Джерело вітамінів: користь та шкода черешні для здоров’я людини

Джерело вітамінів: користь та шкода черешні для здоров’я людини

Здорове харчування
24.05.2020
Смачна ягода, комора вітамінів і мінералів, природний лікар - все це черешня. Чому вона настільки корисна і що трапиться, якщо з'їсти її з надлишком - розповідає фахівець.

Черешня буває жовтого, помаранчевого, а частіше соковито-червоного, часом до чорноти. Багато хто з нас замислюється: черешня - це тільки користь чи ще й шкоду для здоров'я? Розбираємося разом з фахівцем - дієтологом і нутриціології.


Користь і шкода черешні для здоров'я людини


Для початку розберемо складу цих солодких ягід.

  • Вітамін С зміцнює захисні сили організму. Він підтримує імунну систему, стимулює діяльність ендокринних залоз, підвищує поріг стомлюваності. Однак навіть при найменшій термічній обробці аскорбінова кислота швидко розпадається. Наприклад, в компоті з черешні або в сушеної черешні (якщо вона сушиться в духовці), вітамін С вже практично відсутня, і великої користі для організму вона не принесе.
  • Вітамін В. Властивості цієї групи вітамінів досить широкі - з нормалізації емоційного здоров'я (особливо важливо для людей, часто стикаються зі стресом) до допомоги в роботі серцево-судинної системи і кишечника.
  • Вітамін Е - потужний антиоксидант.
  • Вітамін РР часто називають «вітаміном довголіття» за його здатність знижувати рівень шкідливого холестерину в крові.
  • Калій. Необхідний для скорочення м'язів, функціонування нервової системи, регуляції кров'яного тиску і багатьох інших важливих процесів в організмі.
  • Клітковина. Допомагає підтримувати здоров'я травної системи, маючи корисні кишкові бактерії і сприяючи нормальній перистальтиці кишечника.
  • Бета-каротин.
  • Холін.
  • Корисні органічні кислоти: яблучна, лимонна, бурштинова.
  • Фтор, залізо, цинк, натрій, мідь, хром, кобальт, кремній, йод.
  • Флавоноїди.
  • Пектин.

Високий рівень вмісту антиоксидантів в ягодах може допомогти в боротьбі з окислювальним стресом - станом, пов'язаним з безліччю хронічних захворювань і передчасним старінням організму.

Корисні властивості


Кислий сік (як вишні, так і черешні), прискорює відновлення м'язів, зменшує м'язовий біль, викликану фізичними вправами, і запобігає втраті сили у професійних спортсменів.
Черешня може знизити рівень сечової кислоти в організмі, що робить її особливо корисною для людей з подагрою.
У ягодах міститься мелатонін - гормон сну, при дефіциті якого людина часто відчуває безсоння. Саме тому черешня допомагає регулювати цикл сну і неспання.

Користь черешні в період вагітності


Черешня заповнює дефіцит такого важливого мікроелемента, як залізо.
Калій підтримує роботу серця вагітної, фосфор і кальцій беруть участь у формуванні опорно-рухового апарату малюка.
Вітамін В відмінно підтримує всі функції нервової системи майбутньої мами.
Черешня допомагає заспокоїти блювотний рефлекс, позбутися від нудоти, полегшуючи тим самим симптоми токсикозу.
Для вагітних жінок ця ягода служить для втамування апетиту і спраги, оскільки містить багато соку.

Протипоказання


Захворювання шлунково-кишкового тракту. У складі черешні є ряд екстрактивних речовин, що викликають подразнення слизових оболонок шлунка, дванадцятипалої кишки. Не рекомендується вживати черешню при загостренні гастриту, ентериту, виразкової хвороби, а також при наявності синдрому порушення всмоктування або роздратованого кишечника, так як це може спричинити ускладнення захворювань.
Алергічні реакції, індивідуальна непереносимість.
Цукровий діабет.

Яку вибрати: червону або жовту


Жовта черешня також може приносити і користь, і шкоду для здоров'я, як і інші сорти. За своїми властивостями вона схожа з червоною. Основна відмінність цих двох ягід в тому, що червона черешня плодоносить пізніше. І, відповідно, жовта черешня більше пристосована для вирощування в суворому кліматі, наприклад, Далекого Сходу.

Жовта черешня більше рекомендується людям, у яких є проблеми зі щитовидною залозою. У ній знаходиться достатня кількість йоду, на відміну від червоного сорту.

Як зберегти ягоди


Чи є спосіб зберегти ягоди черешні надовго, щоб вся користь залишилася? На жаль, будь-яка термічна обробка ягід впливає на присутність в них вітамінів. Багато хто запитує, чи зберігається користь в сушеної черешні і чи є в ній шкода? За своєю суттю висушування - це така ж термічна обробка, як і варіння.

Є і ще один нюанс. Якщо свіжа черешня є проносним (потрібно з'їсти натщесерце порцію ягід), то сушена, навпаки, має закріплюючу дію.

А що щодо користі і шкоди замороженої черешні? Так, при заморожуванні, бажано шокової (при низьких температурах), корисних речовин в ягоді залишається значно більше, ніж при варінні.

Як заморозити ягоди правильно


  • Потрібно перебрати всі ягоди, викинути ті, що починають псуватися, гнити.
  • Після цього слід видалити плодоніжки, добре промити ягоди.
  • Протерти черешню сухими вбираючими серветками або кухонним рушником, відправити сушитися на повітря.
  • Суха, чиста черешня укладається на піддон в один ряд рівним шаром, відправляється в морозилку на 4-5 годин.
  • Після цього можна розкласти ягоди по контейнерах або пакетах - в залежності від того, як зручніше їх зберігати, і знову прибрати їх в морозилку.
  • Чому не можна відразу прибрати ягоди в пакет? Вони просто злипнуться, почнуть нерівномірно замерзати, в результаті замість акуратною розсипи заморожених ягід, вийде один злиплий ком.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Чи корисно пити сирі яйця
Чи корисно пити сирі яйця
Чи корисно пити сирі яйця
17.02.20 Здорове харчування
Безперечно, яйце – дуже корисний продукт, і в раціоні здорової людини повинен бути присутнім кожен день.
Що потрібно знати про вітамін C
Що потрібно знати про вітамін C
Що потрібно знати про вітамін C
17.02.20 Здорове харчування
Всім відомо, що головне призначення вітаміну С - допомагати організму боротися із застудою, але у нього є й інші корисні властивості.
Замість енергетика: 7 продуктів проти апатії
Відчуваєш себе млявою, немає сил прокинутися і встати? Проблему вирішити простіше, ніж ти думаєш - додай в раціон ці продукти.
5 солодощів для тих, хто на дієті
5 солодощів для тих, хто на дієті
5 солодощів для тих, хто на дієті
03.03.19 Здорове харчування
Чи можна їсти солодке і при цьому не поправлятися і навіть зміцнювати імунітет? Так! ViWa.com.ua підкаже рецепти правильних десертів.
Яка риба найкорисніша: рейтинг 14 сортів
Стейк лосося або запечена скумбрія просто зобов'язані бути на столі двічі в тиждень. Це той мінімум, який дозволить отримати важливі речовини для збереження здоров'я і
5 несподіваних властивостей баклажана
5 несподіваних властивостей баклажана
5 несподіваних властивостей баклажана
18.02.19 Здорове харчування
Баклажан родом з індійських тропіків. До України він потрапив в середині XVI століття і на подив легко прижився в нашому досить суворому кліматі. Між іншим, з точки зору