Чим ще корисний щавель для організму людини

Чим ще корисний щавель для організму людини

Здорове харчування
30.05.2020
Ця рослина - безцінне джерело вітамінів і кислот. Чому? Віва розповість докладніше. Заодно з'ясуємо, чим корисний щавель для жінок.

Щавель давно став для нас звичним продуктом. Він навіть злегка загубився в ряду таких модних трав в гастрономії, як рукола, кінза, базилік. Що, взагалі-то, зовсім несправедливо! У багатьох з нас на городі росте джерело вітамінів і мінералів. І це знали ще наші предки, які почали вживати в їжу цю траву з приємною кислинкою ще в XVII столітті. Пора реабілітувати щавель. Користь і шкода для здоров'я цієї трави зараз досить добре вивчені вченими і лікарями.

Існує 120 видів щавлю. Найпоширеніший і знайомий нам з дитинства - звичайний, або кислий щавель. Саме він найчастіше вживається в їжу.


17 головних елементів


Біологічна цінність щавлю набагато більше, ніж у інших видів зелені.

У 100 г продукту міститься:

  • білки - 1,5 г;
  • жири - 0,3 г;
  • вуглеводи - 2,9 г;
  • органічні кислоти - 0,7 г;
  • ненасичені жирні кислоти - 0,1 г;
  • насичені жирні кислоти - 0,1 г;
  • вітамін В1 - 0,19 мг;
  • вітамін В2 - 0,1 мг;
  • вітамін С - 43 мг;
  • вітамін Е - 2 мг;
  • вітамін РР (вітамін В3) - 0,6 мг;
  • вітамін А - 0,4 мг;
  • калій - 500 мг;
  • кальцій - 47 мг;
  • магній - 85 мг;
  • залізо - 2 мг;
  • фосфор - 90 мг.

Розповімо докладніше про корисні властивості деяких елементів.

Та найхарактерніша кислинка в продукті пояснюється присутністю в складі кислот: лимонної, яблучної, але головним чином, щавлевої, яка була названа так тому, що вперше була виділена саме з щавлю. Також щавлева кислота є в шпинаті, ревені, петрушці (правда, зовсім в малих кількостях).Органічні кислоти, які присутні в щавлі, сприяють засвоєнню в організмі людини заліза. Це один з основних елементів, що беруть участь в кровотворенні.
Користь щавлю пояснюється і присутністю в продукті вітаміну С (аскорбінової кислоти). Це потужний антиоксидант. Він покращує імунітет, має протизапальні властивості, зміцнює стінки судин і допомагає кращому всмоктуванню заліза з шлунково-кишкового тракту. У 100 г щавлю міститься майже 80% від добової дози вітаміну С. Пам'ятай, що при будь-якій термічній обробці він майже весь руйнується.
Вітаміни групи B, якими також багатий щавель, важливі для утворення червоних кров'яних тілець і відновлення клітин.
Вітамін А (в 100 г щавлю міститься майже половина добової норми) покращує зір і стан шкіри.
У складі рослини є вітамін K який досить рідко зустрічається, вкрай необхідний для гарного згортання крові. Він же відновлює мікрофлору кишечника.
Комплексна робота калію, кальцію і магнію поліпшують роботу серцево-судинної системи, зміцнюють кісткову тканину.

11 корисних властивостей щавлю


Щавель дуже корисний для організму людини. У ньому міститься маса важливих вітамінів, макро- і мікроелементів, але працюють вони в комплексі.

Зміцнює імунну систему. Вітамін С допомагає організму боротися з бактеріями і вірусами.
Запобігає розвитку анемії. Органічні кислоти і вітамін С сприяють засвоєнню заліза.
Покращує стан серцево-судинної системи. Стінки судин стають міцнішими, нормалізується кров'яний тиск.
Знижує рівень цукру в крові. Це відбувається за рахунок комплексної роботи мікроелементів що містяться в щавлі. Вони в цілому налагоджують обмінні процеси в організмі.
Стимулює роботу травної системи. Щавлева кислота посилює утворення шлункового соку і стимулює роботу шлунково-кишкового тракту. Таким чином, щавель допомагає засвоєнню їжі. Знаючи це, тепер не бійся додавати корисну траву в різні страви. До речі, це рекомендується робити навіть тим, хто страждає від дисбактеріозу.
Антиоксидантні компоненти позбавляють організм від вільних радикалів, знижують рівень холестерину в крові і запобігають розвитку раку.
Нормалізує роботу нирок. Щавель має і сечогінний ефект, допомагає позбутися набряків.
Зменшує кровоточивість ясен. Це відбувається за рахунок протизапальних властивостей елементів що містяться в щавлі. Крім того, вітамін К покращує згортання крові.
Зміцнює зір і запобігає розвитку катаракти. Скажімо спасибі вітаміну А, який також бореться з віковими очними змінами.
Допомагає справлятися з авітамінозом. Щавель якраз встигає в той час, коли наш організм після зими відчуває гостру нестачу вітамінів.
Знімає стрес. Це результат роботи вітаміну С і доброго засвоєння заліза в організмі. Адже саме недолік заліза часто призводить до млявості і втрати енергії.

5 важливих для жінок властивостей щавлю


Щоб перелічити всі властивості продукту, доведеться написати багатосторінкову наукову працю. Але в ньому нам особливо важлива глава: «Щавель: користь і шкода для здоров'я жінки». Зупинимося детальніше.

