Здоров'я зміцнить і схуднути допоможе: чим корисна рукола

Здоров'я зміцнить і схуднути допоможе: чим корисна рукола

Здорове харчування
06.08.2020
В Італії (і не тільки) це - одна з найпопулярніших трав. Її додають буквально в будь-які страви. З нею вони стають вишуканіше. А в чому користь руколи для здоров'я жінок і чоловіків?

У неї багато назв - ерука, індау, рокет. На Русі її називали гусенічніком, вважали бур'яном, яка годиться хіба що на корм для худоби. Але в останні роки ставлення до неї в нашій стані кардинально змінилося. Сьогодні ця зелень у багатьох стала однією з найпопулярніших. Які вітаміни містить рукола? І в яких випадках вона може надати шкоди для здоров'я?

Рукола: корисні властивості та протипоказання


Перш за все, це - джерело вітамінів групи В, С, А, РР, мікроелементів (заліза, калію, кальцію, магнію, селену) і інших речовин. Завдяки такому складу, вона корисна при захворюваннях нервової системи, підвищеному артеріальному тиску, а також застосовується для поліпшення роботи імунітету, а також профілактики передчасного старіння. Крім того, це - цінне джерело харчових рослинних волокон, рекомендується включати в раціон при запорах, для нормалізації роботи кишечника, формування корисної мікрофлори.

Рукола містить ряд антиоксидантів, що захищають організм від онкологічних захворювань. Особливо, органів сечостатевої системи. Селен і кальцій, що містяться в ній, сприяють зміцненню нігтів і волосся. Хороша зелень і для схуднення. Вона дуже низькокалорійна (в 100 г всього 25 ккал). Тому корисна не тільки людям, які прагнуть знизити вагу, але і тим, у кого порушений обмін речовин.

Крім цього, продукт сприяє зв'язуванню в кишечнику, виведенню поганого холестерину. А також має сечогінну і антибактеріальну дію. А в яких випадках рукола може надати шкоди для здоров'я?

Оскільки рослина відноситься до сімейства хрестоцвітних, в її склад входять ефірні масла. В основному, гірчичне (воно надає гіркуватий присмак). Тому, якщо надмірно захопитися руколою, вона може подразнювати слизову травної системи. Вона протипоказана при гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту. З обережністю і в невеликій кількості її можна їсти при хронічному гастриті, дуоденіт, коліт, панкреатит і гепатитах.

Як вибрати


Рукола, на відміну від багатьох інших салатів, зростає не пучком і не качаном, а окремо - по листочках. Коли будеш її вибирати, ідеально, щоб трава була не більша 15 см - занадто довгу не купуй. Для приготування їжі використовуй тільки листя (стебло гіркуватий, його краще зрізати), у них приємний гірчично-горіховий смак. Просто знахідка для кулінарних експериментів!

Як правильно зберігати


Якщо ти не розраховуєш зберігати зелень довго, а плануєш з'їсти її, скажімо, протягом тижня, просто оберни її фольгою або харчовою плівкою і помісти в холодильник. Крім цього, можна покласти зелень в спеціальний вакуумний контейнер. У ньому вона буде довше залишатися свіжою. Якщо ти плануєш зберігати продукт довше тижня, поклади її в пакет, заморозь. Тільки діставай зелень з морозилки не перед подачею на стіл, а безпосередньо перед приготуванням.

Чи можна виростити руколу дома


Легко! Це - досить невибаглива в посадці і догляді рослина. Якщо хочеш виростити сама, тримайся нашої інструкції:

Підготовлений грунт пересип в ємності, де буде рости рукола (не забудь про дренаж - шар гальки або щебеню - кілька сантиметрів на дні посадкової ємності). Шар грунту повинен бути приблизно 10 см. Рекомендується також зробити отвори в стінках ємності для потрапляння повітря.
Перед тим, як висаджувати насіння, грунт гарненько зволожить. Розклади їх на відстані 3 - 4 см один від одного.
Укладені насіння присипаючи землею, шаром приблизно в 1 см. Ще раз гарненько зволожить грунт. Накрий ємності поліетиленом до того моменту, як з'являться перші зелені паростки.
Для догляду забезпеч хороше освітлення, але не захоплюйся. Цілком достатньо вуличного світла і домашніх ламп. Поливай насіння через день або два.

Чи можна виростити руколу у себе на садовій ділянці


Так! Причому молода зелень буде готова до вживання вже через 2 тижні після посіву. Сіяти її можна, практично коли завгодно: починаючи з ранньої весни, протягом усього літа і до пізньої осені (з інтервалом 1 - 2 тижні). Посіви роби в часто розташовані ряди (відстань між рядами 10 - 20 см). Регулярно поливай, а зайві рослини в ряду протягом всього періоду зростання проріджувати і використовуй в їжу.

Корисні рецепти


1. Смузі з руколою, ківі і авокадо


Складові
  • 100 г руколи
  • половина авокадо
  • ківі
  • яблуко
  • 100 мл мінералки без газу
  • 1 ст. л. лимонного соку

Приготування
Свіжу руколу (листя не повинні бути млявими або зіпсованими), помісти в друшляк, промий під струменем холодної води, дай воді стекти. Порви листя на більш дрібні частини.
Авокадо очисти від шкірки, видали кісточку, поріж на великі шматки.
Яблуко очисти від шкірки (але при бажанні її можна залишити), виріж серцевину, наріж на шматочки.
Поклади в чашу блендера руколу, подрібни. Додай фрукти, авокадо, ще раз збий.
У готову суміш додай лимонний сік і воду. Перемішати.
Розлий по келихах, прикрась смузі листком м'яти.

