10 порад, як вибрати найсмачніший кавун

10 порад, як вибрати найсмачніший кавун

Здорове харчування
19.02.2019
Освіжаючий, ароматний, солодкий... - межа мріянь в літню спеку. Але як не помилитися з вибором, і купити найкращий кавун? Спробуємо розібратися!

Продавець клянеться, що привіз херсонські кавуни? Спробуємо йому повірити, але вибирати «ягідку» будемо максимально прискіпливо!

1 Яким повинен бути розмір кавуна?


Мало того, що великий екземпляр нести важко, так ще і висока ймовірність, що в ньому маса нітратів. «Перегодували» добривами - ось і виріс такий гігант! При цьому зовсім маленькі кавуни можуть бути не дуже солодкими. Ідеальна вага для солодкого кавуна: 5-7 кг.

2 Зовнішній огляд


У зрілих кавунів шкірка щільна і глянсова. Кавуни з матовою шкіркою зазвичай недостиглі і несолодкі. У вирощеного на баштані кавуна обов'язково повинна бути земляна пляма - місце, що торкалося грунта при зростанні плода. Воно повинно бути жовтого, оранжевого або світло-коричневого кольору. Білі плями сигналізують про те, що кавун не дозрів. Також варто звернути увагу на «смугастість» кавуна. Чим яскравіше контраст між смугами, тим кавун спіліше.

3 Тріщини на кавуні


На кавуні можуть зустрічатися невеликі вади - важливо, щоб їх було небагато. За даними: «Якість продукту зберігається тоді, коли загальна площа зовнішній ушкоджень, викликаних тертям або вантажно-розвантажувальними роботами, не перевищує однієї восьмої частини поверхні плоду».

4 «Шрами» на кавуні


Але не плутай тріщини і пошкодження так званими «шрамами», коричневими сухими лініями і сіточками на боках кавунів. «Шраміруванний» кавун завжди буде стиглим і соковитим.

5 Правильний звук


Зрілий кавун, якщо по ньому постукати, видає чіткий і гучний звук. Якщо кавун ще не дозрів, то звук буде глухим. Спробуй трохи стиснути кавун зверху і знизу, якщо він злегка затріщить, прекрасно - це стиглий плід!

6 Яким повинен бути хвостик?


Хвостик у кавуна - це як пуповина у новонародженого: через нього плід отримував поживні речовини. По суті, коли кавун поспіє, він сам повинен відвалитися від плоду і засохнути. Тому жовтуватий сухий хвостик говорить про те, що кавун вже дозрів. Якщо хвостик зелений - кавун зірвали ще недостиглим. Однак слід пам'ятати, що сухий хвостик можна зустріти і у старих, давно злежаних плодів, тому враховуй цю ознаку при виборі тільки в сукупності з іншими.

7 «Хлопчик» або «дівчинка»?


Виявляється, кавуни розрізняють за статевою ознакою. «Хлопчики» - більше, вони злегка витягнуті. А «дівчинки» - поменше і плескаті. Подивися і на протилежну від хвостика сторону. Жіночий плід матиме вдавлену поверхню, а чоловічий - більш опуклу. Там же можна побачити і плямочку, слід від плодоніжки, якщо вона маленька, то це «хлопчик». Великий кружок може бути в діаметрі до декількох сантиметрів. Значить, це «дівчинка». І що, дійсно, цікаво: «дами» - смачніше і солодше. А ще містять менше кісточок. Їх, правда, за статистикою всього 20% від врожаю. Доведеться пошукати!

8 Чим повинен пахнути кавун?


Трохи потри нігтиком бік кавуна, при розтиранні кірки незрілий плід може видавати запах свіжоскошеної трави. Мабуть, краще вибрати інший екземпляр!

9 Техніка безпеки


Продавець на ринку може запропонувати вирізати з кавуна трикутний шматочок, щоб ти побачила на власні очі, що він стиглий. Не погоджуйся! Ти впевнена, що ніж вимитий і стерильний? Ото ж бо й воно. А навіть якщо б він був чистим, сам кавун-то точно ніхто не мив! На його поверхні повно збудників кишкових інфекцій, які при порушенні цілісності плода проникають в м'якоть і разом з нею потрапляють в шлунок.

