Чим корисна заварена шипшина: 10 причин пити її замість звичайного чаю

Чим корисна заварена шипшина: 10 причин пити її замість звичайного чаю

Здоров'я
04.03.2021
У чому полягає користь і шкода шипшини для здоров'я - ми зібрали всі властивості, а ще дізналися, як правильно її заварити, щоб не втратити вітаміни.

Цю рослину називають «дикою трояндою», все тому, що її квіти схожі на троянду. Але на відміну від неї у шипшини є ще й ягоди, які неймовірно корисні і застосовуються як в народній, так і в традиційній медицині. Ми говоримо про шипшину. У природі існує понад 500 сортів, і дуже багато з них мають лікувальні властивості. Так, найчастіше в медицині використовується Шипшина травнева. У неї дуже високий вміст вітаміну С (аскорбінової кислоти), в цьому вона може змагатися з цитрусовими, також в його складі вітаміни К, PР, В2, Е, каротин.

Ще один популярний сорт - Шипшина собача, він робить сильний жовчогінну дію. Серед широко використовуваних і сорти Даурский і Голчастий. І всі вони ростуть у нас. Цю рослину взагалі легко виростити у себе на ділянці і використовувати. Головне - знати всю користь і протипоказання шипшини, а також те, як її правильно вживати і скільки її можна зберігати.


Корисні властивості шипшини


Уже згадка складу цієї рослини багато скаже про її користь. У ньому міститься багато корисних речовин. Перш за все, це вітаміни С, K, B, PP, а також токоферол, бета-каротин, калій, магній, залізо, натрій, пептиди, дубильні речовини. Плід є антиоксидантом, який підтримує не тільки здоров'я, а й молодість.

При цьому калорійність продукту - всього 50 ккал (В 100 г), так що вживати його можна навіть на дієті.

Плюси для здоров'я


  • Підвищення імунітету і опірності організму інфекціям, відновлення після хвороб
  • Протизапальний, знезаражуючий ефект (в даному випадку можна використовувати не тільки всередину, але і для полоскань)
  • Загоєння дрібних ран на шкірі
  • Бадьорить і тонізуючу дію (відмінно допомагає при занепаді сил)
  • Регулювання роботи серця, зниження тиску, зниження рівня холестерину
  • Налагодження роботи системи кровотворення
  • Користь для сечостатевої системи, ягода підійде для лікування і профілактики циститу та інших запалень
  • Регулювання роботи нирок, розщеплення каменів
  • Зняття набряклості
  • Поліпшення лактації

Протипоказання і шкода


Незважаючи на всю свою користь рослина може завдати шкоди для організму. Перш, ніж її приймати, варто проконсультуватися з лікарем.

Плід протипоказаний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (так як вітамін С подразнює слизову), схильності до утворення тромбів (якщо ти ставиш запитання про те, що шипшина згущує або розріджує кров, важливо запам'ятати, що ягода саме згущує, і тому завжди існує ризик підвищення згортання крові).

Рослина не можна вживати також гіпотонікам (ягоди знижують тиск) і при наявності серйозних серцево-судинних захворювань (можуть викликати тахікардію), порушеннях роботи печінки (надмірне вживання може спровокувати жовтяницю). З обережністю потрібно пити при алергії на цитрусові. Одним з ускладнень прийому можуть стати запори.

Ще один важливий факт - шипшина в сильно концентрованому вигляді може негативно вплинути на зубну емаль, стоншуючи її, адже в ньому багато кислоти. Тому відвар рекомендується розбавляти водою, пити його варто через соломинку, а після - прополоскати рот.

Коли збирати


У шипшини корисне абсолютно все: ягоди, листя, пелюстки, гілки, коріння. Але збирати це все потрібно в різні пори року. Гілки потрібно встигнути зрізати ранньої весни, до розпускання бруньок. Вживають їх у вигляді порошку.

Ягоди збирають у вересні-жовтні, відразу після перших заморозків, а коріння - взимку, після першого снігу. Важливо викопувати тільки зрілі коріння, а молоді не чіпати.

Як вибрати на ринку


Якщо немає можливості виростити і зібрати шипшину самостійно, його всього можна купити на ринку або в магазині. Для цього уважно дивимося на зовнішній вигляд. Колір плодів завжди яскравий, від оранжевого до бордового, в залежності від сорту. Забарвлення має бути рівномірним.

Ягоди зазвичай гладкі, а сушені - злегка зморщені, схожі на родзинки, хоча великі сорти і при висиханні залишаються гладкими. При цьому навіть в сухому вигляді вони зберігають блиск (але не завжди).

На дотик плоди не дуже тверді, м'ясисті. Аромат у них майже непомітний, але він повинен бути приємним.

Як зберігати


Для тривалого зберігання ягід необхідно їх правильно засушити. Розклади їх на відкритому повітрі в один шар на час від 6 до 12 годин. Періодично перевертай, щоб вода випаровувалася рівномірно.

Можна сушити в духовці. Для цього також розклади в один шар, нагрій духовку до 50-60 градусів і відправ туди ягоди на 5-7 годин, періодично воруши.

