Як визначити непереносимість глютену: у себе і дитини
Здоров'я
Макарони, крупи, випічка - «хіти» карантинного меню. Побічних ефектів на глютен, відповідно, стає більше.
Целіакія - це хронічне захворювання, пов'язане з генетично обумовленою непереносимістю білкового компонента клейковини злакових - глютену. У великій кількості він міститься в пшениці, житі, ячмені.
У людей з целіакію глютен ушкоджує слизову тонкої кишки, що заважає всмоктуванню харчових речовин. Реакція організму може з'явитися через кілька тижнів або навіть років після початку вживання продуктів з глютеном в складі.
Целіакія - це хронічне захворювання, пов'язане з генетично обумовленою непереносимістю білкового компонента клейковини злакових - глютену. У великій кількості він міститься в пшениці, житі, ячмені.
Як запідозрити целіакію
У людей з целіакію глютен ушкоджує слизову тонкої кишки, що заважає всмоктуванню харчових речовин. Реакція організму може з'явитися через кілька тижнів або навіть років після початку вживання продуктів з глютеном в складі.
У дітей після введення в раціон глютеновмістних продуктів через 1,5-2 місяці можуть виникнути безпричинна блювота, пінистий, смердючий стул, порушення апетиту, втрата маси тіла.
Найчастіше ці симптоми розвиваються поступово: спочатку дитина може проявляти дратівливість, погано спати. Іноді поштовхом до початку хвороби стає перенесена малюком інфекція.
У старших дітей частіше зустрічаються «типові форми», або невиражені кишкові симптоми: періодичні болі в животі, здуття, іноді - діарея. При цьому можуть бути слабкість, стомлюваність, атопічний дерматит, часті стоматити, болі в кістках і суглобах, карієс, головні болі, порушення сну, депресія.
Порушене всмоктування в тонкому кишечнику, токсичний вплив глютену здатне приводити до затримки росту, вираженим дефіцитним станам - залізодефіцитної і В12 анемії, остеопорозу.
Останнім часом зростає частота таких глютенозавісімих захворювань, як алергія на пшеницю, непереносимість глютену, або «чутливість до глютену», - стан, коли при надходженні продуктів, що містять глютен, розвиваються симптоми, схожі з проявами целіакії і алергії, але при обстеженні останні виключені.
На відміну від целіакії, «чутливість до глютену» може носити дозозалежний характер: при надходженні в організм невеликих доз глютену організм не проявляє жодних реакцій, але варто перевищити власну норму - і ознаки з'являються.
Безумовно, при виявленні непереносимості глютену лікар призначить безглютенової дієту і комплекс лікувальних заходів. Виключати цілу групу продуктів самостійно не варто: може виникнути дефіцит важливих нутрієнтів.
Сьогодні єдиний метод лікування целіакії - сувора безглютеновая дієта, якої потрібно дотримуватися довічно. Вона передбачає повне виключення «явних» глютеновмістних продуктів, а також тих, де є «прихований глютен» і навіть його сліди.
До «заборонених» продуктів належать всі крупи, борошняні, хлібобулочні і макаронні вироби, кондитерську продукцію з пшениці, жита, ячменю, вівса. У цей список входять також булгур, кус-кус, жито, спельта, камут, пшеничне, манна, ячна, перлова крупи.
«Прихований глютен» часто застосовують як добавку у виробництві цукерок, ковбаси, томатних паст, крабових паличок, консервів всіх видів, кетчупів, сирків, сирів і сирків, майонезів, різноманітних соусів, чіпсів, квасу, пива. І це далеко не повний список.
При складанні дієти слід враховувати наявність вторинних порушень, пов'язаних з дефіцитом макро- і мікронутрієнтів, які можуть потребувати корекції. При виявленні «дефіцитних станів» в безглютеновою дієті може бути збільшений вміст мікроелементів, наприклад, заліза і міді, кальцію і вітамінів групи В.
Раціон людей з целіакію залежить від періоду захворювання, тяжкості стану, віку. Він повинен будуватися на основі принципів збалансованості під наглядом дієтолога з досвідом ведення таких пацієнтів.
Хворий повинен вживати достатню кількість повноцінних білків, якісних жирів і, звичайно, вуглеводів. Останні можна отримати з круп, бобових, картоплі, овочів і фруктів.
Найчастіше ці симптоми розвиваються поступово: спочатку дитина може проявляти дратівливість, погано спати. Іноді поштовхом до початку хвороби стає перенесена малюком інфекція.
