Гірчиця: властивості, користь та шкода для організму

Гірчиця: властивості, користь та шкода для організму

Здорове харчування
27.01.2022
Невелика кількість пекучого соусу робить холодець набагато смачнішим. У статті поговоримо, як гірчиця впливає на організм людини та які бувають види.

Що таке гірчиця
Гірчиця - це однорічна рослина із сімейства хрестоцвітих. Її насіння використовують у кулінарних цілях. Молоде листя додають у салати, їдять як закуску з м'ясними та рибними стравами.

Рослина невибаглива, росте майже на всіх ґрунтах, крім піщаних. Коріння виділяють у ґрунт речовини, що мають фітосанітарну дію. Її часто висаджують для оздоровлення ґрунту на городі або палісаднику.

Історична батьківщина - Римська імперія, де замість оцту та води додавали виноградний сік. Гіппократ застосовував гірчицю як ліки, а Олександр Македонський давав солдатам для хоробрості духу.

Це одна з найдавніших приправ у світі, її використовують майже у всіх країнах, деякі додають до неї кмин, кріп, коріандр, мед та рослинне масло. Але в Німеччині та у Франції воліють не гострий, а солодкий варіант.


Користь та шкода гірчиці для організму


Чим корисна: склад та калорійність


Гірчиця має противірусну, антибактеріальну та зігрівальну дію на організм людини. Приправа посилює трансформацію жирів, застосовується у дієтології.

Калорійність сирого насіння (100 г) - 508 ккал. Вони містять 25-30% жирної олії, яку отримують шляхом пресування. Гірчична олія за корисними властивостями перевершує оливкову. У ньому містяться омега-кислоти, мінерали та вітаміни А, В, С, К.

В маслі вітамін А зберігається протягом 8 місяців, забезпечує нормальне функціонування зорових органів, підвищує стійкість до бактерій та інфекцій. Вітамін В6 бере участь у азотистому обміні, у процесі синтезу та розпаду амінокислот. Вітамін РР міститься у легкозасвоюваній формі, має судинорозширювальну дію.

У гірчичному маслі вітаміну D більше, ніж у соняшниковій в 1,5 рази, та вітамін Е зберігається довше у 5 разів. Нестача останнього призводить до кисневого голодування, порушень у репродуктивній системі. Холін (вітаміни К та Р) зміцнює судини та капіляри, покращують проникність.

Гірчиця допомагає покращує роботу сечостатевої системи, покращує потенцію. Стимулює апетит, збільшує вироблення слини у 8 разів. Сприяє швидкому перетравленню їжі, має легкий проносний ефект. Нейтралізує токсини та у невеликих кількостях допомагає при розладах шлунка.

Гірчичний порошок використовують у вигляді компресів, широко застосовується при застуді та ГРВІ. Гірчичник накладають на грудну клітку чи спину на 1-10 хвилин. Причому змочувати потрібно гарячою, а теплою водою. При температурі понад 60 градусів ферменти руйнуються і не надають корисної дії.

Шкода гірчиці


Гірчиця може спричинити індивідуальну непереносимість. Не варто вживати при загостреннях захворювань ШКТ, виразці, з підвищеною кислотністю шлунка, туберкульозі, захворюваннях нирок.

Зловживання загрожує задишкою, брадикардією, варикозним розширенням вен. Не варто їсти на ніч, так як пекучий смак дратує рецептори, можуть виникнути проблеми із засинанням та сном.

Види гірчиці


У нас звикли, що гірчиця – гостра приправа. Але смак залежить від способу приготування, виду та температури: вона може бути пряною, кислою, солодкою. Чим вище температура, тим м'якший смак.

Біла
Це м'який сорт, смак більш нейтральний, ніж гострий. Потрібного відтінку кулінари досягають за допомогою приправи. Насіння часто використовують у консерваціях, а з порошку роблять столову гірчицю.

Сарептська
Інша назва - російська, сиза, китайська. З насіння одержують світло-жовтий порошок. З макухи роблять їдальню гірчицю та гірчичники. Має гострий і пекучий смак, це «ядрений» вигляд який не вимагає додаткових інгредієнтів. У їжу додають як насіння, а й листя зі стеблом.

Дижонская
Інша назва - французька або чорна. Найпопулярніша приправа серед європейців. З неї роблять гірчичну пасту – змішують насіння з білим вином. Ця приправа має м'який смак, у дижонську гірчицю часто додають цукор та виноградний оцет.

Абіссінська
Використовують у косметології, додають у шампуні, бальзами для волосся, маски.

Як їдять гірчицю


Англійці змішують її з яблучним сидром, у США додають до складу куркуму та цукор. Італійці вважають за краще бачити у складі біле вино, мед та сухофрукти, баварці – перець чилі, імбирний сироп.

У нас гірчицю часто змішують із хроном та чорним запашним перцем. Їдять разом із холодцем, салом або заливним. Пекучою приправою натирають птаха, рибу, буженину перед запіканням, вона не дає соку витікати і формує золотисту скоринку. Гірчичний соус подають разом із хот-догами, бургерами, картоплею фрі.

Як приготувати гірчицю в домашніх умовах


Гостра гірчиця російська


Для визрівання домашньої приправи потрібно 5-8 годин. При приготуванні радимо використовувати один вид гірчиці. Замість солі, цукру та соку можна брати розсіл.

