
Джерело вітамінів: користь та шкода черешні для здоров’я людини
Здорове харчування
Смачна ягода, комора вітамінів і мінералів, природний лікар - все це черешня. Чому вона настільки корисна і що трапиться, якщо з'їсти її з надлишком - розповідає фахівець.
Черешня буває жовтого, помаранчевого, а частіше соковито-червоного, часом до чорноти. Багато хто з нас замислюється: черешня - це тільки користь чи ще й шкоду для здоров'я? Розбираємося разом з фахівцем - дієтологом і нутриціології.
Черешня буває жовтого, помаранчевого, а частіше соковито-червоного, часом до чорноти. Багато хто з нас замислюється: черешня - це тільки користь чи ще й шкоду для здоров'я? Розбираємося разом з фахівцем - дієтологом і нутриціології.
Користь і шкода черешні для здоров'я людини
Для початку розберемо складу цих солодких ягід.
- Вітамін С зміцнює захисні сили організму. Він підтримує імунну систему, стимулює діяльність ендокринних залоз, підвищує поріг стомлюваності. Однак навіть при найменшій термічній обробці аскорбінова кислота швидко розпадається. Наприклад, в компоті з черешні або в сушеної черешні (якщо вона сушиться в духовці), вітамін С вже практично відсутня, і великої користі для організму вона не принесе.
- Вітамін В. Властивості цієї групи вітамінів досить широкі - з нормалізації емоційного здоров'я (особливо важливо для людей, часто стикаються зі стресом) до допомоги в роботі серцево-судинної системи і кишечника.
- Вітамін Е - потужний антиоксидант.
- Вітамін РР часто називають «вітаміном довголіття» за його здатність знижувати рівень шкідливого холестерину в крові.
- Калій. Необхідний для скорочення м'язів, функціонування нервової системи, регуляції кров'яного тиску і багатьох інших важливих процесів в організмі.
- Клітковина. Допомагає підтримувати здоров'я травної системи, маючи корисні кишкові бактерії і сприяючи нормальній перистальтиці кишечника.
- Бета-каротин.
- Холін.
- Корисні органічні кислоти: яблучна, лимонна, бурштинова.
- Фтор, залізо, цинк, натрій, мідь, хром, кобальт, кремній, йод.
- Флавоноїди.
- Пектин.
Високий рівень вмісту антиоксидантів в ягодах може допомогти в боротьбі з окислювальним стресом - станом, пов'язаним з безліччю хронічних захворювань і передчасним старінням організму.
Корисні властивості
Кислий сік (як вишні, так і черешні), прискорює відновлення м'язів, зменшує м'язовий біль, викликану фізичними вправами, і запобігає втраті сили у професійних спортсменів.
Черешня може знизити рівень сечової кислоти в організмі, що робить її особливо корисною для людей з подагрою.
У ягодах міститься мелатонін - гормон сну, при дефіциті якого людина часто відчуває безсоння. Саме тому черешня допомагає регулювати цикл сну і неспання.
Користь черешні в період вагітності
Черешня заповнює дефіцит такого важливого мікроелемента, як залізо.
Калій підтримує роботу серця вагітної, фосфор і кальцій беруть участь у формуванні опорно-рухового апарату малюка.
Вітамін В відмінно підтримує всі функції нервової системи майбутньої мами.
Черешня допомагає заспокоїти блювотний рефлекс, позбутися від нудоти, полегшуючи тим самим симптоми токсикозу.
Для вагітних жінок ця ягода служить для втамування апетиту і спраги, оскільки містить багато соку.
Протипоказання
Захворювання шлунково-кишкового тракту. У складі черешні є ряд екстрактивних речовин, що викликають подразнення слизових оболонок шлунка, дванадцятипалої кишки. Не рекомендується вживати черешню при загостренні гастриту, ентериту, виразкової хвороби, а також при наявності синдрому порушення всмоктування або роздратованого кишечника, так як це може спричинити ускладнення захворювань.
Алергічні реакції, індивідуальна непереносимість.
Цукровий діабет.
Яку вибрати: червону або жовту
Жовта черешня також може приносити і користь, і шкоду для здоров'я, як і інші сорти. За своїми властивостями вона схожа з червоною. Основна відмінність цих двох ягід в тому, що червона черешня плодоносить пізніше. І, відповідно, жовта черешня більше пристосована для вирощування в суворому кліматі, наприклад, Далекого Сходу.
Жовта черешня більше рекомендується людям, у яких є проблеми зі щитовидною залозою. У ній знаходиться достатня кількість йоду, на відміну від червоного сорту.
Чи є спосіб зберегти ягоди черешні надовго, щоб вся користь залишилася? На жаль, будь-яка термічна обробка ягід впливає на присутність в них вітамінів. Багато хто запитує, чи зберігається користь в сушеної черешні і чи є в ній шкода? За своєю суттю висушування - це така ж термічна обробка, як і варіння.
Є і ще один нюанс. Якщо свіжа черешня є проносним (потрібно з'їсти натщесерце порцію ягід), то сушена, навпаки, має закріплюючу дію.
А що щодо користі і шкоди замороженої черешні? Так, при заморожуванні, бажано шокової (при низьких температурах), корисних речовин в ягоді залишається значно більше, ніж при варінні.
Як зберегти ягоди
Чи є спосіб зберегти ягоди черешні надовго, щоб вся користь залишилася? На жаль, будь-яка термічна обробка ягід впливає на присутність в них вітамінів. Багато хто запитує, чи зберігається користь в сушеної черешні і чи є в ній шкода? За своєю суттю висушування - це така ж термічна обробка, як і варіння.
Є і ще один нюанс. Якщо свіжа черешня є проносним (потрібно з'їсти натщесерце порцію ягід), то сушена, навпаки, має закріплюючу дію.
А що щодо користі і шкоди замороженої черешні? Так, при заморожуванні, бажано шокової (при низьких температурах), корисних речовин в ягоді залишається значно більше, ніж при варінні.
Як заморозити ягоди правильно
- Потрібно перебрати всі ягоди, викинути ті, що починають псуватися, гнити.
- Після цього слід видалити плодоніжки, добре промити ягоди.
- Протерти черешню сухими вбираючими серветками або кухонним рушником, відправити сушитися на повітря.
- Суха, чиста черешня укладається на піддон в один ряд рівним шаром, відправляється в морозилку на 4-5 годин.
- Після цього можна розкласти ягоди по контейнерах або пакетах - в залежності від того, як зручніше їх зберігати, і знову прибрати їх в морозилку.
- Чому не можна відразу прибрати ягоди в пакет? Вони просто злипнуться, почнуть нерівномірно замерзати, в результаті замість акуратною розсипи заморожених ягід, вийде один злиплий ком.
Думки наших читачок (0)

Безперечно, яйце – дуже корисний продукт, і в раціоні здорової людини повинен бути присутнім кожен день.

Всім відомо, що головне призначення вітаміну С - допомагати організму боротися із застудою, але у нього є й інші корисні властивості.

Відчуваєш себе млявою, немає сил прокинутися і встати? Проблему вирішити простіше, ніж ти думаєш - додай в раціон ці продукти.

Чи можна їсти солодке і при цьому не поправлятися і навіть зміцнювати імунітет? Так! ViWa.com.ua підкаже рецепти правильних десертів.

Стейк лосося або запечена скумбрія просто зобов'язані бути на столі двічі в тиждень. Це той мінімум, який дозволить отримати важливі речовини для збереження здоров'я і