Абрикос: користь і шкода для здоров'я (і чим так важливі сухофрукти)

Абрикос: користь і шкода для здоров'я (і чим так важливі сухофрукти)

Здорове харчування
14.06.2020
Чому так необхідно додавати в свій раціон свіжі абрикоси, з чим їх краще поєднувати і як зберігати - Viwa.com.ua розповість докладніше.

Родина абрикоса - Китай, а Європа дізналася про нього завдяки вірменським купцям, які привезли яскраво-помаранчеві плоди в Грецію. Уже тоді стали помічати корисні властивості цього фрукта, приємного і на око, і на смак. Поговоримо докладніше про свіжих і сушених абрикосах, користь і шкода яких вже добре вивчені вченими.

5 головних елементів в складі


Абрикос - продукт дуже поживний, з великим вмістом необхідних для здоров'я вітамінів, мінералів і мікроелементів.


У 100 г продукту міститься:

  • білки - 0,9 г;
  • жири - 0,1 г;
  • вуглеводи - 9 г;
  • вітамін С - 10 мг;
  • вітамін В4 - 2,4 мг;
  • бета-каротин - 1,6 мг;
  • вітамін Е - 1,1 мг;
  • вітамін РР - 0,8 мг;
  • калій - 305 мг;
  • кальцій - 28 мг;
  • фосфор - 26 мг;
  • залізо - 0,7 мг;
  • магній - 8 мг;
  • моно- і дисахариди - 8,3 г;
  • вода - 86 г;
  • калорійність - 44 ккал;
  • харчові волокна - 2,1 м

Які ж елементи з цього списку приносять максимальну користь?


Калій. За кількістю цієї речовини абрикос далеко випереджає інші фрукти, наприклад, персики і нектарини. Калій зміцнює стінки судин, а крім того, він витісняє натрій з організму, а з ним йде і зайва вода.
Кальцій. У складі абрикоса містяться майже всі мінерали, що відповідають за ріст і розвиток кісткової системи. Це фосфор, залізо, кальцій, магній та інші. А якщо приймати їх в комплексі з калієм, всі ці елементи краще засвоюються.
Харчові волокна. Клітковина потрібна нам для гарного травлення. Абрикос особливо багатий розчинною клітковиною, яка зменшує кількість холестерину і сприяє підтримці нормального рівня цукру в крові.
Антиоксиданти. До цієї групи можна віднести вітаміни А, С і Е, а також флавоноїди. Всі разом вони борються з вільними радикалами, які ушкоджують наші клітини, викликаючи рак. Хоча антиоксиданти можуть запобігти і інші хронічні хвороби за рахунок зменшення окислювального процесу в організмі в цілому.
Бета-каротин. Це провітамін А. Він дає абрикосу помаранчевий колір. В організмі бета-каротин під впливом різних процесів перетворюється на вітамін А, який необхідний для здоров'я наших очей.

Дієтологи радять для кращого засвоєння бета-каротину додавати в раціон жири. Наприклад, якщо ти з'їси абрикос з вершками, тоді вітамін А буде вироблятися в твоєму організмі ще успішніше, але це відбудеться за умови відсутності проблем з печінкою.

10 корисних властивостей абрикоса


Чому ж лікарі радять додавати в раціон харчування абрикоси? Користь і шкода для організму кожного продукту обумовлюється якраз його складом.

