Рекомендує гастроентеролог: 8 продуктів для здорового травлення, які потрібно включити в раціон

Рекомендує гастроентеролог: 8 продуктів для здорового травлення, які потрібно включити в раціон

Здорове харчування
23.10.2021
Налагоджуємо роботу травлення і оздоровлюємося за допомогою списку найкорисніших для цього продуктів.

Захворювання шлунково-кишкового тракту зустрічаються у всіх груп населення, і є одними з найбільш поширених, в порівнянні з патологіями інших органів. Статистичні дані свідчать про те, що близько 95% населення потребують консультації гастроентеролога, а половина з цих людей навіть не підозрюють, що є проблема.


В першу чергу проблеми з травною системою з'являється у людей, які звикли до неправильного харчування, у тих, хто не дотримується режим харчування, зловживає газованими напоями, алкоголем, солодким, холодними і гарячими стравами, а також вживає мало свіжих овочів і фруктів . Крім того, проблеми з шлунково-кишкового тракту посилюють такі чинники, як низька фізична активність, інфекційні ураження організму і навіть дотримання строгих дієт.

У раціоні здорової людини має бути:

Рідина

Необхідно 6-8 склянок на добу. Підходить будь-яка, але краще вода і без додавання цукру, тоді стул буде м'яким і буде вільно проходити через товсту кишку.

Яблуко

Досить одного середнього в день. Це клітковина для нормальної роботи кишечника плюс додаткове джерело вітамінів А, С, В1, В2, РР. Завдяки вмісту вітаміну Е , заліза, йоду, селену, кальцію, цинку, магнію, яблучної саліцилової і лимонна кислоти це ще й профілактика серцево-судинних захворювань, зниження холестерину, позитивний вплив на нервову систему, кровотворення, стимуляція вироблення жовчі і шлункового соку для поліпшення травлення.

Інжир
Даний продукт більш корисний в свіжому вигляді. 2 плода в день - ще одне додаткове джерело клітковини для нормальної роботи кишечника, містить багато вітамінів, антиоксидантів знижує ризик розвитку онкологічних хвороб, має антибактеріальну та протигрибкову дію.

З обережністю людям з цукровим діабетом, а також тим, хто страждає алергією на рослини сімейства тутових і природний латекс.

Буряк
Цей овоч багатий клітковиною, необхідної для профілактики хвороб шлунково-кишкового тракту, а також пектином, який пригнічує діяльність гнильних кишкових бактерій і обволікає запалену слизову. Крім того, в ньому міститься фолієва кислота, бор, марганець, магній, залізо, органічні кислоти, вітамін С і В6.

З обережністю буряк варто їсти діабетикам, тому що він містить багато цукру, а також її потрібно обмежити людям з проблемами з нирками і остеопорозом.

Листя салату
Вони містять грубі харчові волокна, які сприяють поліпшенню травлення і нормалізують роботу кишечника. Алкалоїди, що містяться в салатних листках, знижують рівень холестерину в крові. За рахунок великого вмісту мікроелементів і вітамінів покращується стан шкіри, пам'ять, зір. Сприяє профілактиці хвороби Альцгеймера .

З обмеженням їх варто вживати людям з сечокам'яною хворобою, подагрою, колітом.

Ізюм
Він містить багато вітамінів групи В, аскорбінової кислоти, вітамінів Е, К, РР, кальцій, залізо, цинк, магній і натрій. Це позитивно впливає на роботу нервової системи, очищає печінку і кишечник, зміцнює імунітет, активізує роботу мозку, вироблення гемоглобіну, здоров'я зубів, нігтів, волосся.

Однак при наявності захворювань шлунково-кишкового тракту цей продукт не рекомендується.

Вівсяна крупа
Завдяки їй нормалізується робота кишечника, шлунок обволікається захисною плівкою, яка полегшує травлення. Добре підходить для людей, які страждають здуттям і неприємним відчуттям в шлунку після їжі. Плюс в ній хороший набір по мікроелементам, необхідним для підтримки роботи кровоносної системи і поліпшення обмінних процесів, стану шкіри. Є натуральним антидепресантом. Крупа добре поєднується з іншими продуктами

Чорнослив
Норма - 2-3 штуки в день. Він містить багато клітковини, пектину, мінералів, вітамінів, амінокислот, глюкози. Чудово підходить для профілактики сезонних авітамінозів. М'які рослинні волокна виступають як легке проносне, очищають кишечник.

Вітаміни групи В покращують роботу головного мозку, усувають депресивні стани, вирівнюють психоемоційний фон, плюс зміцнюють стінки судин, кісткової системи.

Чорнослив відмінно підходить для профілактики проблем з шлунково-кишкового тракту. Однак не рекомендується при ожирінні, годуванні грудьми, діабеті, колітах.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Що їсти на вечерю, щоб вранці точно прокинутися бадьорою (і що не потрібно)
Спиш по 8 годин, а все одно прокидаєшся млявою? Можливо, справа в неправильному вечері, але, на щастя, це легко виправити.
7 звичок здорового харчування, які насправді шкодять
У століття фастфуду проблема зайвої ваги стоїть особливо гостро.
Замість енергетика: 7 продуктів проти апатії
Відчуваєш себе млявою, немає сил прокинутися і встати? Проблему вирішити простіше, ніж ти думаєш - додай в раціон ці продукти.
Шеф рекомендує: як визначити свіжість морепродуктів
Ніхто не застрахований від помилки, але, коли мова йде про морепродукти, в виборі потрібно бути впевненим. Ми попросили експерта розповісти нам, як їх правильно вибирати.