2. Паста з руколою, фетою і оливками


Складові
  • 150 г пасти з твердих сортів пшениці
  • 100 г руколи
  • оливки з кісточками або без за смаком
  • 70 г фети

Приготування
Відвари в підсоленій воді пасту до готовності (читай інструкцію на упаковці).
Поки макарони варяться, промий руколу, виклади її на паперову серветку, щоб обсушити.
Відварені макарони виклади в салатник. Додай оливки, руколу, ретельно перемішати.
Наріж фету кубиками або тонкими пластинками, додай до пасти, ще раз перемішати.

3. Салат з помідорами, креветками і руколою


Складові
  • 150 г руколи
  • 80 г креветок
  • 50 г твердого сиру
  • 100 г помідорів чері
  • зубчик часнику
  • 1 ст. л. рослинного масла
  • 1 ст. л. соєвого соусу
  • 2 ст. л. лимонного соку
  • ½ ч. л. натурального меду
  • морська сіль за смаком


Приготування

Креветки очисти від панцирів, залишивши хвостики.
Часник подрібніть, злегка обсмажити на невеликому вогні до золотистого кольору. Поклади обсмажений часник в окрему ємність.
Креветки обсмажити з кожного боку по півхвилинки до золотистого кольору. Виклади на серветку.
Приготуй заправку для салату: змішай соєвий соус, мед, лимонний сік, мелений перець, трохи рослинного масла. Підсолити.
На тарілку виклади руколу. Важливий момент: великі листи краще рвати руками, а не нарізати. Інакше на місці зрізу з'явиться іржавий слід.
Додай креветки, помідори черрі, полів заправкою.
Посип салат натертим сиром.
Май на увазі: салати з руколою краще їсти відразу після приготування. Зберігати їх не рекомендується. Інакше листя можуть дати сік і перетворитися в кашку.

4. Піца з руколою і сиром


Складові
  • 200 г борошна
  • 150 мл води
  • 1 ч. л. сухих дріжджів
  • 1 ч. л. солі
  • 30 г твердого сиру
  • 30 г моцарели
  • томатний соус
  • кілька помідорів чері
  • пучок руколи

Приготування
Розмішай в теплій воді дріжджі, залиш їх на кілька хвилин.
Борошно змішай з сіллю, додай 2 ст. л. рослинного масла і дріжджову суміш, замісити тісто. Воно буде дуже м'яким і липким.
Змасти миску рослинним маслом, виклади в неї тісто, закрий харчовою плівкою, залиш на годину.
Розкачай тісто (краще, якщо піца буде тонкою). Змасти його томатним соусом.
Твердий сир натри на тертці, моцарелу наріж на кружечки.
Весь сир розклади тонким шаром по тесту.
Помідори черрі вимий, наріж на половинки. Виклади на шар сиру.
Розігрій духовку до температури 200 градусів, виклади на деко піцу, випікати до готовності.
Дай готової піци злегка охолонути, посип руколою (можна додати листя базиліка), подавай на стіл.

5. Соус песто


Складові
  • 80 г руколи
  • 30 г сиру пармезан
  • зубчик часнику
  • 40 г кедрових горішків
  • 40 мл рослинного масла
  • сіль за смаком

Приготування
Руколу вимий під проточною водою, гарненько обсуши паперовими рушниками.
Сир натри на середній терці.
Часник очисти, наріж тонкими пелюстками.
Склади в чашу блендера руколу, сир, часник, горіхи, додай трохи рослинного масла.
Подрібни, потроху додаючи решту рослинного масла. Не варто обов'язково домагатися однорідності соусу. Якщо в ньому залишаться подрібнені до кінця частинки, це додасть соусу пікантності.
Готовий соус підсолити за смаком. Песто можна використовувати для салатів. Або заправляти їм рис, пасту або відварну картоплю.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Чим ще корисний щавель для організму людини
Ця рослина - безцінне джерело вітамінів і кислот. Чому? Віва розповість докладніше. Заодно з'ясуємо, чим корисний щавель для жінок.
Джерело вітамінів: користь та шкода черешні для здоров’я людини
Смачна ягода, комора вітамінів і мінералів, природний лікар - все це черешня. Чому вона настільки корисна і що трапиться, якщо з'їсти її з надлишком - розповідає
5 фактів про оливкову олію, які потрібно знати
Корисні властивості оливкової олії відомі ще з глибокої давнини. Перевір, користуєшся ти всіма.
Чому відмова від цукру не допоможе тобі схуднути
Цукор міститься в дуже багатьох продуктах - про багатьох ти навіть не підозрюєш. Скільки чайних ложок можна їсти в день і як навчитися правильно читати етикетки -
5 несподіваних властивостей баклажана
5 несподіваних властивостей баклажана
5 несподіваних властивостей баклажана
18.02.19 Здорове харчування
Баклажан родом з індійських тропіків. До України він потрапив в середині XVI століття і на подив легко прижився в нашому досить суворому кліматі. Між іншим, з точки зору
6 найкорисніших олій і способи вживання їх в їжу
Дізнайся, як використовувати один з найпопулярніших і корисних продуктів - рослинну олію!