  1. Покращує роботу серцево-судинної системи. Калій та антиоксиданти зміцнюють судини і серцевий м'яз, нормалізують кров'яний тиск. Тому додавати в раціон абрикоси радять пацієнтам з аритмією і після інфаркту міокарда.
  2. Зміцнює зір. Бета-каротин, вітамін С і Е, а також інші мікроелементи захищають очі від пошкоджень, викликаних віковими змінами, негативним впливом навколишнього середовища, стресом і неправильним способом життя.
  3. Покращує травлення. Клітковина очищає кишечник, стимулює його перистальтику. Тому тим, хто страждає частими запорами і метеоризмом, лікарі рекомендують включати в раціон абрикоси. Харчові волокна, що містяться в м'якоті фруктів, підсилюють вироблення жовчі, нормалізують мікрофлору кишечника.
  4. Зміцнює імунітет. Здорова мікрофлора кишечника - серйозний захисний бар'єр, що перешкоджає проникненню хвороботворних бактерій і вірусів. Іншим фактором захисту є наявність в продукті антиоксидантів - вітамінів А, С і Е. Кілька абрикосів в день особливо корисно з'їдати літнім людям, а також тим, хто відновлюється після тривалої хвороби.
  5. Очищає організм. Вміщені в абрикосі пептиди виводять з організму радіонукліди (радіоактивні елементи) і важкі метали. Антиоксиданти перешкоджають розвитку ракових захворювань, а клітковина знижує рівень цукру і холестерину в крові.
  6. Покращує стан шкіри. Вітаміни групи В входять до списку найбільш важливих вітамінів краси, вони сприяють швидкому відновленню клітин епідермісу. Комплексна дія бета-каротину, вітамінів С і Е захищає від впливу ультрафіолетового випромінювання і забруднень навколишнього середовища. Крім того, ці мікроелементи допомагають у виробленні колагену, який надає шкірі молодість, свіжість і пружність.
  7. Має сечогінний ефект. Калій ефективно виводить, а точніше, витісняє натрій, тобто солі, які затримують воду в нашому організмі. Таким чином, вживання в їжу абрикоса допомагає розвантажити серце, знизити артеріальний тиск, налагодити роботу нирок і зменшити набряки.
  8. Зміцнює кістки. Магній, кальцій, фтор і інші елементи забезпечують зростання і розвиток кісткової системи. Це особливо важливо для людей похилого віку, у яких кістки з віком стають слабкими. Абрикоси в помірних кількостях радять включати в раціон вагітним жінкам. Фосфор забезпечує формування скелета плоду.
  9. Насичує організм вологою. У абрикосі міститься достатня кількість води. Волога важлива для підтримання водного балансу, від якого залежить регуляція кров'яного тиску, частота серцевих скорочень, хороший стан шкіри. Якщо людина п'є мало води, запобігти зневоднення (особливо під час спеки) допоможуть фрукти. Дієтологи радять з'їдати пару абрикосів після інтенсивних тренувань.
  10. Бореться зі старінням. Згідно з медичними дослідженнями, абрикоси попереджають виникнення хвороби Альцгеймера. Все це завдяки наявності великої кількості каротиноїдів.

4 основних протипоказання


Не на кожну людину той чи інший вітамін або мікроелемент може справити позитивний вплив. Абрикоси мають не тільки користь, але і шкоду.

Людям з цукровим діабетом слід їсти абрикоси з обережністю. Хоча це і низькокалорійний продукт, в ньому міститься значна кількість цукру. Глікемічний індекс абрикоса - 30 одиниць (це середній показник). З цієї ж причини схуднути за допомогою абрикосів не вийде.
При всіх гострих станах шлунково-кишкового тракту (виразкові хвороби, панкреатит, коліт, гастрит, геморой, подагра, холецистит) абрикоси треба виключити з раціону. Якщо настає стан ремісії, можна з'їсти кілька фруктів, але тільки після їжі. Також не слід запивати великою кількістю води.
Абрикос - алергенний продукт, може викликати кашель, нежить, набряки, почервоніння і свербіж на шкірі. Тому в дитячий раціон його слід вводити з обережністю.
В кісточках абрикосів міститься синильна кислота. Ця речовина надає гіркоту продукту. Воно дуже токсична і може викликати сильне отруєння. Тому не рекомендується їсти більше 20 г абрікосних кісточок.

Сушені абрикоси: користь і шкода для організму


Курага, кайса і урюк - все це різновиди сушених абрикосів. Перші два види без кісточки, урюк сушать разом з кісточкою. При такій обробці фрукт майже не втрачає корисних властивостей, а деякі навіть примножує. Коли продукт сушать, з нього йде вода і концентрація мінералів збільшується.