У старших дітей частіше зустрічаються «типові форми», або невиражені кишкові симптоми: періодичні болі в животі, здуття, іноді - діарея. При цьому можуть бути слабкість, стомлюваність, атопічний дерматит, часті стоматити, болі в кістках і суглобах, карієс, головні болі, порушення сну, депресія.
Порушене всмоктування в тонкому кишечнику, токсичний вплив глютену здатне приводити до затримки росту, вираженим дефіцитним станам - залізодефіцитної і В12 анемії, остеопорозу.
Алергія на пшеницю і «чутливість до глютену»
Останнім часом зростає частота таких глютенозавісімих захворювань, як алергія на пшеницю, непереносимість глютену, або «чутливість до глютену», - стан, коли при надходженні продуктів, що містять глютен, розвиваються симптоми, схожі з проявами целіакії і алергії, але при обстеженні останні виключені.
На відміну від целіакії, «чутливість до глютену» може носити дозозалежний характер: при надходженні в організм невеликих доз глютену організм не проявляє жодних реакцій, але варто перевищити власну норму - і ознаки з'являються.
Безумовно, при виявленні непереносимості глютену лікар призначить безглютенової дієту і комплекс лікувальних заходів. Виключати цілу групу продуктів самостійно не варто: може виникнути дефіцит важливих нутрієнтів.
Як дотримуватися безглютенової дієти
Сьогодні єдиний метод лікування целіакії - сувора безглютеновая дієта, якої потрібно дотримуватися довічно. Вона передбачає повне виключення «явних» глютеновмістних продуктів, а також тих, де є «прихований глютен» і навіть його сліди.
До «заборонених» продуктів належать всі крупи, борошняні, хлібобулочні і макаронні вироби, кондитерську продукцію з пшениці, жита, ячменю, вівса. У цей список входять також булгур, кус-кус, жито, спельта, камут, пшеничне, манна, ячна, перлова крупи.
«Прихований глютен» часто застосовують як добавку у виробництві цукерок, ковбаси, томатних паст, крабових паличок, консервів всіх видів, кетчупів, сирків, сирів і сирків, майонезів, різноманітних соусів, чіпсів, квасу, пива. І це далеко не повний список.
Ключовий принцип - збалансованість
При складанні дієти слід враховувати наявність вторинних порушень, пов'язаних з дефіцитом макро- і мікронутрієнтів, які можуть потребувати корекції. При виявленні «дефіцитних станів» в безглютеновою дієті може бути збільшений вміст мікроелементів, наприклад, заліза і міді, кальцію і вітамінів групи В.
Раціон людей з целіакію залежить від періоду захворювання, тяжкості стану, віку. Він повинен будуватися на основі принципів збалансованості під наглядом дієтолога з досвідом ведення таких пацієнтів.
Хворий повинен вживати достатню кількість повноцінних білків, якісних жирів і, звичайно, вуглеводів. Останні можна отримати з круп, бобових, картоплі, овочів і фруктів.
При целіакії можна використовувати рис, гречку, кукурудзу, пшоно, амарант, кіноа, сорго. Безпечними є борошно, виготовлене з цих круп, а також борошно і крохмаль картоплі, бобових.
З огляду на, що навіть сліди глютену можуть погіршувати стан хворого на целіакію, рекомендуються спеціалізовані продукти, які виробляються на окремих виробничих лініях і мають маркування «без глютену». Це знак «перекресленим колосом» з позначенням країни-виробника і нумерацією, що відповідає порядку продукту в системі ліцензування.
З огляду на, що навіть сліди глютену можуть погіршувати стан хворого на целіакію, рекомендуються спеціалізовані продукти, які виробляються на окремих виробничих лініях і мають маркування «без глютену». Це знак «перекресленим колосом» з позначенням країни-виробника і нумерацією, що відповідає порядку продукту в системі ліцензування.
Думки наших читачок (0)
Зволоження носа входить в рекомендації МОЗ щодо профілактики сезонних хвороб. Дізналися у експерта, як робити це правильно.
Причиною неприємних відчуттів в черевній порожнині може виступати як просте порушення травлення, так і різні проблеми, не пов'язані з роботою шлунково-кишкового тракту.
Вітаміни являють собою натуральні живильні речовини, які є життєво важливими компонентами для життєдіяльності нашого організму, навіть не дивлячись на те, що необхідні в
У злаках є білок, який не завжди легко перетравлюється і засвоюється. Алергія на глютен, симптоми якої можна сплутати з ознаками інших захворювань, спостерігається у 13%