найчастіше ці симптоми розвиваються поступово: спочатку дитина може проявляти дратівливість, погано спати. Іноді поштовхом до початку хвороби стає перенесена малюком інфекція.

У старших дітей частіше зустрічаються «типові форми», або невиражені кишкові симптоми: періодичні болі в животі, здуття, іноді - діарея. При цьому можуть бути слабкість, стомлюваність, атопічний дерматит, часті стоматити, болі в кістках і суглобах, карієс, головні болі, порушення сну, депресія.

Порушене всмоктування в тонкому кишечнику, токсичний вплив глютену здатне приводити до затримки росту, вираженим дефіцитним станам - залізодефіцитної і В12 анемії, остеопорозу.

Алергія на пшеницю і «чутливість до глютену»


Останнім часом зростає частота таких глютенозавісімих захворювань, як алергія на пшеницю, непереносимість глютену, або «чутливість до глютену», - стан, коли при надходженні продуктів, що містять глютен, розвиваються симптоми, схожі з проявами целіакії і алергії, але при обстеженні останні виключені.

На відміну від целіакії, «чутливість до глютену» може носити дозозалежний характер: при надходженні в організм невеликих доз глютену організм не проявляє жодних реакцій, але варто перевищити власну норму - і ознаки з'являються.

Безумовно, при виявленні непереносимості глютену лікар призначить безглютенової дієту і комплекс лікувальних заходів. Виключати цілу групу продуктів самостійно не варто: може виникнути дефіцит важливих нутрієнтів.

Як дотримуватися безглютенової дієти


Сьогодні єдиний метод лікування целіакії - сувора безглютеновая дієта, якої потрібно дотримуватися довічно. Вона передбачає повне виключення «явних» глютеновмістних продуктів, а також тих, де є «прихований глютен» і навіть його сліди.

До «заборонених» продуктів належать всі крупи, борошняні, хлібобулочні і макаронні вироби, кондитерську продукцію з пшениці, жита, ячменю, вівса. У цей список входять також булгур, кус-кус, жито, спельта, камут, пшеничне, манна, ячна, перлова крупи.

«Прихований глютен» часто застосовують як добавку у виробництві цукерок, ковбаси, томатних паст, крабових паличок, консервів всіх видів, кетчупів, сирків, сирів і сирків, майонезів, різноманітних соусів, чіпсів, квасу, пива. І це далеко не повний список.

Ключовий принцип - збалансованість


При складанні дієти слід враховувати наявність вторинних порушень, пов'язаних з дефіцитом макро- і мікронутрієнтів, які можуть потребувати корекції. При виявленні «дефіцитних станів» в безглютеновою дієті може бути збільшений вміст мікроелементів, наприклад, заліза і міді, кальцію і вітамінів групи В.

Раціон людей з целіакію залежить від періоду захворювання, тяжкості стану, віку. Він повинен будуватися на основі принципів збалансованості під наглядом дієтолога з досвідом ведення таких пацієнтів.

Хворий повинен вживати достатню кількість повноцінних білків, якісних жирів і, звичайно, вуглеводів. Останні можна отримати з круп, бобових, картоплі, овочів і фруктів.



При целіакії можна використовувати рис, гречку, кукурудзу, пшоно, амарант, кіноа, сорго. Безпечними є борошно, виготовлене з цих круп, а також борошно і крохмаль картоплі, бобових.

З огляду на, що навіть сліди глютену можуть погіршувати стан хворого на целіакію, рекомендуються спеціалізовані продукти, які виробляються на окремих виробничих лініях і мають маркування «без глютену». Це знак «перекресленим колосом» з позначенням країни-виробника і нумерацією, що відповідає порядку продукту в системі ліцензування.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Як зволожити слизову носа: аптечні і домашні засоби
Зволоження носа входить в рекомендації МОЗ щодо профілактики сезонних хвороб. Дізналися у експерта, як робити це правильно.
9 ознак, коли біль в животі є ознакою захворювання
Причиною неприємних відчуттів в черевній порожнині може виступати як просте порушення травлення, так і різні проблеми, не пов'язані з роботою шлунково-кишкового тракту.
Низьке вживання вітамінів призводить до порушення обміну речовин
Вітаміни являють собою натуральні живильні речовини, які є життєво важливими компонентами для життєдіяльності нашого організму, навіть не дивлячись на те, що необхідні в
12 ознак, що у вас є непереносимість глютену
У злаках є білок, який не завжди легко перетравлюється і засвоюється. Алергія на глютен, симптоми якої можна сплутати з ознаками інших захворювань, спостерігається у 13%
11 загальних попереджувальних знаків, які ваше тіло дає вам і що вони означають
Потрібно звертати увагу на тонкі натяки, які демонструє ваш організм.
25 небезпечних для здоров'я симптомів, які ви ніколи не повинні ігнорувати
Тіло посилає нам тривожні сигнали, які говорять про порушення роботи організму.