  • Вітаміну А, що міститься в щавлі, бореться зі старінням. Не даремно він входить до складу більшості антивікових кремів. Цей мікроелемент покращує синтез колагену, сприяє швидкому відновленню клітин епідермісу, бореться з висипом вугрів і пігментацією.
  • Вітамін С також підтримує еластичність шкіри, позбавляє її від зморшок.
  • Вітамін До регулює згортання крові. Він необхідний жінкам, які страждають рясними кровотечами під час менструацій.
  • Фолієва кислота (вітамін В9), яка також присутня в щавлі, впливає на жіночу репродуктивну функцію. Її рекомендують приймати в період менопаузи. Також нестача фолієвої кислоти може привести до безпліддя і викидня. Тому щавель можна включати в раціон вагітним жінкам, правда, в обмежених кількостях.

Калорійність продукту - ще один важливий для жінок фактор. У щавлю вона дуже низька (в 100 г - 22 ккал). Вживання цієї трави покращує обмін речовин і роботу шлунково-кишкового тракту, виводить токсини і шлаки. Тому щавель входить в список продуктів, рекомендованих для дієтичного харчування.


Користь щавлю для чоловіків
  • Запобігає розвитку хвороб сечостатевої системи.
  • Покращує роботу передміхурової залози.
  • Підсилює циркуляцію крові в органах малого таза.
  • Допомагає впоратися з похміллям за рахунок швидкого виведення токсинів.
  • Покращує репродуктивну функцію (завдяки присутності фолієвої кислоти) і потенцію.

4 головних протипоказання


  • Щавлева кислота перешкоджає всмоктуванню кальцію в кишечнику, він просто не потрапляє в кров, тому організм позбавляється цього важливого елемента. Особливо це небезпечно для літніх людей, у яких кістки з віком стають дуже крихкими саме через нестачу кальцію.
  • Щавлева кислота сприяє відкладенню каменів в нирках. З'єднуючись з кальцієм, вона утворює оксалати (солі), які і трансформуються в ниркові камені.
  • Надлишок щавлю в раціоні також може впливати на стан опорно-рухової системи. Оксалати також можуть накопичуватися в суглобах, провокуючи появу артрозу і артритів, ревматизму.
  • Кислоти, що містяться в щавлі, можуть спровокувати підвищення рівня кислотності в шлунку.

При яких захворюваннях надмірне вживання щавлю протипоказано:

  • мочекам'яна хвороба;
  • виразка шлунка і дванадцятипалої кишки,
  • гастрит (особливо в період загострення);
  • панкреатит;
  • подагра;
  • остеопороз, артрит.

Безпечна норма вживання щавлю - 150 г молодої зелені в добу.

Який щавель корисний


Безпечніше і корисніше за все вживати молодий щавель, в якому вміст щавлевої кислоти нижче, ніж в старому або консервованому (320 мг проти 400 мг в 100 г).

Тому вибирати щавель потрібно за кількома критеріями:

  • колір: яскраво-зелений, ніяких жовтих вкраплень (це ознака старіння).
  • розмір: молодий щавель невеликий за розміром.
  • стан: листя без в'янення і пошкоджень, щільне, пружне стебло.

Найкорисніше їсти щавель в свіжому вигляді, додавати його в салати. Але також можна:

  • зберігати в склянці з водою, як квіти. Ємність можна поставити і в холодильник (краще місце - дверцята);
  • заморозити. Вимити, відкинути на друшляк, щоб він висох, помістити в вакуумний контейнер і покласти в морозильну камеру. У такому
  • вигляді концентрація вітаміну в щавлі навіть збільшиться;
  • висушити. Уникати прямих сонячних променів і температури вище 60° C, інакше всі вітаміни пропадуть.

Щавлевий суп з яйцем і картоплею смачний, але вітамінів в ньому зовсім немає, так як при термічній обробці всі корисні мікроелементи, що містяться в рослині, руйнуються.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Джерело вітамінів: користь та шкода черешні для здоров’я людини
Смачна ягода, комора вітамінів і мінералів, природний лікар - все це черешня. Чому вона настільки корисна і що трапиться, якщо з'їсти її з надлишком - розповідає
Чи корисно пити сирі яйця
Чи корисно пити сирі яйця
Чи корисно пити сирі яйця
17.02.20 Здорове харчування
Безперечно, яйце – дуже корисний продукт, і в раціоні здорової людини повинен бути присутнім кожен день.
Пальмова олія: застосування, склад, користь і шкода масла
Для виробництва пальмової олії використовують масленічную пальму, яка виростає в тропічних країнах.
5 солодощів для тих, хто на дієті
5 солодощів для тих, хто на дієті
5 солодощів для тих, хто на дієті
03.03.19 Здорове харчування
Чи можна їсти солодке і при цьому не поправлятися і навіть зміцнювати імунітет? Так! ViWa.com.ua підкаже рецепти правильних десертів.
Яка риба найкорисніша: рейтинг 14 сортів
Стейк лосося або запечена скумбрія просто зобов'язані бути на столі двічі в тиждень. Це той мінімум, який дозволить отримати важливі речовини для збереження здоров'я і
8 сортів квасолі: їх назви та застосування
Ми розповімо, як не загубитися в різноманітті її видів і де який вид використовувати.