Поки ти донесеш покупку додому, в надріз може забитися бруд, і збудники які опинилися всередині візьмуться активно розмножуватися (сік солодкий - то, що потрібно мікробам!). Результат - гостра харчова інфекція, простіше кажучи - отруєння кавуном, яке не така вже й рідкість влітку.

Розрізаний кавун, навіть якщо і зберігається в холодильнику, вже через добу являє собою чималу небезпеку для малюка, чий кишечник особливо сприйнятливий до отруєнь.

10 Не купуй кавун при дорозі!


У придорожніх торговців сертифікат якості, як правило, відсутній, так його ніхто і не перевіряє. Раптом в м'якоті повно нітратів: звідки тобі знати? Іноді ці самі нітрати, а вірніше - сеча(!), що містить багато стимулятора росту - азоту, вводять за допомогою шприца в незрілі плоди, щоб прискорити їх дозрівання. Дізнатися про «колоті» екземпляри неважко: м'якоть у них червона, а насіння білі, так і слід від уколу буває помітний.

Ще один аргумент проти того, щоб отоварюватися на узбіччях: кавунова шкірка активно вбирає з повітря забруднюючі його речовини, зокрема - дуже шкідливі для організму солі свинцю та інших важких металів, що містяться в вихлопних газах.

Стиглі кавуни з'являються на прилавках з серпня.

Як визначити, чи є в кавуні нітрати?


Чорні та коричневі цятки по всій поверхні шкірки видають присутність солей азоту.

Контрольна перевірка можлива лише вдома. Розріж кавун. Якщо колір м'якоті нерівномірно червоний і з фіолетовим відтінком, то в кавуні надлишок нітратів. На це ж вкажуть і різнокольорові кісточки (чорні і білі в одній ягоді) а також жовті прожилки від кірки до м'якоті.

Є і ще один секрет: м'якоть на зрізі «правильного» кавуна буде з крупинками, як би цукрова, а ось кавун з вмістом нітратів має неприродно глянцеві нутрощі.

Щоб до кінця переконатися в безпеці солодкої покупки, проведи дослід: опусти шматочок кавунової м'якоті в стакан з водою і роздави м'якоть. Каламутна вода говорить про натуральність ягоди, вода забарвилася в червоний колір? Це показник присутності нітратів. Їсти такий плід не варто!

Кому шкідливо їсти кавун?


Кавуни не рекомендуються при утворенні каменів в нирках і жовчному міхурі. Загострення виразкової хвороби, запальні захворювання товстого кишечника - коліти, діарея незалежно від її причини, а також серцеві і ниркові захворювання з набряками - привід утриматися від солодких дарів баштану. Ну? А тим, хто страждає на цукровий діабет, кавуни можна їсти в обмеженій кількості - з урахуванням допустимої добової норми споживання цукру.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
Вибираємо правильне вершкове масло
18.02.19 Здорове харчування
Вершкове масло, безумовно, продукт першої необхідності. Воно робить смак страв більш насиченим, підтримує сили і примножує красу.
Яка вівсянка корисніше?
Яка вівсянка корисніше?
Яка вівсянка корисніше?
18.02.19 Здорове харчування
У неї бездоганний імідж. Але чи дійсно вівсяна каша так корисна, як розповідають виробники швидких сніданків?
Яка сирна маса корисна? думка експертів
Сирна маса - м'яка, ніжна, солодка і, як раніше вважалося, дуже корисна. При наймні, наші мами в цьому не сумнівалися. Але вони, на жаль, помилялися. Ми провели власне
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
Як вибрати м'ясо? 5 правил від експерта
15.02.19 Здорове харчування
Смачний обід або вечерю складно уявити без м'ясних страв. Вчимося правильно вибирати м'ясо на стейк, шашлик, бульйон, котлети!
8 сортів квасолі: їх назви та застосування
Ми розповімо, як не загубитися в різноманітті її видів і де який вид використовувати.
Все про лимони: як вибирати, готувати і де використовувати
Він всім хороший: і закуска на столі, і приправа до рибки, і ліки від застуди, і екологічний засіб для прибирання. Використовуємо по повній.