Інгредієнти:
  • гірчичний порошок - 4 столові ложки;
  • рослинна олія - 1 чайна ложка;
  • сіль - ½ чайної ложки;
  • цукор — 1 чайная ложка;
  • лимонний сік - 1 столова ложка;
  • вода — 200 мл.

Приготування:
  • Спочатку треба підігріти воду. Потім змішати порошок, олію, цукор та сіль.
  • Поступово потрібно додавати воду до консистенції густої сметани.
  • Тепер можна додати лимонний сік або столовий оцет і надіслати приправу визрівати у теплому сухому місці на 8 годин. Чим довше стоятиме, тим гостріше вийде смак.

Солодка гірчиця


М'який соус із пікантною гостринкою.

Інгредієнти:

  • гірчичний порошок - 4 столові ложки;
  • сіль - ½ столова ложка солі;
  • гаряча вода - 50 мл;
  • мед - 3 столові ложки;
  • лимонний сік - 2 чайні ложки;
  • рослинна олія - 50 мл.

Приготування:
  • Додати до порошку сіль, змішати з водою.
  • У масу додати лимонний сік, мед, олію.
  • Перекласти соус у скляну тару та залишити у теплому місці на добу.
  • Солодку гірчицю можна додавати в м'ясні чи рибні страви, хот-доги та бургери.

Зерниста гірчиця


Пікантний соус із насінням гірчиці.

Інгредієнти:
  • насіння гірчиці - 10 столових ложок;
  • яблучний сік - 130 мл;
  • яблучний оцет - 130 мл;
  • соль — 1 чайная ложка;
  • мед - 2-3 столові ложки.

Приготування:
  • Насіння замаринувати із соком та оцтом. Залишити на 20-24 години у холодильнику.
  • Додати сіль, у каструлі довести до кипіння, варити на повільному вогні 3 хвилини.
  • У соус, що остигнув, додати мед, трохи збити блендером. Частина насіння подрібниться.
  • Перекласти гірчицю в банку, закрити та залишити в теплі на добу.

Рецепти страв з гірчицею


1. Курка з гірчицею


Прянощі надають м'ясу солодко-гострого смаку.

Інгредієнти:
  • курка - 1 шт;
  • сіль — по вкусу;
  • перець чорний - за смаком;
  • кориця - за смаком;
  • гірчиця - за смаком;
  • мед — за смаком.

Приготування:
  • Тушку промити та просушити. Змішати приправи із медом.
  • Натерти м'ясо всередині та зовні, обернути у фольгу.
  • Запікати в духовці страву 30 хвилин за температури 180 градусів.

2. Салат з капустою та листям гірчиці


Легкий салат можна вживати для зниження ваги та профілактики авітамінозу.

Інгредієнти:
  • краснокочанна капуста — 400 г;
  • червона цибуля - 1 головка;
  • гарбузове насіння - маленька жменя;
  • дижонська гірчиця - 2 столові ложки;
  • лимонний сік - 1 столова ложка;
  • олія соняшникова - 2 столові ложки;
  • сіль, перець - за смаком.

Приготування:
  • Очистити капусту, дрібно нашаткувати. Цибулю нарізати півкільцями.
  • Заправити овочі сіллю, перцем, гірчицею, олією та лимонним соком. Пом'яти капусту руками, щоб вона дала сік.
  • При подачі посипати салат гарбузовим насінням.

3. Багет із діжонською гірчицею


Приправа нормалізує обмін речовин, усуває неприємні симптоми при псоріазі та нейродерміті.

Інгредієнти:
  • багет — половина;
  • бекон — 80 г;
  • корень хрена — 20 г;
  • варення з малини - 1 столова ложка;
  • дижонська гірчиця - 2 столові ложки;
  • петрушка — 2 веточки;
  • рослинна олія - 1 столова ложка.

Приготування:
  • Викласти усі інгредієнти на стіл. Почистити корінь хрону.
  • Порізати хліб на чотири однакові скибочки. Підсушити в тостері або сухій сковороді.
  • Розігріти олію на сковороді і обсмажити бекон до хрусткої скориночки.
  • Змішати тертий хрін із гірчицею та варенням до однорідної маси.
  • На багет викласти бекон, соус та листочки петрушки.
  • Подавати як закуску в охолодженому вигляді.
Думки наших читачок (0)
Залишити свою думку
Прокоментувати
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Продовжуємо молодість: 5 спецій, що сприяють уповільненню старіння
Щоб уповільнити старіння і оздоровити організм, досить додати в звичні страви деякі спеції.
Здоров'я зміцнить і схуднути допоможе: чим корисна рукола
В Італії (і не тільки) це - одна з найпопулярніших трав. Її додають буквально в будь-які страви. З нею вони стають вишуканіше. А в чому користь руколи для здоров'я жінок
Бадьорість, молодість і детокс: корисні властивості чаю ройбуш
Розповімо про давній напій, який був відомий ще з часів племен Південної Африки - чаї ройбуш, його корисні властивості і протипоказання.
Чим ще корисний щавель для організму людини
Ця рослина - безцінне джерело вітамінів і кислот. Чому? Віва розповість докладніше. Заодно з'ясуємо, чим корисний щавель для жінок.
Пальмова олія: застосування, склад, користь і шкода масла
Для виробництва пальмової олії використовують масленічную пальму, яка виростає в тропічних країнах.