У сушеному абрикосі в 5-6 разів більше калію. Рекордсмен з цього мікроелементу - урюк. У ньому також більше магнію і заліза. У 100 г кураги, наприклад, приблизно така ж кількість заліза, як в 200 г яловичої печінки. Тому її рекомендують вживати при анемії, викликаної дефіцитом заліза.

Абрикос може запобігти м'язовим судомам, в тому числі у дітей, підвищити гемоглобін, поліпшити згортання крові.

Протипоказання щодо вживання сушених абрикосів такі ж, як і у випадку зі звичайними фруктами. Але є нюанси.

Сухофрукти більш калорійні, ніж свіжі абрикоси (241 ккал у кураги проти 44 ккал у абрикоса). У них більше вуглеводів. Тому схуднути за їх допомогою не вийде.
При сушінні абрикос промисловим способом часто застосовують діоксид сірки (маркування на товарі - Е 220). Цей консервант може викликати погіршення дихальної функції і напади бронхіальної астми. Особливо це небезпечно для астматиків. Алергічна реакція на діоксид сірки може також проявлятися в шлункових спазмах і шкірних висипаннях.
Вживання сухофруктів також може викликати загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.
Добова норма вживання кураги - не більше 100 г. Перед їжею краще замочити її у воді на 30 хвилин. Лікарі рекомендують додавати сухофрукти в сир, каші. Це сприяє більш повноцінному засвоєнню продукту і не викликає подразнення шлунка і кишечника.

Як вибирати і зберігати: 6 головних порад


Свіжі абрикоси повинні бути оранжевого кольору з рожевими «щічками». На дотик - рівні й пружні, без вм'ятин і пошкоджень. Розмір - близько 5 см. У маленьких і зелених абрикосах менше вітамінів і мікроелементів, тому що вони не встигли дозріти.
Натуральні курага і урюк - непоказні сухофрукти сіруватого кольору. Помаранчевий окрас їм надає діоксид сірки.
Зберігати сухофрукти слід в щільно закритій скляній банці, яка не пропускає воду. Можна при кімнатній температурі або помістити тару в холодильник. При температурі нижче 10° C продукт зберігається до 10 місяців, не втрачаючи корисних властивостей.
Свіжі абрикоси також можна вимити, висушити і прибрати в холодильник. Так вони можуть зберігатися 2-3 дні.
Ще один спосіб збереження продукту - заморозити його. Свіжі абрикоси треба нарізати скибочками або кубиками, далі шматочки на підносі помістити в морозильну камеру, коли абрикоси замерзнуть, вийняти їх і покласти в поліетиленові пакети. Що стосується особливостей заморожених абрикосів, користь і шкода тут такі ж, як і у випадку зі свіжими фруктами.
При термічній обробці, наприклад, коли з абрикосів готують компот або варення, всі вітаміни і корисні мікроелементи, що знаходяться в них, руйнуються.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Чим ще корисний щавель для організму людини
Ця рослина - безцінне джерело вітамінів і кислот. Чому? Віва розповість докладніше. Заодно з'ясуємо, чим корисний щавель для жінок.
Джерело вітамінів: користь та шкода черешні для здоров’я людини
Смачна ягода, комора вітамінів і мінералів, природний лікар - все це черешня. Чому вона настільки корисна і що трапиться, якщо з'їсти її з надлишком - розповідає
7 правил веганської дієти, які будуть корисні всім
Не обов'язково відмовлятися від м'яса, але деякі звички веганів можна перейняти.
Продукти для хрящів і суглобів: корисне харчування і вітаміни
Раціон людини багато в чому визначає його здоров’я, різні продукти можуть як покращити стан, так і нашкодити.
Пальмова олія: застосування, склад, користь і шкода масла
Для виробництва пальмової олії використовують масленічную пальму, яка виростає в тропічних країнах.
В якій упаковці найкорисніший сік
В якій упаковці найкорисніший сік
В якій упаковці найкорисніший сік
28.03.19 Здорове харчування
Чим відрізняється сік прямого віджиму і відновлений? Що вибрати - сік в картоні, склі або пластиковій упаковці? Чи може упаковка бути небезпечною? Розбираємося разом з