Правильно висушена шипшина яскравіше, ніж свіжа, на дотик нагадує родзинки. Плоди не повинні злипатися, їх запах не повинен змінитися.

Бережи в закритій ємності, не допускаючи попадання вологи - плоди можуть дуже швидко відволожитися і згнити. При правильному зберіганні вони можуть пролежати до 2 років.

Як заварювати


Відвар необхідно робити так, щоб зберегти корисні властивості шипшини для організму людини, тобто всі вітаміни в складі. Для цього рослину не можна кип'ятити. Потрібно просто залити подрібнені ягоди заздалегідь прокип'яченою і охолодженою до 75 градусів водою (інша не підійде, звичайна вода окисляє вітамін С), потримати на повільному вогні близько 3 хвилин, потім 15 хвилин дати настоятися під кришкою і процідити.

Для заварювання напою не підійде металевий посуд, використовуй кераміку, скло, фарфор, глину. Самі ягоди також можна подрібнювати металевими предметами, варто використовувати дерев'яну або керамічну ступку.

Ще один корисний спосіб - водяна баня. Необхідно розім'яти сушену або свіжу шипшину, залити гарячою водою і 10 хвилин томити на водяній бані. Потім процідити.

Випивати настій важливо протягом 30 хвилин після заварювання, від контакту з повітрям корисні речовини поступово зникають. Якщо вона заварюється в термосі, тоді потрібно налити напій в стакан максимально швидко і відразу закрити кришку, так відвар можна зберігати довше.

Скільки можна пити


Все-таки відвар з цих ягід - це не просто чай. Щоб засіб приніс користь, а не шкоду, важливо не перестаратися. Максимально дозволена кількість ягід - 10 штук в день, дітям краще менше. Якщо ми говоримо вже про готовому чаї, то пити можна 2 склянки на добу, дітям - 1 стакан.

Курс безперервного прийому може становити не довше місяця, потім потрібно зробити паузу як мінімум на тиждень.

Корисні рецепти


Антизастудний збір


У рівних частинах:
  • ягоди шипшини
  • липовий цвіт
  • квітки ромашки
  • кора верби

Приготування:
1 ст. ложку суміші залий склянкою окропу, дай настоятися 10 хвилин, процідити. Пий 3 рази в день по третині склянки за 15 хвилин до їди.

Заспокійливий збір


Складові:
  • ягоди шипшини - 3 частини
  • материнка - 5 частин
  • чебрець - 5 частин
  • листя ожини - 2 частини

Приготування:
Змішай рослини, 1 ст. ложку потрібно залити 0,5 л окропу, настояти під кришкою півгодини і процідити. Пий по половині склянки 2 рази в день.

Збір при атеросклерозі


Складові:
  • ягоди шипшини - 5 частин
  • ягоди і листя суниці - по 4 частини
  • листя ожини - 3 частини
  • м'ята - 2 частини
  • пустирник - 1 частина

Приготування:
Все змішай, залий 2 ст. ложки 0,5 л окропу, настоюють 2-3 години, процідити. Пий 3 рази в день по половині склянки.

Збір при запаленні ясен


Складові:
  • ягоди шипшини - 2 частини
  • соснова хвоя - 5 частин
  • цибулиння - 1 частина

Приготування:
Все порізати мілко, залий 8 ст. ложок окропом (1,5 л), на повільному вогні кип'ятити 5 хвилин, процідити. Пити можна кілька разів протягом дня маленькими порціями.

Збір при циститі


У рівних частинах:
  • ягоди шипшини
  • чебрець
  • горець пташиний (спориш)
  • солома зеленого вівса
  • корінь цикорію
  • листя подорожника
  • нирки берези

Приготування:
Змішай, залий 2 ст. ложки окропом (0,5 л), прокип'ятити на повільному вогні 10 хвилин, дай настоятися годину, процідити. Приймати потрібно 4 рази на день по третині склянки.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Для чого застосовується настоянка календули: 14 корисних властивостей квітки
Квітки нігтики (вони ж - календула) зовні знають якщо не всі, то багато. А ось про їх широку користь не тільки для здоров'я, але і для краси деякі напевно не
Лікувальні властивості і застосування прополісу
Здається, у бджіл корисно все: не тільки мед володіє важливими для здоров'я властивостями, але і прополіс, лікувальні властивості та протипоказання якого ми розглянемо
Чи потрібно чистити імбир від шкірки
Чим корисний корінь імбиру і чи потрібно його чистити від шкірки перед вживанням? Розбираємося в усіх питаннях.
Потрійна сила: що лікує алое з медом і кагором і як правильно готувати настоянку
Розбираємося в користь основних інгредієнтів окремо і разом, ділимося кращими рецептами для лікування різних захворювань і порадами щодо вибору компонентів для ліків
Для схуднення, бадьорості та гладенької шкіри: користь і шкода кедрового масла
Розбираємося, якими корисними властивостями володіє продукт, як правильно його вибирати і вживати без шкоди для здоров'я.
Що таке екстракт воскової молі і як застосовувати його?
Все про цих комах, їх лікувальні властивості і користь для людини.