
Продовжуємо молодість: 5 спецій, що сприяють уповільненню старіння
Здорове харчування
Щоб уповільнити старіння і оздоровити організм, досить додати в звичні страви деякі спеції.
Наші тіла розраховані на те, що прожити до 120 років не складно. Поступового погіршення здоров'я сприяють неминучі (і нормальні) процеси окислення і запалення. Але це не означає, що ми нічого не можемо зробити, щоб поліпшити ситуацію. Продукти, які ми їмо щодня, грають дуже важливу роль у здоровому старінні і довголіття - і корисними для його поліпшення можуть стати деякі трави і спеції.
Рослини (з яких спеції і роблять) мають протизапальні та антиоксидантні властивості, які сприяють уповільненню процесу старіння, підтримці імунної системи і захисту від хронічних захворювань, які з віком зустрічаються все частіше. Доказів того, скільки конкретно необхідно їсти антиоксидантів, щоб уповільнити старіння, немає, але дослідження показують, що люди, в чиєму раціоні вони присутні регулярно, живуть довше і краще.
Наші тіла розраховані на те, що прожити до 120 років не складно. Поступового погіршення здоров'я сприяють неминучі (і нормальні) процеси окислення і запалення. Але це не означає, що ми нічого не можемо зробити, щоб поліпшити ситуацію. Продукти, які ми їмо щодня, грають дуже важливу роль у здоровому старінні і довголіття - і корисними для його поліпшення можуть стати деякі трави і спеції.
Рослини (з яких спеції і роблять) мають протизапальні та антиоксидантні властивості, які сприяють уповільненню процесу старіння, підтримці імунної системи і захисту від хронічних захворювань, які з віком зустрічаються все частіше. Доказів того, скільки конкретно необхідно їсти антиоксидантів, щоб уповільнити старіння, немає, але дослідження показують, що люди, в чиєму раціоні вони присутні регулярно, живуть довше і краще.
Перед тобою 5 спецій, які не тільки зроблять смак страви цікавіше, але і допоможуть довше залишатися молодою.
Імбир
З'єднання під назвою гінгерол, яке міститься в імбирі, грає величезну роль для нашого здоров'я. Воно має потужну протизапальну та антиоксидантну дію, може сприяти боротьбі з раком. В даний час ведуться дослідження про те, скільки цього продукту необхідно їсти, щоб підвищити мікробіом - набір бактерій, грибків і вірусів в нашому тілі, що впливає на наше загальне здоров'я. Поки ж рекомендується вживати імбир кілька разів на тиждень (натертим в їжу або доданим в чай).
Куркума
Ще одна антиоксидантна і протизапальна спеція. Згідно з дослідженнями, вона сприяє поліпшенню пам'яті у тих, у кого вона вже порушена і в цілому зміцнює роботу мозку.
Куркума - природний імуномодулятор, вона допомагає підтримувати імунну систему, підвищуючи імунітет, коли він потрібен, і придушуючи його, щоб запобігти надмірному запалення, пов'язане з багатьма хронічними захворюваннями. Деякі дослідження показують, що куркума може сприяти лікуванню раку, серцево-судинних, неврологічних, шкірних захворювань, порушень обміну речовин.
Щоб поліпшити властивості куркуми, можна приймати добавку куркумін (краще робити це спільно з продуктами, що містять корисні жири, так речовина краще засвоюється).
Перець чилі
Гострий перець (будь-які його види) містить капсаїцин - хімічна сполука, яка робить їжу гострої і має антиоксидантні та протизапальні властивості. Дослідження показали, що регулярне вживання знижує ризик виникнення раку, серцевих і респіраторних захворювань. Але тут важливо не перестаратися - досить пари раз у тиждень, щоб перець приносив користь, а ось щоденне його вживання, навпаки, шкодить здоров'ю.
Спіруліна
Це різновид водоростей, які вирощуються в воді і продаються у вигляді таблеток або порошку. Вона містить велику кількість білка, а вмістом вітамінів і корисних речовин, включаючи залізо, калій, цинк, кальцій і вітаміни групи В, вона майже ідентична за поживністю материнському молоку.
Спіруліна - простий спосіб вживати більше рослинних продуктів, які сприяють довголіттю, але яких ми, на жаль, не завжди їмо досить. Для користі досить вживати 1 чайну ложку в день. Оскільки у неї специфічний смак (все-таки це водорості), додавай її в соуси або заправки для салатів, в супи.
Женьшень
Це відома трава, яка може випускатися в тому числі у вигляді порошку. Він допомагає підвищити стійкість організму до стрессорам всіх видів - фізичним, емоційним, екологічним. Хронічний стрес дуже шкодить довголіттю. Як і інші трави, женьшень має антиоксидантні та протизапальні властивості. Також він може допомогти контролювати рівень цукру в крові, поліпшити пам'ять і боротися з раком.
На відміну від більшості спецій з нашого списку женьшень можна і навіть потрібно вживати щодня протягом тривалого періоду часу - тоді буде помітний його ефект.
Думки наших читачок (0)

Як перестати їсти солодке так, щоб не зірватися вже через тиждень і почати звинувачувати себе за це.

Спиш по 8 годин, а все одно прокидаєшся млявою? Можливо, справа в неправильному вечері, але, на щастя, це легко виправити.

Ця рослина - безцінне джерело вітамінів і кислот. Чому? Віва розповість докладніше. Заодно з'ясуємо, чим корисний щавель для жінок.

Всім відомо, що головне призначення вітаміну С - допомагати організму боротися із застудою, але у нього є й інші корисні властивості.