Рекомендує гастроентеролог: 8 продуктів для здорового травлення, які потрібно включити в раціон
Здорове харчування
Налагоджуємо роботу травлення і оздоровлюємося за допомогою списку найкорисніших для цього продуктів.
Захворювання шлунково-кишкового тракту зустрічаються у всіх груп населення, і є одними з найбільш поширених, в порівнянні з патологіями інших органів. Статистичні дані свідчать про те, що близько 95% населення потребують консультації гастроентеролога, а половина з цих людей навіть не підозрюють, що є проблема.
Захворювання шлунково-кишкового тракту зустрічаються у всіх груп населення, і є одними з найбільш поширених, в порівнянні з патологіями інших органів. Статистичні дані свідчать про те, що близько 95% населення потребують консультації гастроентеролога, а половина з цих людей навіть не підозрюють, що є проблема.
В першу чергу проблеми з травною системою з'являється у людей, які звикли до неправильного харчування, у тих, хто не дотримується режим харчування, зловживає газованими напоями, алкоголем, солодким, холодними і гарячими стравами, а також вживає мало свіжих овочів і фруктів . Крім того, проблеми з шлунково-кишкового тракту посилюють такі чинники, як низька фізична активність, інфекційні ураження організму і навіть дотримання строгих дієт.
У раціоні здорової людини має бути:
Рідина
Необхідно 6-8 склянок на добу. Підходить будь-яка, але краще вода і без додавання цукру, тоді стул буде м'яким і буде вільно проходити через товсту кишку.
Яблуко
Досить одного середнього в день. Це клітковина для нормальної роботи кишечника плюс додаткове джерело вітамінів А, С, В1, В2, РР. Завдяки вмісту вітаміну Е , заліза, йоду, селену, кальцію, цинку, магнію, яблучної саліцилової і лимонна кислоти це ще й профілактика серцево-судинних захворювань, зниження холестерину, позитивний вплив на нервову систему, кровотворення, стимуляція вироблення жовчі і шлункового соку для поліпшення травлення.
Інжир
Даний продукт більш корисний в свіжому вигляді. 2 плода в день - ще одне додаткове джерело клітковини для нормальної роботи кишечника, містить багато вітамінів, антиоксидантів знижує ризик розвитку онкологічних хвороб, має антибактеріальну та протигрибкову дію.
З обережністю людям з цукровим діабетом, а також тим, хто страждає алергією на рослини сімейства тутових і природний латекс.
Буряк
Цей овоч багатий клітковиною, необхідної для профілактики хвороб шлунково-кишкового тракту, а також пектином, який пригнічує діяльність гнильних кишкових бактерій і обволікає запалену слизову. Крім того, в ньому міститься фолієва кислота, бор, марганець, магній, залізо, органічні кислоти, вітамін С і В6.
З обережністю буряк варто їсти діабетикам, тому що він містить багато цукру, а також її потрібно обмежити людям з проблемами з нирками і остеопорозом.
Листя салату
Вони містять грубі харчові волокна, які сприяють поліпшенню травлення і нормалізують роботу кишечника. Алкалоїди, що містяться в салатних листках, знижують рівень холестерину в крові. За рахунок великого вмісту мікроелементів і вітамінів покращується стан шкіри, пам'ять, зір. Сприяє профілактиці хвороби Альцгеймера .
З обмеженням їх варто вживати людям з сечокам'яною хворобою, подагрою, колітом.
Ізюм
Він містить багато вітамінів групи В, аскорбінової кислоти, вітамінів Е, К, РР, кальцій, залізо, цинк, магній і натрій. Це позитивно впливає на роботу нервової системи, очищає печінку і кишечник, зміцнює імунітет, активізує роботу мозку, вироблення гемоглобіну, здоров'я зубів, нігтів, волосся.
Однак при наявності захворювань шлунково-кишкового тракту цей продукт не рекомендується.
Вівсяна крупа
Завдяки їй нормалізується робота кишечника, шлунок обволікається захисною плівкою, яка полегшує травлення. Добре підходить для людей, які страждають здуттям і неприємним відчуттям в шлунку після їжі. Плюс в ній хороший набір по мікроелементам, необхідним для підтримки роботи кровоносної системи і поліпшення обмінних процесів, стану шкіри. Є натуральним антидепресантом. Крупа добре поєднується з іншими продуктами
Чорнослив
Норма - 2-3 штуки в день. Він містить багато клітковини, пектину, мінералів, вітамінів, амінокислот, глюкози. Чудово підходить для профілактики сезонних авітамінозів. М'які рослинні волокна виступають як легке проносне, очищають кишечник.
Вітаміни групи В покращують роботу головного мозку, усувають депресивні стани, вирівнюють психоемоційний фон, плюс зміцнюють стінки судин, кісткової системи.
Чорнослив відмінно підходить для профілактики проблем з шлунково-кишкового тракту. Однак не рекомендується при ожирінні, годуванні грудьми, діабеті, колітах.
Вони містять грубі харчові волокна, які сприяють поліпшенню травлення і нормалізують роботу кишечника. Алкалоїди, що містяться в салатних листках, знижують рівень холестерину в крові. За рахунок великого вмісту мікроелементів і вітамінів покращується стан шкіри, пам'ять, зір. Сприяє профілактиці хвороби Альцгеймера .
З обмеженням їх варто вживати людям з сечокам'яною хворобою, подагрою, колітом.
Ізюм
Він містить багато вітамінів групи В, аскорбінової кислоти, вітамінів Е, К, РР, кальцій, залізо, цинк, магній і натрій. Це позитивно впливає на роботу нервової системи, очищає печінку і кишечник, зміцнює імунітет, активізує роботу мозку, вироблення гемоглобіну, здоров'я зубів, нігтів, волосся.
Однак при наявності захворювань шлунково-кишкового тракту цей продукт не рекомендується.
Вівсяна крупа
Завдяки їй нормалізується робота кишечника, шлунок обволікається захисною плівкою, яка полегшує травлення. Добре підходить для людей, які страждають здуттям і неприємним відчуттям в шлунку після їжі. Плюс в ній хороший набір по мікроелементам, необхідним для підтримки роботи кровоносної системи і поліпшення обмінних процесів, стану шкіри. Є натуральним антидепресантом. Крупа добре поєднується з іншими продуктами
Чорнослив
Норма - 2-3 штуки в день. Він містить багато клітковини, пектину, мінералів, вітамінів, амінокислот, глюкози. Чудово підходить для профілактики сезонних авітамінозів. М'які рослинні волокна виступають як легке проносне, очищають кишечник.
Вітаміни групи В покращують роботу головного мозку, усувають депресивні стани, вирівнюють психоемоційний фон, плюс зміцнюють стінки судин, кісткової системи.
Чорнослив відмінно підходить для профілактики проблем з шлунково-кишкового тракту. Однак не рекомендується при ожирінні, годуванні грудьми, діабеті, колітах.
Думки наших читачок (1)
Спиш по 8 годин, а все одно прокидаєшся млявою? Можливо, справа в неправильному вечері, але, на щастя, це легко виправити.
Відчуваєш себе млявою, немає сил прокинутися і встати? Проблему вирішити простіше, ніж ти думаєш - додай в раціон ці продукти.